Презентація Числівник: загальні ознаки, морфологічна та синтаксична роль

Про матеріал
Урок по темі " Числівник: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль" для 7 класу спеціальних закладів загальної середньої освіти для дітей з порушеннями слуху розроблено згідно освітніх програм Міністерства освіти і науки України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль. Галіцька Леся Олегівна

Номер слайду 2

Фонетична зарядка Проговорювання чистомовки   (Контрольний звук Р) Лунає дзвіночок,/ до праці мерщій.// Ти всі перешкоди здолати зумій!// Працюєм  наполегливо,/  швидко,/ старанно,/   Щоб кожна хвилинка /не втратилась марно!// 

Номер слайду 3

Прочитайте речення, перекладіть текст жестовою мовою. Чи всі слова вам зрозумілі? Пригадайте які частини мови ви вже вивчили і розпізнаєте серед інших слів?           Природа України – багата та різноманітна. Завдяки географічному положенню та кліматичним умовам у нас є просторі степи й густі ліси, лагідні моря й величні гори, бурхливі річки та спокійні озера, на просторах країни ростуть тисячі видів рослин та водиться величезна кількість тварин. Змінюються пори року – і кожна з них дарує нам свою особливу красу.

Номер слайду 4

Я,/ відомо,/ дуже знатний,  Кількість можу означати, І порядок при лічбі  Підкажу мерщій тобі.//  Чи який,/ чи котрий,/ скільки –/  Запитай мене лиш тільки.//  Щоб не буть багатослівним,/  Називаюсь я…

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Числівник – це самостійна частина мови, що означає число,   кількість предметів або порядок їх при лічбі й відповідає на питання скільки? Котрий? Наприклад, сім, сьомий. Числівники поділяються на дві групи: кількісні й порядкові.

Номер слайду 7

Числівники бувають різними членами речення - головними і другорядними: 1) Дванадцять ділиться на три без остачі.  (дванадцять і три - підмет) 2) Другий день штормить і йде дощ. (другий - означення) 3) Змагання почалися о дванадцятій годині. (дванадцятій годині - обставина).

Номер слайду 8

  Проблемне питання Доведіть, що числівник – це самостійна частина мови.

Номер слайду 9

Фізкультхвилинка «Напишіть» у повітрі носом і підборіддям цифри від 1 до 10. Робити це слід з максимальним повертанням голови (цифри мають бути високими і великими). Виконуючи вправу, потрібно рухати шиєю плавно, без ривків і зайвого напруження. Тулуб тримати нерухомо, спину прямо.

Номер слайду 10

Спишіть, підкресліть числівники як члени речення. Визначте, котрі з них кількісні,  а котрі порядкові. 1. Через левади та городи два куми йшло з весілля до господи. (Л.Глібов) 2. Знайщли їх трьох в оцій долині: один юнак, а два в літах. (А.Малишко) 3. Одну фразу з першого диктанту я й досі пам'ятаю дуже добре. (Остап Вишня) 4. Сім струн я торкаю струна по струні… (Леся Українка) 

Номер слайду 11

Гра “Захований числівник”.     Пі 2 л     100 янка  Мі 100    Г 1 а    Смор 1 а Ві 3 на       Під 3 мати      Ак 3 са

Номер слайду 12

“Мікрофон” (продовжіть речення) На уроці мені було цікаво (нецікаво), тому що….

Номер слайду 13

Домашнє завдання  Завітайте до шкільної бібліотеки. Знайдіть і запишіть назви 7 творів, які містять в собі числівники. Візьміть собі для прочитання одну з книжок. На наступному уроці презентуйте її друзям.

ppt
Пов’язані теми
Українська мова, 7 клас, Презентації
Інкл
Додано
4 січня
Переглядів
111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку