Презентація "День рідної мови"

Про матеріал

Презентація до Дня рідної мови складається з різнотипних завдань ( на знання орфоепії, орфографії, лексикології). Уміщено матеріал з рубрики "Цікаво знати".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

21 ЛЮТОГОМІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬРІДНОЇ МОВИ

Номер слайду 3

Мовний конкурс

Номер слайду 4

Конкурс “Антижаргонний”І команда. Кайф –Хавати –Облом –Братан –Прикол –Прикинь –Прикид –Фейс –Оджати –Кльово -ІІ команда. Галімо –Косиш –Бабки –Шара –Фіолєтово –Лох –Задовбав –Тіпа –Наїзд –Шарити –

Номер слайду 5

Пригадай!Перед вами — п'ять слів: Знак м’якшення. Присудок. Морфема. Синонім.5. Термін. Доберіть потрібний термін для кожного з визначень: А Єдина буква алфавіту, яка не позначає на письмі ніякого звука. Б Слова, близькі за значенням, мають при цьому різне відтінкове забарвлення у своїй семантиці. В Частина слова. Перед вами — п'ять слів: Прикладка. Морфологія. Антоніми. Пунктуація.5. Апостроф. Доберіть потрібний термін для кожного з визначень: А Слова однієї і тієї ж частини мови, різні за звучанням і написанням і мають протилежне лексичне значення. Б Це розділ мовознавства про використання та вживання на письмі розділових знаків. В Спеціальний надрядковий знак, який уживається на письмі, щоб показати, що попередній звук твердий. 

Номер слайду 6

І таке буває!Українці кажуть: «Ловити гав (ворон)», а французи – «Ловити ластівок». Українці «купують кота в мішку», а чехи – «зайця». А от поляки кажуть: «Хто лиса в мішку купує, знаходить пса або кота». Коли йде злива, ми кажемо: «Дощ ллє як із відра». Американці: «Дощ іде вилами».

Номер слайду 7

Скажи одним словомІ. Яке-небудь захоплення, улюблене заняття.2. Позбавлення права участі у змаганнях. 3. Музичний супровід . 4. Льодова гора, що плаває  в морі.5. Слова , що мають  протилежне  значення.6. Сукупність усіх видів тварин.7. Певний режим  харчування.8. Відступ у першому рядку тексту. 9. Прохід,  прокладений під  землею. 10. Жорстка, самовладна людина.1. Окрема категорія телефонів, які мають більше оперативної пам’яті.2. Людина, що ставить  над усе особисті інтереси. 3. Місце знаходження, проживання.4. Слова,  різні за звучанням,   але близькі за значенням. 5. Сукупність усіх видів рослин, рослинний світ узагалі. 6. Той, хто любить свою батьківщину.7. Документ, який дає право на постійне відвідування чогось. 8. Пристосування  живих організмів  до кліматичних  умов. 9. Старовинне слово, що вийшло з ужитку. 10. Особа, яка виїжджає за кордон на постійне місце проживання.

Номер слайду 8

Скоромовки. Варка варила вареника,Василь взяв вареника. Варка Василя варехою. Василь Варку вареником.Ішов Прокіп, кипів окріп, прийшов Прокіп — кипить окріп, як при Прокопі, так і при Прокописі і при Прокопенятах.

Номер слайду 9

Я знаю! Установіть відповідність між словом і його тлумаченням1 трагічний2 прозаїчний3 прозовий4 трагедійний. А напружений, динамічний. Б страшний, сумний, нещасний. В буденний, звичайний. Г властивий прозіД властивий трагедії1 комплекс2 адресат3 адресант4 комплект. А вибір. Б одержувач. В набір. Г сукупність. Д відправник

Номер слайду 10

Орфоепічний диктант

Номер слайду 11

Відредагуйте текст І команда Столова в нашій установі починає працювати з дев’яти годин. Без п’ятнадцяти десять можна уже купити вкусну булочку. А піца продається на протязі всього дня. Закривається столова в чотири години.ІІ команда У нашому ліцеї є басейн. У ньому постоянно займаються учні. Навчитися плавати можна після двох годин дня. А записуватися потрібно тільки у вісім годин рана.

Номер слайду 12

Відповіді Їдальня в нашій установі розпочинає працювати о дев’ятій годині. За п’ятнадцять десята можна вже купити смачну булочку. А піца продається протягом дня. Зачиняється їдальня о четвертій годині.

Номер слайду 13

Відповіді У нашому ліцеї є басейн. У ньому постійно займаються учні. Навчитися плавати можна після другої години. А записуватися потрібно тільки о восьмій годині вранці.

Номер слайду 14

Конкурс «Хто більше?» (із запропонованого слова скласти якнайбільше слів) АБРИКОСИ

Номер слайду 15

ВідповідіСИР, РАБИ, КОСИ, КОСАР, РИС, СОКИРА, ОСА, БАР,ОСКАР,БОРИС,БРАКРОКИ, РИК, РИБА, РОСА

Номер слайду 16

Цікаво знати ! В американського письменника Ернеста Вінсента Райта є роман «Гедсбі», який складається з з більш ніж 50 000 слів. При цьому в творі немає жодної букви е Запис слова метро по-японськи складається із трьох ієрогліфів, що означають «низ», «грунт», «залізо»У китайському письмі понад 40 000 символів,а у гавайському алфавіті лише 12 букв

Номер слайду 17

Орфографічний тренажерІ команда. Нажаль, духмяний, всього-навсього, доречі, пів’Європи, по турецьки, каміньчик, воз’єднання, морквяний, пів-Києва.ІІ команда. Пів’яблука, віч-навіч, обїхати, президент, піцца, тона, пів-Ялти, по ужгородськи, день у день, надобраніч.

Номер слайду 18

Запам’ятай!І команда. На жаль, духмяний, всього-на-всього, до речі, пів-Європи, по -турецьки, камінчик, возз’єднання, морквяний, пів-Києва.ІІ команда. Пів’яблука, віч-на-віч, обїхати, президент, піца, тонна, пів-Ялти, по- ужгородськи, день у день, на добраніч

Номер слайду 19

Бажаємо успіхів у вивченні української мови!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Савченко Валентина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Савченко Валентина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Редько Тетяна Іванівна
    Дякую за чудову розробку. Уперше нічого не змінюю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 лютого 2018
Переглядів
8200
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку