Презентація. "Числівник в мовленні"

Про матеріал

В роботі досліджено розвиток числівника;

проведено спостереження над вживанням числівників у різних стилях мовлення;

визначено його роль у мовленні. Визначено дві функції числівника:інформативну (повідомляють про кількість чогось) і експресивну (надають образності, виразності). Наведено приклади вживання числівника у мовленні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роботу виконала: учениця 8-А класу Орлова Аліна Керівник: Бабенко Т.В.

Номер слайду 2

Мета: дослідити розвиток числівника; провести спостереження над вживанням числівників; визначити його роль у мовленні.

Номер слайду 3

План роботи: Зібрати матеріал про розвиток числівника як частини мови. Підібрати ілюстративний матеріал. Добір фразеологічних зворотів, в яких вживаються числівники. Дослідити тексти різних стилів. Аналіз зібраної інформації.

Номер слайду 4

РОЗВИТОК ЧИСЛІВНИКА ЯК ЧАСТИНИ МОВИ Числівник – чи не найменша за кількістю слів частина мови, яка нараховує їх усього кілька десятків. За своїм походженням числівники тісно пов'язані з іменниками та прикметниками.

Номер слайду 5

У середині XVIII століття Михайло Ломоносов вперше назвав числівники особливою частиною мови. За частотою вживання серед інших частин мови числівники посідають восьме місце.

Номер слайду 6

ПОХОДЖЕННЯ НАЗВ ДЕЯКИХ ЧИСЛІВНИКІВ Базою для творення числівників є дуже давні за своїм походженням прості числівники першого десятка. Розглянемо історію виникнення назв деяких чисел. Числівник “п'ять” походить від іменника “п'ясть“ (рука).

Номер слайду 7

Найбільшою популярністю користується у людей число сім: сім днів тижня; сім чудес світу; у казках – сім господинь; семеро козенят; сім сестер.

Номер слайду 8

У Вавилоні довершеним вважалось число дванадцять; а тринадцять вважалося нещасливим.

Номер слайду 9

Числівник сорок спочатку був іменником, який мав значення “мішок”.

Номер слайду 10

Числівник у текстах наукового стилю Основне призначення цього стилю – висвітлити результати досліджень про людину, явища природи, доведення теорій, роз'яснення явищ.

Номер слайду 11

Один із різновидів наукового стилю використовується у підручниках, лекціях. Вивчаючи географію, неможливо обійтися без використання числівників.

Номер слайду 12

Часто використовуються числівники у біології. Біологія складається з наук про живу природу.

Номер слайду 13

Незвичайний спортсмен Чемпіоном за вагою серед наземних тварин, поза сумнівом, є слон. Його вага може досягати семи - восьми тонн. Але при цьому дорослий слон з'їдає за день близько ста кілограмів трави, свіжих паростків кущів або гілок дерев. Незважаючи на масивну статуру, слон дуже жвавий і моторний, легко і невимушено рухається.

Номер слайду 14

ЧИСЛІВНИК У ТЕКСТАХ ОФІЦІЙНО-ДІЛОВОГО СТИЛЮ Офіційно-діловий стиль регулює ділові відносини, обслуговує потреби людей у типових ситуаціях.

Номер слайду 15

Особливості офіційно-ділового стилю: нейтральний виклад змісту; точність, ясність у поєднані з лаконічністю; стислість й послідовність викладу фактів.

Номер слайду 16

Оголошення 28 вересня 2010 року об 11.00 годині в актовому залі школи відбудеться відкриття виставки “Квіти твої, Україно”. Вхід вільний. Оргкомітет виставки

Номер слайду 17

Оголошення Магазин “Оазис” оголошує розпродаж кімнатних рослин за цінами 19-199 гривень. Наша адреса: вул.Зелена, буд. 18. Адміністрація магазину

Номер слайду 18

ЧИСЛІВНИК У ТЕКСТАХ ХУДОЖНЬОГО СТИЛЮ Основні ознаки художнього стилю: образність; художні засоби; емоційна лексика.

Номер слайду 19

Хризантема (легенда) Батьківщина хризантем - Японія. Японці обожнюють цю квітку. Вони обрали її символом нації, прикрасили хризантемою державний герб, називають провісницею осені. Перший з найвищих орденів Японії – Орден хризантеми. Походження країни, за легендою, пов'язане саме з цією квіткою. Говорять, що в прадавні часи у Китаї правив жорстокий імператор, який дізнався, що на сусідньому острові росте рослина, із соку якої можна приготувати еліксир життя. Та зірвати ту квітку могла людина з чистим серцем та душею, то на острів послали триста юнаків та дівчат. Але ті не схотіли повернутися до тирана й заснували на острові нову державу - Японію. Цінують цю рослину і в Китаї. Іменем квітки назвали дев'ятий місяць року, а на дев'ятий його день, китайці святкують свято хризантем. У тисяча шістсот сімдесят шостому році хризантема потрапила до Європи. У Європі її називають “золотою квіткою”

Номер слайду 20

У цьому тексті використані такі числівники: Дев'ятий місяць, дев'ятий день, у тисяча шістсот сімдесят шостому році; перший з орденів; триста юнаків та дівчат.

Номер слайду 21

Фразеологічні звороти: п'яте колесо до воза; третій сорт; у сотий раз.

Номер слайду 22

Висновки: У мовленні числівники виконують дві функції: Інформативну (повідомляють про кількість чогось); Експресивну (надають образності, виразності).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Грицан Ганна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Казнавецька Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
6896
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку