Презентація "БУЛЬБОПЛОДИ.ТОВАРОЗНАВЧО-ТЕХНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА, МЕХАНІЧНА КУЛІНАРНА ОБРОБКА І НАРІЗУВАННЯ."

Про матеріал
Картопля — цінний продукт харчування. На відміну від інших овочів у ній порівняно невеликий вміст води і цукрів  і найвищий — крохмалю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМАПРОГРАМИ: ОВОЧІ, ГРИБИТЕМА УРОКУ: БУЛЬБОПЛОДИ. ТОВАРОЗНАВЧО-ТЕХНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА, МЕХАНІЧНА КУЛІНАРНА ОБРОБКА І НАРІЗУВАННЯ.

Номер слайду 2

Картопля — цінний продукт харчування. На відміну від інших овочів у ній порівняно невеликий вміст води і цукрів  і найвищий — крохмалю. Картопля містить азотисті, мінеральні і пектинові  речовини, клітковину, а також повноцінний білок туберин, який за своїм амінокислотним складом наближається до білка курячого яйця і повністю засвоюється організмом людини, з мінеральних речовин — калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо, мідь, цинк та ін.

Номер слайду 3

ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА ОРОБКИ КАРТОПЛІ

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У картоплі невисокий вміст вітамінів, серед яких переважає аскорбінова кислота. Проте у зв'язку з високим споживанням населенням картоплі вона є основним джерелом вітаміну С. Завдяки картоплі задовольняється 30 — 80 % добової потреби людини у вітаміні С.

Номер слайду 6

Білки, вітаміни і мінеральні речовини зосереджені поблизу зовнішнього шару бульби, тому чим ближче вони розташовані до центра, тим їх менше. У шкірочці міститься отруйний глікозид соланін, який накопичується у значній кількості у картоплі, що проросла або позеленіла. При варінні соланін переходить у відвар, тому у весняний період не рекомендується варити картоплю у шкірочці і використовувати відвари обчищеної картоплі.

Номер слайду 7

Картопля має велике значення в дієтичному харчуванні. Серед харчових продуктів вона є основним джерелом калію, вміст якого значно більший, ніж у хлібі, м'ясі, рибі. Добову потребу в ньому можна задовольнити споживанням 500 г картоплі. Високий вміст калію зумовлює сечогінні властивості картоплі, тому вона є дієтичним продуктом для людей із захворюваннями нирок і серця. Сирий сік картоплі рекомендують при лікуванні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки для пониження кислотності шлункового соку. Картопляний крохмаль застосовують як протизапальний засіб при шлунково-кишкових захворюваннях. Тривале споживання крохмалю сприяє зниженню вмісту холестерину в печінці.

Номер слайду 8

За призначенням картоплю поділяють на сорти: столові, універсальні, технічні й кормові. У підприємства надходить картопля столових і універсальних сортів. Бульби столових сортів мають круглу форму, щільну і тонку шкірку, невелику кількість вічок, білу м'якоть, добрі на смак, містять 12—18 % крохмалю, добре розварюються. Картопля універсальних сортів містить багато крохмалю, дуже розварюється, тому використовують її для приготування пюре або смаження.

Номер слайду 9

Батат (солодка картопля) має бульби різної форми і забарвлення, за розміром більші, ніж картопля. М'якоть солодкувата, подібна за смаком до картоплі. Цінні сорти батату з оранжевою м'якоттю, оскільки вони багаті на каротин. Вуглеводи і білки батату краще засвоюються, ніж картоплі.  Енергетична цінність батату значно вища, ніж картоплі, і становить близько 125 ккал.  Використовують батат для приготування перших страв.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

- Топінамбур (земляна груша) — багаторічна рослина.- Бульби бувають овальні, видовжені і веретеноподібні з великими вічками на поверхні. - Забарвлення бульб жовто -  біле, рожеве, червоне, фіолетове. - М'якоть біла, соковита, солодкувата. - Використовують у сирому вигляді для салатів і смаження. 

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Обробка картоплі складається з таких послідовних операцій: сортування, калібрування, миття, обчищання, дочищання, промивання, нарізування. Щоб запобігти потемнінню, обчищену картоплю зберігають у холодній воді у ваннах не більш як 2 — 3 год. Тривале зберігання у воді знижує якість картоплі, оскільки у воду переходять водорозчинні харчові речовини (вуглеводи, вітамін С, мінеральні речовини). Обчищені бульби використовують для приготування страв і гарнірів цілими або попередньо нарізаними. Нарізують картоплю механічним способом або вручну.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

pptx
Додано
17 березня 2020
Переглядів
3206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку