Презентація "Байка як жанр літератури. Езоп"

Про матеріал

Презентація "Байка як жанр літератури. Езоп" містить відомості про походження байки, про Езопа, тексти байок Езопа із запитаннями, імена інших представників жанру.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Байка як жанр літератури, її особливості. Езоп.

Номер слайду 2

Епіграф:«В Езопа вчіться, добрі люди!Для того байка коле під ребро,Щоб виправлять людські заблудиІ похвалять красу й добро». Федр ( давньоримський байкар давньогрецького походження)

Номер слайду 3

Байка – один із найдавніших жанрів словесного мистецтва. Як літературний жанр зародилася у Давній Греції в VI-V ст. до н.е.

Номер слайду 4

Картина Дієґо Веласкеса (1640)Засновником жанру вважається давньогрецький поет-байкар Езоп, який жив у VI ст. до н.е. на острові Самосі. Вперше про Езопа згадує давньогрецький історик Геродот. За його версією Езоп був рабом, якому пізніше пан дарував свободу. Отримавши волю Езоп подорожував Грецією, Вавилонією, Єгиптом. Езоп був невеликим на зріст, горбатим і негарним, але мав гострий розум, саме цим вразив свого господаря Ксанфа, якому дістався від іншого аристократа, який продав Езопа за надмірну балакучість. Його ім’ям названа алегорична манера вираження думок, якою користуються до наших днів, - езопова мова.

Номер слайду 5

Езоповою називають замасковану алегоричну мову, коли думки висловлюють, не вдаючись до прямого конкретизування. Це роблять, коли намагаються чогось уникнути, наприклад, цензури або щоб не накликати гніву можновладної особи чи її оточення щодо висловлювання чи судження. Іноді в такому вигляді якась ідея стає більш зрозумілою, доступною. Цензура - контроль інформації та ідей, поширених у суспільстві. Цензура була відмінною рисою диктаторських режимів протягом всієї історії.

Номер слайду 6

Поширення байки в різних країнах та представники жанру Зародившись в Давній Греції, байка незабаром набула поширення в інших країнах. Давній Рим. ФедрІталія. Леонардо да ВінчіПольщаІгнацій Красицький. Франція. Жан де Лафонтен. РосіяІван Крилов

Номер слайду 7

Григорій. Сковорода. Павло. Гулак-АртемовськийЄвген. Гребінка. Павло. Глазовий. Борис. Грінченко. Українськібайкарі

Номер слайду 8

Байка – невелике, переважно віршоване оповідання повчального змісту, героями якого виступають люди, тварини, рослини чи предмети. Оповідна частина(РОЗПОВІДЬ)Повчальна частина(МОРАЛЬ)МОРАЛЬ – повчальний висновок, сформульований у декількох рядках байки.

Номер слайду 9

Алегорія (інакомовлення) – художній засіб, за допомогою якого узагальнене поняття розкривається через конкретний образ. Перенесення властивостей та характеристик одного предмета чи явища на інший для кращого відображення образу. Найчастіше зустрічається в байках, казках та притчах. Персонажі байок

Номер слайду 10

Молода Лисиця побачила, що з виноградної лози звисають грона, і захотіла дістати їх, але не змогла. Відходячи, сказала сама до себе:— Вони кислі!Так і в людей буває. Коли хто неспроможний досягти чогось, посилається на обставини.«Лисиця і виноград»Прикладом якої життєвої позиції є поведінка Лисиці?Чому автор вказує на вік Лисиці?

Номер слайду 11

«Крук і Лисиця»Крук украв шматок м'яса і сів на якесь дерево. Побачила це Лисиця і захотіла відібрати м'ясо. Вона стала перед Круком і почала вихваляти його велич і красу, кажучи, що йому найбільше з усіх годилось би царювати над птахами, і це сталося б, напевно, коли б він мав голос. Крук хотів похвалитися, що голос у нього є, закрякав і випустив м'ясо. Лисиця підбігла, схопила м'ясо і сказала: "О Круче, коли б ти мав також розум, тобі більше не бракувало б нічого, щоб стати царем". Ця байка стосується нерозумної людини. Які людські вади втілено в образах Крука і Лисиці?

Номер слайду 12

Вовк побачив, що Ягня п'є воду з річки, і хотів знайти якийсь слушний привід, щоб його з'їсти. Отже, хоч він стояв і вище по течії, але почав обвинувачувати Ягня, що воно каламутить йому воду й не дає пити. Ягня відповідало, що воно п'є, торкаючись води тільки краєчком губ, і що, зрештою, воно, стоячи внизу, не може йому каламутити воду. Тоді Вовк зауважив:— Минулого року ти зневажило мого батька.— Мене тоді й на світі не було, — відповіло Ягня. Але Вовк сказав йому:— Хоч би як ти виправдовувалось, я все одно тебе з'їм. Так навіть справедливий захист не має сили для тих, хто заповзявся чинити кривду.«Вовк та Ягня»В яких словах виражена мораль байки? Які людські вади викриваються в байці?У чому «вовча правда»?

Номер слайду 13

Мурашки взимку сушили на сонці вогке збіжжя, коли до них підійшла голодна Цикада й попросила, щоб їй дали їсти. Тоді вони спитали її, чому вона не заготувала собі харчів улітку, а вона їм: "Мені все було ніколи, я співала". На це Мурашки, сміючись, відповіли: "Якщо ти співала влітку, то потанцюй узимку". Не слід зневажати нічого, щоб згодом не довелося шкодувати. «Мурашки і Цикада»*Збіжжя - рослини та зерно хлібних злаків.*Цикада - хоботна комаха з прозорими різнобарвними крильцями. Які риси уособлює Мурашки, а які Цикада?Дайте пораду Цикаді.

Номер слайду 14

Складаємо сенкангрец. Αίσωπος1.2.3.4.5. Езоп. Мудрий, легендарний. Спостерігає, навчає, пояснює Допомагає краще пізнати людей. Байкар

Номер слайду 15

Питання і завдання: 1. Дайте визначення поняттю «байка».2. Кого вважають «батьком байки»?3. Що таке алегорія?4. Як ви розумієте поняття «езопова мова»?5. Що таке мораль? З якою метою мораль введено в байку?6. Доведіть, що твір Езопа «Вовк та Ягня» є байкою.7. У чому полягає цінність байок Езопа?8. Згадайте, де виникла байка?9. Чи актуальним, на вашу думку, залишається жанр байки?10. Що вам найбільше запам’яталося з розповідей про Езопа?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Терещенко Лілія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лук'яненко Неля Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Суркова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Маковей Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дем'яненко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Форсюк Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Губар Алла Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Приступа Мар'яна Тимківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
11 жовтня 2021
Переглядів
11055
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку