Презентація "Артур Конан Дойл і його Шерлок Холмс"

Про матеріал
Презентація "Артур Конан Дойл і його Шерлок Холмс" допоможе семикласникам під час вивчення оповідань про знаменитого детектива.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АРТУР КОНАН ДОЙЛ І ЙОГО ШЕРЛОК ХОЛМСГоловіна Неля

Номер слайду 2

Народився 22 травня 1859 року в Шотландії м. Единбург.. Захоплювався спортом, відмінно грав в більярд, був одним з перших організаторів авторалі, першим випробувачем мопеда. Лицарське звання сер Артур Конан Дойл отримав за літературні заслуги. Помер Конан Дойл 11 липня 1930 року від нападу грудної жаби. На надгробку було написано: «Вірний як сталь, прямий як клинок». Артур Конан Дойл – письменник, поет, лікар, політик і сценарист. Навчався в Стоніхерст-коледжі, вивчав медицину в Единбурзькому університеті. Практикував в Англії, закінчив аспірантуру у Відні, спеціалізувався в галузі офтальмології. У 1881році  став доктором медичних наук. Сер Артур Конан Дойл - відомий англійський письменник, подарував світові безліч чудових творів, найвідомішим з яких є цикл про геніального детектива Шерлока Холмса. Протягом життя працював в найрізноманітніших літературних жанрах. Його твори багаторазово екранізувалися, і будуть екранізовані і в майбутньому, тому що класика ніколи не старіє.

Номер слайду 3

ШЕРЛОК ХОЛМС, або Го́лмс , (повне ім'я Вільям Шерлок Скотт Холмс) — вигаданий детективний персонаж, головний герой книг письменника Артура Конана Дойла.  ДЕТЕКТИВ - фахівець з розслідування злочинів; агент розшукової поліції, слідчий. В його обов'язки входить збір доказів і надання їх судовим органам. ЦЕ ЦІКАВО!Королівське хімічне товариство Великої Британії 2002 року нагородило Шерлока Холмса званням почесного члена. У рішенні зокрема вказано, що він успішно застосовував знання хімії для захисту законослухняних громадян від злочинців. На честь персонажа названо астероїд 5049 Шерлок, відкритий 2 листопада 1981 року.

Номер слайду 4

У минулому чудовий боксер. Знавець хімії (у вільний час проводить у своїй кімнаті хімічні експерименти). Худий, смішний і високий чоловік. Талановитий скрипаль. Блискучий актор і майстер імітацій — уміння перевтілюватись допомагало Холмсу дізнаватися багато інформації та залишатись непоміченим. ШЕРЛОК ХОЛМС: ХТО ВІН?

Номер слайду 5

Місце проживання: Лондон, Бейкер-стріт, 221-б. Листів було так багато, що власникам будівлі довелося створити спеціальну посаду для їх опрацювання. Пізніше на цій вулиці було створено музей Шерлока Холмса, якому дали номер 221-б, хоч фактично це будинок № 239 — нумерацію було навмисно порушено. Рус Стютлер. План квартири на вулиці Бейкер-стріт, 221-БЗ часу публікації перших творів про Шерлока Холмса, за адресою Бейкер-стріт 221-б не існувало будинку. Фактично, будинку не існує і сьогодні. Однак, на цю адресу постійно приходили листи на ім'я Шерлока Холмса.

Номер слайду 6

Повість «Етюд у багряних тонах»(1887р.) – перша книга про знаменитого детектива. Остання збірка, «Архів Шерлока Холмса», опублікована 1927 року. Однак, потік листів обурених читачів, серед яких були члени королівської сім'ї, змусили письменника «оживити» знаменитого детектива. Літературне життя Шерлока Холмса. Артур Ігнатіус Конан Дойл. Пам'ятник Шерлоку Холмсу в Единбурзі, зведений навпроти будинку, де народився письменник. Конан Дойл вважав розповіді про Холмса «легким чтивом».  І тому вирішив припинити історію слідчого, усунувши популярного літературного персонажа в сутичці з професором Моріарті (хрещеним батьком англійської мафії, як сказали б зараз) у Рейхенбахському водоспаді. Шерлок Холмс з'являється в 56 оповіданнях і 4 повістях Артура Конан Дойла. 

Номер слайду 7

Завдяки своїй видатній спостережливості та вмінню робити висновки,Белл міг легко визначити професію пацієнта, звідки він чи певні подробиці з його життя. Цими рисами, а також схожою зовнішністю Конан Дойл наділив і свого персонажа. Прототипом Шерлока Холмса став відомий свого часу лікар та професор Единбурзького університету Джозеф Белл. Бронзова дошка, напис на якій пояснює зв’язок Д. Белла з К. Дойлом і його шерлоком Холмсом.8 жовтня 2011 року,м. Единбург.18-річний Артур Конан Дойл познайомився з Джозефом Беллом, 39-річним професором, в 1877 році під час свого навчання в Медичній школі Единбурзького університету. Під кінець другого року навчання Конан Дойла, професор взяв його до себе у відділення асистентом. Перше оповідання про Шерлока Холмса було опубліковане 1 грудня 1887 року — якраз до 50-ліття Джозефа Белла. Белл уважно слідкував за літературною діяльністю свого колишнього студента і цінував свій вплив на образ Холмса.

Номер слайду 8

 ШЕРЛОК ХОЛМС веде свої розслідування, використовуючи логіку та метод дедукції. ЗАПАМ’ЯТАЙ!Дедукція – метод переходу від знання загальних закономірностей до окремого його прояву (аналіз понять).Індукція  - це метод переходу від знання окремих фактів до знання загального (аналіз фактів). 

Номер слайду 9

Доктор Джон Ватсон і Шерлок Холмс. Джо́н Ва́тсон (або Во́тсон) — британський лікар, співмешканець, асистент та просто друг видатного Шерлока. Ватсон «описав» майже 56 заплутаних історій про його спільну роботу з Холмсом та їхні розслідування. У 1881 році доктор познайомився з Шерлоком Холмсом, спільно з ним винаймав квартиру на Бейкер-стріт.

Номер слайду 10

ЯК ШЕРЛОК ХОЛМС СТАВ ДЕТЕКТИВОМПершою справою Холмса був випадок із батьком його друга Віктора Тревора, описаний в оповіданні «Глорія Скотт». У роки навчання розроблення методу дедукції було звичайним захопленням, а після поради Тревора-старшого юнак уперше подумав про можливість заробляти на життя детективною роботою. Після двох років навчання в коледжі Шерлок уперше приїхав до Лондона й оселився на Монтегю-стріт. Життя там минало повільно і він мав можливість заповнювати вільний час вивченням тих наук, які необхідні майбутньому детективові. Час від часу до Шерлока Холмса зверталися зі своїми справами колишні товариші з коледжу, бо метод Холмса широко обговорювали в останні роки навчання в коледжі. 

Номер слайду 11

СЛІДСТВО ВЕДЕ ШЕРЛОК ХОЛМС: У більшості випадків стикається з ретельно спланованими злочинами. Йому допомагають доктор Вотсон і персонал Скотленд-Ярду. Воліє діяти наодинці, в одній особі виконуючи всі функції слідства. Інколи звертається за допомогою до лондонських безпритульних хлопчаків як шпигунів. Допитує свідків. Знаходить докази. Займається пошуком доказів та фігурантів, бере участь у затриманні. Часто використовує хитрощі — грим, перуки, змінює голос. Веде докладну картотеку злочинів та злочинців, а також пише монографії як вчений-криміналіст.

Номер слайду 12

http://surl.li/ezcnahttp://surl.li/ezcvthttp://surl.li/ezirv

pptx
Додав(-ла)
Головіна Неля
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
1150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку