Презентація "Декорування та оздоблення виробу"

Про матеріал
Поняття "декору".Стародавній декор. Паперовий декор. Види паперового декору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДЕКОРУВАННЯ ТА ОЗДОБЛЕННЯ ВИРОБУКерівник гуртка « Виготовлення сувенірів»Т.І. Єрьоміна

Номер слайду 2

У сучасному мистецтвознавстві декором прийнято називати особливий вид композиції, художній сенс якої полягає у взаємодії з навколишнім середовищем - простором, об'ємом, масою, площиною, форматом, якістю (кольором, фактурою, текстурою) декоруємої поверхні.

Номер слайду 3

Декор (лат. Decor - пристойність, сумісність) - сукупність елементів, що становлять зовнішнє оформлення архітектурної споруди, його інтер'єрів, предметів побуту, виробів декоративно-прикладного мистецтва.

Номер слайду 4

Декор може бути мальовничим, скульптурним, архітектурним, різним за матеріалом і технікою виконання.

Номер слайду 5

У стародавньому Римі під декором розуміли щось більше, ніж просто прикраса. У латинській риториці «decor» означає «гідне злиднів», то ж, що «honor» - «прикраса» в сенсі «хвала, слава, шана». Згідно Цицерону, «Decor ornamentorum» означало «доречність прикрас», виправданість деталей по відношенню до цілого.

Номер слайду 6

Римляни розуміли decorum як «сообразное, належне»; індивідуальну, особливу красу, яка має органічність пристосування частин до цілого. Кожен предмет повинен мати свій «декорум» на відміну від загальної, абсолютної краси, яку позначали грецьким словом symmetria.

Номер слайду 7

Декор з паперу має багатовікову історію. У різні періоди цей універсальний матеріал використовувався для створення фігурок, масок, віял тощо.

Номер слайду 8

Особливе значення паперових виробів надавали в Японії, де їх створення підняли до рівня мистецтва. Ось чому назви майже половини популярних технік родом з японської мови.

Номер слайду 9

До найбільш оригінальних методів створення інтер’єрних «поробок» з паперу відносяться: Колаж. Зазвичай це кольорова картина, зображення на якій ретельно зібрано з шматочків паперу

Номер слайду 10

Квіллінг. Дуже стара техніка, вік якої вже перевалив за 500 років. Тонкі різнокольорові смужки паперу скручують, надаючи їм форму, а потім наклеюють на полотно.

Номер слайду 11

Пергамано. Ця популярна техніка для оформлення листівок. Вироби виконуються з кальки шляхом тиснення або перфорірованія.

Номер слайду 12

Айріс фолдінга. Порівняно нова техніка, при якій на полотно наносять начерк малюнка, який потім заповнюється шматочками паперу різних кольорів, викладених по спіралі.

Номер слайду 13

Силуетне вирізання. Техніка з’явилася в Китаї приблизно в той же час, що і сам папір. У нас існує схожий спосіб вирізання картин з багаторазово складеного аркуша — витинанка. В Японії існує більш копітка техніка катагами.

Номер слайду 14

Торцювання. Молода техніка, що віддалено нагадує квілінг. Замість смужок використовують паперові квадратики, які накручуються на паличку, а потім закріплюються на полотні.

Номер слайду 15

Декупаж. Хоча техніка має ряд способів перенесення зображення на основу, обклеювання папером вважається самим простим і доступним методом для початківців.

Номер слайду 16

Орігамі. Техніка «мокрого складання» — це всі варіації створення фігурок з паперу без використання клею або інших скріплюють компонентів.

Номер слайду 17

Пап’є-маше. Для створення вироби не доведеться клеїти або різати, досить розмочити рулон туалетного паперу на клейстері і почекати поки маса злегка загусне до консистенції м’якого пластиліну.

Номер слайду 18

Кусудама. Техніка схожа з орігамі, але для кріплення модулів між собою їх можна зшивати або склеювати. Фігурки кусудама найчастіше мають форму кулі.

Номер слайду 19

Кірігамі. У цій техніці з одного аркуша паперу виготовляють об’ємну картину з допомогою клею і ножиць.

Номер слайду 20

Пейп-арт. Смужки паперу змочуються і скручуються в тугі джгутики, які потім накладають на основу (скриньки з дерева, скрині, вази, пляшки) і приклеюють. Після висихання їх покривають шаром фарби, що імітує бронзу, срібло або золото.

Номер слайду 21

ОЗДОБЛЕННЯ СЛУЖИТЬ ДОПОВНЕННЯМ І ПРИКРАСОЮ ЗОВНІШНЬОГО ВИДУ ВИРОБУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Кучмук Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Качмар Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Слободянюк Олександр Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Спіленко Олена
    Дякую за оригінальну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ганжала Альбіна Леонідівна
    Дякую! це допомога в роботі
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
12620
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку