Презентація. Багатозначні й однозначні слова. Пряме і переносне значення

Про матеріал
Запропонована презентація допоможе поглибити знання учнів про багато-значність у лексичній системі української мови, розширити відомості про основні типи переносних значень та знання про явище омонімії; подати відомості про пароніми та їх стилістичні функції; формувати навички визначати парадигматичні та синтагматичні відношення; за допомогою дидактичного матеріалу виховувати любов до рідного слова, повагу до Збройних Сил України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ратушна Наталія Миколаївна - учитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Шосте грудня Класна робота Вітаю З Днем Збройних Сил України!

Номер слайду 3

Ніхто не буде сперечатися з думкою, що мова – ефективний засіб боротьби за правду і справедливість, що «словом можна як піднести людину, так і знищити, надихнути на подвиг і підштовхнути до зради». У сучасному світі роль і значення інформаційного впливу на суспільну свідомість надзвичайно зросли. Недаремно ж в усіх видах мас-медіа слово є домінантою. Саме це поєднує журналістику і філологію. Слово – основний об’єкт нашого вивчення і обговорення.

Номер слайду 4

Ніхто не буде сперечатися з думкою, що мова – ефективний засіб боротьби за правду і справедливість, що «словом можна як піднести людину, так і знищити, надихнути на подвиг і підштовхнути до зради». У сучасному світі роль і значення інформаційного впливу на суспільну свідомість надзвичайно зросли. Недаремно ж в усіх видах мас-медіа слово є домінантою. Саме це поєднує журналістику і філологію. Слово – основний об’єкт нашого вивчення і обговорення.

Номер слайду 5

Мовне спостереження за допомогою конструювання речень Складіть речення зі словом «зброя». Зачитайте це речення, зверніть увагу на лексичне значення запропонованих слів у власних конструкціях.

Номер слайду 6

1. Знаряддя для нападу або оборони. Сукупність засобів для ведення війни, бою; озброєння.  2. Уживається як символ військової справи.  3. перен. Засіб для боротьби з ким-, чим-небудь, для досягнення якої-небудь мети. Слово, моя ти єдиная зброє, Ми не повинні загинуть обоє!   Леся Українка

Номер слайду 7

Запрошую на телеканал «2+2» де на вас чекає цікава розповідь про історію конкретного виду зброї, аналіз переваг і недоліків різних моделей, експерта оцінка тих зразків, які постачаються на озброєння нашої армії. Також ведучий разом з експертами зброярської справи проводить обов'язкові «польові випробування» тих моделей зброї, виробником яких є Україна, або які користуються найбільшою довірою серед бійців у зоні АТО.

Номер слайду 8

Складати (скласти, зложити) зброю:  а) припиняти збройні дії, припиняти воювати. Курсанти з кулеметами уже оточували ніжинців. — Іменем Реввійськради Республіки наказую скласти зброю (Олександр Довженко); б) відмовлятися від боротьби, від яких-небудь дій, визнавати себе неспроможним в якій-небудь справі, відступати перед труднощами. Сповнений енергії, рішучості й мужності, Іван звик ніколи не складати зброї.

Номер слайду 9

Війна інформації на сьогодні стала одним з найнебез-печніших видів зброї. Користуватися компроматами, виливанням бруду, підкиданням неправдивої інформації, намагання за допомогою інформації ввести в оману стало для багатьох сенсом життя.  Інформація має вплив на маси, тобто за умови вдалого маніпулювання свідомістю мас можна досягти практично будь-якої мети: знищити опонента, прибрати з дороги конкурентів чи розпалити війну, як це було з Іраком.

Номер слайду 10

Багатозначні й однозначні слова. Пряме і переносне значення

Номер слайду 11

Л е к с и к о л о г і я - наука, яка вивчає лексику. Лексика – усі слова, які вживаються в мові, становлять її словниковий склад. Кожне слово щось означає: називає предмет, дію, ознаку, тобто має лексичне значення. Лексичне значення мають тільки самостійні частини мови.

Номер слайду 12

Не питай, що твоя батьківщина може зробити для тебе, — запитай, що ти можеш зробити для своєї батьківщини.  Джон Кеннеді   Минуле - пам'ятай. Сучасне - аналізуй. Майбутнє – плануй.

Номер слайду 13

Лексичне значення слова розкривається в тлумачних словниках ШКОЛА - навчальний заклад, який здійснює загальну освіту і виховання молодого покоління. Початкова школа Середня школа Базова школа Вечірня школа Школа подовженого дня Школа – інтернат Спортивна школа Художня школа Музична школа Школа мистецтв Школа сліпих Недільна школа Єпархіальна школа …

Номер слайду 14

Слова з одним лексичним значенням називаються однозначними. Наприклад: магніт, лазер, підручник. Слова, які мають кілька лексичних значень, називаються багатозначними. Наприклад: земля 1. Назва планети. 2. Верхній шар земної кори. 3. Країна, край, держава. 4. Ґрунт. 5. Суша.

Номер слайду 15

Багатозначні слова можуть вживатися в прямому і переносному значеннях Пряме значення – це властиве слову звичайне значення. Переносне значення – це образна назва предмета, ознаки предмета, явища, дії. ПОРІВНЯЙТЕ: Пряме значення Переносне значення Гострий ніж Гостре слово Крутий підйом Крутий характер Розбити тарілку Розбити парк

Номер слайду 16

Приклади багатозначних слів КРИЛО ( у птаха і літака) ХВІСТ (у комети і ящірки)

Номер слайду 17

Перемоги у війнах здобуваються не тільки в «кабінетах», а й на полях бойових дій, за допомогою людей та техніки. Сучасна техніка складна та високоточна, яка має своє призначення та красиві назви, що зовсім не відповідає їх руйнівній силі.

Номер слайду 18

На озброєнні сухопутних військ України стоїть така техніка: 122 мм самохідна артилерійська установка «Гвоздика», 152-міліметрова самохідна гаубиця «Акація», протитанковий самохідний ракетний комплекс «Штурм-С», 120 мм самохідна артилерійська установка «Нона – С», ракетний комплекс тактичного призначення «Точка У» , зенітно-гарматний ракетний комплекс «Тунгуска» , переносний зенітний ракетний комплекс «Голка», 30-міліметровий автоматичний гранатомет станковий АГС-17 «Полум’я» та багато інших.

Номер слайду 19

Українські військові почали використовувати антидронові рушниці EDM4S-UA, які були замовлені ще в минулому році. Останнім часом проросійські бойовики активно використовують дрони для скидання на українські позиції ВОГ-17 або міни.

Номер слайду 20

ББМ "Козак"(англ. BBM "Kozak") — бронеавтомобіль

Номер слайду 21

ББМ "Козак"(англ. BBM "Kozak") — бронеавтомобіль  український бронеавтомобіль виробництва НВО «Практика». Створений на повнопривідному шасі Iveco Eurocargo. В 2016 році був прийнятий на озброєння НГУ як СБА «Козак-001».

Номер слайду 22

Козак — Козак — одна з самоназв українців раннього нового часу Козак — військове звання у військових формаціях  Гетьманщини, УНР,  Української Держави  19 — 20 століття. На Україні в XV—XVIII ст. — вільна людина з кріпосних селян або міської бідноти, що втекла на південні землі України й брала участь у визвольній боротьбі проти татаро-турецьких і польських загарбників;

Номер слайду 23

Козак — 2. У дореволюційній Росії з XVIII ст. — представник військового стану, уродженець військових областей (Кубанської, Оренбурзької, війська Донського та ін.), який був зобов'язаний служити в армії за пільгове користування землею.  3. Парубок, юнак взагалі. 4. Розмовне. Відважний, завзятий, хоробрий чоловік; молодець. Еней був парубок моторний І хлопець хоть куди козак…  5. Те саме, що козачок. 

Номер слайду 24

Українські Козаки — пілотажна група, яка виконувала вищий пілотаж на літаках Л-39 «Альбатрос». Група була створена у 1995 році і складалася з 8-ми Л-39 «Альбатрос». У 1997 році польоти групи були припинені, а група розформована.

Номер слайду 25

Пакувальна техніка

Номер слайду 26

Т-64БМ "Булат" (БМ "Булат") — основний бойовий танк

Номер слайду 27

Була́т — сталь, завдяки особливій технології виготовлення відрізняється своєрідною внутрішньою структурою і виглядом поверхні, високою твердістю і пружністю. Вікіпедія Булат Окуджава 

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

KrAZ Feona (КрАЗ Фиона) - бронемашина

Номер слайду 31

KrAZ Feona (КрАЗ Фиона) - бронемашина.

Номер слайду 32

«Захист» і «Оборона» За́хист. Дія за значенням захищати, захистити, захищатися, захиститися. Захист Вітчизни — основне завдання Збройних сил України, обов’язок громадян нашої держави. У статті 65 Конституції вказано, що «захист Вітчизни, незалежності й територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України». Оборона — вид бою, мета якого полягає у відбитті наступу (удару) переважаючих сил противника та завдати йому значних втрат. Цієї мети досягають застосуванням звичайних засобів ураження, маневром, вогнем у поєднанні зі стійким утриманням основних рубежів.

Номер слайду 33

Оборона України — це система заходів, які базуються на готовності та здатності органів місцевого самоврядування,цивільної оборони, національної економіки до переведення України (за необхідністю) з мирного на воєнний стан та відсічі збройної агресії, ліквідації збройного конфлікту, а також готовності населення і території держави до оборони.

Номер слайду 34

У запорозьких козаків існував звичай: вирушаючи у бій, брати з собою жменьку рідної землі. Вона, за їхнім розумінням, рятувала не тільки від смерті, але й допомагала козаку вийти переможцем над ворогом. Отже, готуючись у похід, запорожці казали: «Візьмемо своєї землі у чоботи під ноги». Солдат Вітчизну боронить Де садок вишневий коло хати, Де струмок під пагорбом дзвенить, Там солдата виглядає мати, А солдат Вітчизну боронить. Там, де плачуть мальви попід тином, А калина полум’ям горить, Там чекає любого дівчина, А солдат Вітчизну боронить.

Номер слайду 35

Служить він на дальньому кордоні, В час, коли Вітчизна мирно спить. Ключ країни на його долоні, А солдат Вітчизну боронить. Знає люба, знає рідна мати, Він свою Вітчизну захистить. Спить садок вишневий коло хати, А солдат Вітчизну боронить. Дмитро Акімов – український теледраматург та режисер, поет, композитор, кліпмейкер, офіцер Нацгвардії.

Номер слайду 36

Л е к с и к о л о г і я ЗНО Загальна характеристика

Номер слайду 37

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література: Українська мова ( профільний рівень): підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. освіти / С.О. Караман, О.М. Горо-шкіна, О.В. Караман, Л.О. Попова. - Харків: Вид-во «Ранок», 2018 р. - Слюніна О.В. Усі уроки української мови в 10 класі. Профіль-українська філологія. / О.В. Слюніна. - Харків: Вид-во група «Основа», 2011р. Інтернет-ресурси: - http://pidruchniki.com - https://uk.wikipedia.org - http://studopedia.org - http://www.panoramio.com http://metodportal.com/node/39119 binarnyy_urok_ukr_mova_zah_vitchyzny.docx 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Самойлік Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Васіна Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бушулян Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
5048
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку