Презентація "Безособові дієслова"Мета: ознайомити семикласників із безособовими дієсловами; формувати вміння розрізняти особові й безособові дієслова; удосконалювати вміння доречно

Про матеріал
Мета: ознайомити семикласників із безособовими дієсловами; формувати вміння розрізняти особові й безособові дієслова; удосконалювати вміння доречно вживати безособові дієслова в усному та писемному мовленні, визначати їх виражальні можливості; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу познайомити з надбаннями народної медицини українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БЕЗОСОБОВІ ДІЄСЛОВА Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Колективна робота з текстом Прочитати текст. Визначити його тему й основну думку. Знайти й виписати дієслова, які не пов’язані з будь-якою особою. Визначити, що вони виражають. Звертаючись до багатьох надбань народної медицини, ми здебільшого використовуємо дикорослі рослини. Поміж тим незвичайні цілющі властивості мають і культурні представники зеленого світу. Доведено, що споживання, наприклад, варених бульб сприяє лікуванню виразки шлунка, знижує артеріальний тиск. При кашлю та цукровому діабеті рекомендовано відпочивати не тільки у сосновому лісі чи горіховому гаю, а й на плантаціях білокачанної. Доведено, що при серцево-судинних захворюваннях слід уживати персики і суниці. Абрикоси посилюють зір. Виноград, вишні, сливи зміцнюють організм (З кн. «Відкриття, знахідки, пошуки»).

Номер слайду 4

Трансформація мовних одиниць у висловлюванні Прочитати текст. Спробувати замінити в тексті особові дієслова на безособові. З’ясувати, які зміни відбудуться у висловлюванні. Визначити синтаксичну роль безособових дієслів. На грядці видніється суниця. Її користь ніхто не переоцінить. Вона виводить камені, зміцнює серце. Суниця лікує анемію, зміцнює десна, кістки і зуби. Тому виводять різні сорти цієї культури і високо її цінують (З журналу).

Номер слайду 5

Творче конструювання Від поданих дієслів утворити безособові. Увести їх у самостійно складені речення на тему «Природа-помічниця». Чує, бачить, живе, діє, працює, хоче. Визначити спосіб творення безособових дієслів.

Номер слайду 6

Творче реконструювання Перебудувати речення так, щоб у кожному було безособове дієслово. Поширити речення, використовуючи знання про цілющі рослини. Зразок. У лісі пахне сосна. У лісі запахло сосною. Сосна виділяє фітонциди, що вбивають хвороботворні мікроби. Вода залила луки. Дощ покропив землю. Ехінацея підвищує імунітет. Яблука зміцнюють здоров’я. Кропива поповнює організм аскорбіновою кислотою (З журналу).

Номер слайду 7

Ігрове завдання Розгадати кросворд. У горизонтальні рядки вписати дієслова, що вживаються тільки в безособовому значенні у формі однини теперішнього або минулого часу. 1. Явище природи, що свідчить про початок дня. 2. Дієслово на означення випадкового успіху у справах. 3. Явище природи, що свідчить про початок вечора. 4. Дієслово з часткою -ся, утворене від особового в третій особі однини, що означає впевненість у чомусь. 5. Стало холодніше. 6. Синонім до дієслова світає. 7. Синонім до дієслова пощастить. 8. Дієслово з часткою -ся, спільнокореневе з іменником життя. 9. Синонім до дієслова вечоріє. 10. Дієслово з часткою -ся, спільнокореневе з іменником сплюха. 11. Явище природи, характерне великою кількістю опадів.

Номер слайду 8

Систематизація й узагальнення знань з теми Подумати і дати відповіді на запитання: 1. Які дієслова називаються безособовими? 2. Чи може при безособових дієсловах стояти підмет? 3. Що виражають безособові дієслова? 4. Як можуть утворюватися безособові дієслова від особових? 5. Чи змінюються безособові дієслова за особами або родами?

Номер слайду 9

Домашнє завдання 1. Підготувати повідомлення в науковому стилі на тему «Безособові дієслова». 2. Використовуючи безособові дієслова, записати 3–4 народні рецепти від будь-яких хвороб.

Номер слайду 10

Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку» © ТОВ «Видавнича група ˝Основа˝», 2011 Джерела: 1. Омельчук С. А., Ляшкевич А. І., Чаловська М. В. Усі уроки української мови в 7 класі / Упорядник С. А. Омельчук. - Х.: Вид. група «Основа», 2008. - 348, [4] с. 2. Уроки української мови. 7-11 класи. Учитель року / уклад. Є. І. Науменко, О. М. Чхайло. - Х.: Вид. група «Основа», 2008. - 207, [1] с. - (Б-ка журн. «Вивчаємо українську мову та літературу»; Вип. 1. 3. Омельчук С. А., Кумейська Н. В., Середа Л. В., Чаловська М. В. Сучасний урок української мови в 7 класі / Упоряд. С. А. Омельчук. - Х.: Вид. група «Основа», 2007. - 208 с. - (Б-ка журн. «Вивчаємо українську мову та літературу»; Вип. 6 (43)).

ppt
Додано
11 березня 2021
Переглядів
1862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку