Презентація "Цінність ажурного мистецтва"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва НУШ 5 клас "Цінність ажурного мистецтва" за підручником Аристової 2022 рік
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цінність ажурногомистецтва5 клас

Номер слайду 2

Вироби декоративно-ужиткового мистецтва можуть розповісти про самобутність народу, знайомлять зі звичаями, вчать любити та творити прекрасне. Матеріалами для майстрів та майстринь слугували шкіра, кора дерева, метал, папір тощо. Вирізані прикраси з паперу почали розвиватися тоді, коли в побут прийшов папір.

Номер слайду 3

Витинанки — це сюжетні й орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу. У кожного народу свої улюблені мотиви, але найчастіше у витинанках трапляються сюжетні й орнаментальні композиції. Створюються такі роботи за допомогою ножиць, ножа, іноді різака. Сьогодні існують навіть електричні різаки для роботи над витинанками.

Номер слайду 4

Китайська витинанка. Литовська витинанка. Фіранка Одети Браженене. Польська витинанка. В Україні мистецтво ажурного й силуетного вирізання називають витинанкою, а на батьківщині паперу (в Китаї) це мистецтво називається «Цзяньчжу», в Європі — силуетне вирізування. Звичайно в кожній культурі свої мотиви і символи.

Номер слайду 5

Типологія витинанок. ПростіСкладні

Номер слайду 6

Витинанка, яка виконується завдяки згину аркуша паперу навпіл, симетрична. Що ж таке симетрія у мистецтві? Це також один із засобів композиції. У симетричних композиціях як правило виражений центр. Симетрія в образотворчому і декоративно-прикладному мистецтві надає ро-боті рівноваги і спокою.

Номер слайду 7

Творче завдання«Магія витинанки». Створення простої симетричної витинанки.. Етапи роботи над витинанкою. Під час роботи над витинанкою пам’ятайте про техніку безпекиповодження з гострими предметами (ножицями)!1. Згорніть аркуш паперу навпіл, кольоровою стороною всередину.2. На зовнішній стороні нанесіть зображення майбутньої витинанки.3. Охайно виріжте ножицями нанесене зображення.4. Обережно розгорніть вирізане зображення. Ваша витинанка готова.Її можна наклеїти на картон.

Номер слайду 8

pptx
Додано
5 січня 2023
Переглядів
290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку