Презентація "Бухтування мотузки та її зберігання"

Про матеріал
Цей матеріал допоможе ознайомити вихованців з поняттям «частини мотузки», «бухтування», «маркування», з способами бухтування мотузки та умовами зберігання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БУХТУВАННЯ МОТУЗКИ ТА ЇЇ ЗБЕРІГАННЯКПНЗ «ЦТКЕУМ «Меридіан» КМРКерівник гуртка Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

Для того, щоб у потрібний момент мотузка не заплуталась і не підвела вас, треба вміти правильно її змотати. Добре і головне правильно змотана мотузка - є важливою складовою вашої безпеки, при її транспортуванні і подальшому використанні, а також зберіганні.

Номер слайду 3

Для початку розберемося в поняттях: ЧАСТИНИ МОТУЗКИ. Мотузка складається з трьох частин:робочий кінець, вигин і вільний кінець. Та частина мотузки, яка використовується для в'язання вузлів, називається робочим кінцем. Частина, яка знаходиться близько до робочого кінця, називається вигин. Зазвичай це центральна частина мотузки. Вільний кінець - це інша, не використовувана частина мотузки.

Номер слайду 4

Для початку розберемось в поняттях: БУХТУВАННЯ - це змотування, вірніше збір мотузок в бухти, які зручно транспортувати і легко розмотувати при необхідності. МАРКУВАННЯ. Особливий «Маркувальний вузол» слугує для маркування (фіксації) мотузки після того, як вона складена в бухту, щоб не дати розпастися мотузці при її транспортуванні. Назва його походить від слова «марка» - кілька щільно укладених один до наступного витків на кінці верьовки для запобігання її розплітання.

Номер слайду 5

БУХТУВАННЯ МОТУЗКИПри роботі з мотузкою - вона повинна бути сухою і чистою. Видаліть все сміття і розгладьте вигини. Розв'яжіть всі вузли. Перш ніж бухтувати мотузку, її треба дуже уважно оглянути, стежачи за тим, щоб не було потертостей або розм'якшень захисного обплетення. Гнучкість при згинанні в протилежних напрямках була однакова по всій довжині мотузки. При огляді не відчувається явних потовщень або витончених по відношенню до нормального діаметру мотузки. При виявленні дефекту, якщо пошкоджена ділянка довга, мотузка бракується. Якщо дефект локальний, мотузка розрізається, щоб виключити ушкоджене місце. Дві частини мотузки, що залишилися, можна знову використовувати окремо (якщо влаштовує довжина). Мотузка може природним чином лягати в бухту в певному напрямку. Зверніть увагу на цю тенденцію при бухтованні.

Номер слайду 6

СПОСОБИ БУХТОВАННЯ МОТУЗКИБУХТОВКА НАВКОЛО ШИЇ: перед тілом натягніть мотузку на довжину змотування, потім мотузку через голову перекладіть на шию і, опустивши руку, закінчите дію. Руками перед собою розтягніть звисаючу частину мотузки до певної довжини (довжина щоразу повинна бути однакова), і перекидайте розтягнуту частину мотузки за шию, руки природно чергуються, або закидаєте мотузку за шию, залишаючи кожного разу однакові петлі з різних сторін. БУХТОВКА В РУКАХ: Даним способом можна мотузку змотати просто в одиночну бухту (за годинниковою стрілкою), а якщо мотузка довга - шукаємо середину мотузки і збираємо у подвійну, збираючи подвійні бухти. При такій упаковці знову розставте руки, натягніть довжину мотка, права рука передасть мотузку в ліву руку, яка мотузку притримає для наступного визначення та натягу довжини мотка. Варіант бухтування мотузки можна переглянути за посіланням:https://www.youtube.com/watch?v=zb. Uu9 PQ7av. M

Номер слайду 7

ОБМОТКА ТА МАРКУВАННЯ МОТКІВ МОТУЗКИ: Останніх кілька метрів мотузки намотайте навколо бухти і закріпіть спеціальним вузлом.

Номер слайду 8

Маркувальний вузолІнша назва маркувального сайту – альпійська катушка. Так зав’язують дроти і шнури довжиною до 40 м, коли вони для транспортування і зберігання згорнуті у бухти – багатошарове кільце. Зв’язка фіксує край троса і не дає мотку розпуститися. Техніка виконання: Згортають мотузку бухтою, останній оборот роблять коротше інших на 1/3. На кінці мотузки формують петлю. Щільними витками обертають моток і петлю вільним кінцем мотузки 5-7 разів і протягують його в петлю. Затягують вузол до упору.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

БУХТУВАННЯ ДОВГИХ МОТУЗОКМотузку довжиною сто і більше метрів дуже проблематично упакувати. Для цього буде достатньо одного трюку: сісти, а мотузку намотати на ноги (на ступні і коліна). Це дуже просто. Останніх п'ять шість метрів мотузки оберніть навколо мотка і тим забезпечите цілісність бухти.

Номер слайду 11

МІШОК ДЛЯ МОТУЗКИ - ЗАХИСТ ТА ТРАНСПОРТУВАННЯ ВЕРЬОВКИ. Для оберігання мотузки від пошкодження і бруду використовують спеціальні транспортні мішки з подвійним просоченням. При лазінні мотузка лежить на розстеленій упаковці та ізольована від бруду на землі. Мішок для мотузки в значній мірі допомагає в захисті мотузки і продовжує її термін служби. Підходить для спортивного проходження маршрутів.

Номер слайду 12

ДОЛЯД ТА ЗБЕРІГАННЯ МОТУЗКИВажливо дбайливо поводитися з мотузкою для того, щоб вона якомога довше прослужила і, коли вона вам знадобиться, виявилася вам корисною. Завжди розв’язуйте всі вузли після роботи з мотузкою. Вузли, залишені на мотузці, послаблюють її. Не совайте мотузкою по підлозі. Це може викликати проникнення бруду між волокнами та, як наслідок, утворення тріщин і розривів. Зберігайте мотузки в чистому, сухому та прохолодному приміщенні або контейнері. Якщо мотузка зберігається не завжди в чистому вигляді, вона значно швидше зношується сама і швидко зношує спорядження для спуску та підйому. Тому після кожного виїзду її необхідно прати. Температура води не повинна бути вище 30 градусів. При сильному забрудненні можна використовувати мило або пральний препарат для синтетичних тканин, але без вмісту ензимів. Краще всього не використовувати ніяких миючих засобів, а просто намочити мотузку, пропустити її між двома притиснутими один до одного щітками і прополоскати. Процедура повторюється, поки вода не залишиться чистою. Під час сушіння мотузку не можна поміщати поблизу опалювальних приладів або залишати на сонці. Найкраще сушити її в темному приміщенні, що добре провітрюється. Поки мотузка не використовується, її тримають збухтованою в темному сухому приміщенні, що провітрюється. Якщо мотузка довга, бухтовку починають з середини і роблять дві бухти. Витки, які намотують на бухту, треба затягнути, інакше мотузка розпуститься і переплутається при транспортуванні

Номер слайду 13

Важливо!Перше, що необхідно зробити після придбання мотузки, промаркувати її. Зробити це краще всього запресувавши алюмінієві кільця на обох кінцях мотузки. На них вибивають цифри, що означають рік виробництва, порядковий номер мотузки і її довжину. Періодично перевіряйте мотузку на придатність до подальшого використання. Існують різні методики для цього. І, хоча мотузка після таких перевірок стає трохи коротше, її ніколи не треба на цих перевірках жаліти. БО ЗАВЖДИ КРАЩЕ МАТИ КОРОТКІ МОТУЗКИ, А ДОВГИМ –ЖИТТЯ, НІЖ НАВПАКИ!!!

pptx
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку