Презентація "ДІЄПРИКМЕТНИК ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА ДІЄСЛОВА: ЗАГАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ, МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ, СИНТАКСИЧНА РОЛЬ"

Про матеріал
Презентація до дистанційного уроку з української мови 7 клас "ДІЄПРИКМЕТНИК ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА ДІЄСЛОВА: ЗАГАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ, МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ, СИНТАКСИЧНА РОЛЬ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДІЄПРИКМЕТНИК ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА ДІЄСЛОВА: ЗАГАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ, МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ, СИНТАКСИЧНА РОЛЬВчитель української мови. Козінська І. В.

Номер слайду 2

За допомогою Хмари слів пригадайте та назвіть всі форми дієслів

Номер слайду 3

Послухайте казку. Завершіть останнє речення ЯКИЙ? РІД ЧИСЛО ВІДМІНКИЩО РОБИТИ? ЩО ЗРОБИТИ?ВИД ЧАС

Номер слайду 4

То як же назвали дитя?Його назвали ДІЄПРИКМЕТНИК

Номер слайду 5

ДІЄПРИКМЕТНИК ЯК ОСОБЛИВА ФОРМА ДІЄСЛОВА: ЗАГАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ, МОРФОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ, СИНТАКСИЧНА РОЛЬ

Номер слайду 6

Наскільки важлива сьогоднішня тема для нас?

Номер слайду 7

Висловіть ще ваші міркування: чому так важливо вивчати програмовийматеріал з української мови?Щоб отримати знання і вступити до університету;Щоб вміти правильно висловлювати свої думки;Щоб бути освіченою людиною;Щоб успішно здати ЗНО;Щоб без помилок писати диктанти, перекази, твори.

Номер слайду 8

Мета уроку. Давати визначення …Розпізнавати … Визначати…

Номер слайду 9

Мета уроку— Давати визначення дієприкметника як особливої форми дієслова.— Розпізнавати дієприкметники в реченнях.— Визначати граматичні ознаки та синтаксичну роль дієприкметників.

Номер слайду 10

Відома сучасна українська художниця - Євгенія Гапчинська

Номер слайду 11

Звернімо увагу на виділені слова в реченнях та визначмо синтаксичну роль і морфологічні ознаки

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Засіяне поле вже зазеленіло. Поле біля лісу вже засіяне.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Узагальнення теоретичного матеріалу

Номер слайду 22

Ауторелаксація

Номер слайду 23

Прочитайте речення і виділіть дієприкметники Скористайтеся QR-кодом або натисніть на посилання в чаті ( https://learningapps.org/view3439529 ), щоб відкрити вправу. Після виконання скріншот з результатом відправте вчителю в групу на Viber .

Номер слайду 24

Прослухайте поданий текст , визначте тему, мету , стиль та тип мовлення. Картини, створені українською художницею Євгенією Гапчинською, - це не просто цілий дитячий, а все ж дорослий світ, з притаманним тільки їй гумором, приємними для очей фарбами, образами, пухкенькими личками. В образах малюків можна побачити скопійовані риси самої художниці, яка й досі тягнеться за цукерками на столі і їсть морозиво пломбір на паличці. Народжені нею картини говорять про те, що в душі вона залишається трохи дитиною. Створюючи роботи, Євгенія Гапчинська передає частину себе, своїх думок, енергії нам. Саме тому сяюча посмішка мимоволі з'являється на обличчях багатьох глядачів. Картини популярної української художниці Євгенії Геннадіївни Гапчинської виставляються в багатьох музеях світу, вони користуються великим успіхом у приватних колекціонерів, серед яких актриса Інна Чурикова, музикант Володимир Співаков, футболіст Андрій Шевченко, письменник Іван Малкович, тенор Лучано Паваротті та інші відомі особи. Художні роботи Євгенії Гапчинської виконані у «дитячій» манері. Персонажі її творів -маленькі, кумедні, зворушливі чоловічки — надзвичайно привабливі. Сама художниця називає себе «постачальником щастя №1», тому що її творчість повертає глядачів у світ дитинства, наповненого радістю та любов’ю (З інтернету).

Номер слайду 25

Тема: розповідь про творчість української художниці Євгенії Гапчинської. Мета: Євгенія Гапчинська є «постачальником щастя №1», тому що її творчість повертає глядачів у світ дитинства, наповненого радістю та любов’ю. Стиль: публіцистичний. Тип: розповідь

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Знайдіть та випишіть з тексту дієприкметники і визначте їх морфологічні ознаки, скориставшись теоретичним матеріалом підручника (сторінка 93)Картини, створені українською художницею Євгенією Гапчинською, - це не просто цілий дитячий, а все ж дорослий світ, з притаманним тільки їй гумором, приємними для очей фарбами, образами, пухкенькими личками. В образах малюків можна побачити скопійовані риси самої художниці, яка й досі тягнеться за цукерками на столі і їсть морозиво пломбір на паличці. Народжені нею картини говорять про те, що в душі вона залишається трохи дитиною. Створюючи роботи, Євгенія Гапчинська передає частину себе, своїх думок, енергії нам. Саме тому сяюча посмішка мимоволі з'являється на обличчях багатьох глядачів. Картини популярної української художниці Євгенії Геннадіївни Гапчинської виставляються в багатьох музеях світу, вони користуються великим успіхом у приватних колекціонерів, серед яких актриса Інна Чурикова, музикант Володимир Співаков, футболіст Андрій Шевченко, письменник Іван Малкович, тенор Лучано Паваротті та інші відомі особи. Художні роботи Євгенії Гапчинської виконані у «дитячій» манері. Персонажі її творів -маленькі, кумедні, зворушливі чоловічки — надзвичайно привабливі. Сама художниця називає себе «постачальником щастя №1», тому що її творчість повертає глядачів у світ дитинства, наповненого радістю та любов’ю (З інтернету).

Номер слайду 30

Створені- Н.в., множина, мин. час, док.вид, означення. Скопійовані- З.в., множина, мин. час, док.вид, означення. Народжені- Н.в., множина, мин. час, док.вид, означення. Сяюча - Н.в, однина, жін. рід, теп. час, недок.вид., означення. Виконані - Н.в., множина, мин час, док.вид, присудок. Наповненого- Р.в., однина, сер. рід, мин. час, док.вид, означення

Номер слайду 31

Розподільний диктант. Осяйна посмішка, сяюча посмішка; світлий погляд, освітлений погляд; повна творчість, наповнена творчість; пожовкла картина, жовта картина; полохливе янголятко, сполохане янголятко.

Номер слайду 32

Розподільний диктант. Прикметники Дієприкметники. Осяйна посмішка Сяюча посмішка світлий погляд освітлений погляд повна творчість наповнена творчість жовта картина пожовкла картина полохливе янголятко сполохане янголятко

Номер слайду 33

Синтаксичний розбір речення. Художні роботи Євгенії Гапчинської виконані у «дитячій» манері. Граматична основа – роботи виконаніРоботи Чиї? Євгенії ГапчинськоїРоботи Які? художніВиконані ЯК? у «дитячій» манері

Номер слайду 34

Створіть діалог-інтерв’ю, взявши за основу текст про Євгенію Гапчинську, використовуючи дієприкметники

Номер слайду 35

Картини, створені українською художницею Євгенією Гапчинською, - це не просто цілий дитячий, а все ж дорослий світ, з притаманним тільки їй гумором, приємними для очей фарбами, образами, пухкенькими личками. В образах малюків можна побачити скопійовані риси самої художниці, яка й досі тягнеться за цукерками на столі і їсть морозиво пломбір на паличці. Народжені нею картини говорять про те, що в душі вона залишається трохи дитиною. Створюючи роботи, Євгенія Гапчинська передає частину себе, своїх думок, енергії нам. Саме тому сяюча посмішка мимоволі з'являється на обличчях багатьох глядачів. Картини популярної української художниці Євгенії Геннадіївни Гапчинської виставляються в багатьох музеях світу, вони користуються великим успіхом у приватних колекціонерів, серед яких актриса Інна Чурикова, музикант Володимир Співаков, футболіст Андрій Шевченко, письменник Іван Малкович, тенор Лучано Паваротті та інші відомі особи. Художні роботи Євгенії Гапчинської виконані у «дитячій» манері. Персонажі її творів -маленькі, кумедні, зворушливі чоловічки — надзвичайно привабливі. Сама художниця називає себе «постачальником щастя №1», тому що її творчість повертає глядачів у світ дитинства, наповненого радістю та любов’ю (З інтернету).

Номер слайду 36

Узагальненням нашого уроку стане ваша робота в гугл формі, посилання на яку буде в чаті. https://forms.gle/XX9 UCLr. QCsg. JZZJf6

Номер слайду 37

Номер слайду 38

+ я навчився визначати синтаксичну функцію дієприкметників та знаходити їх в реченні- нічого не зрозумів/ не зрозуміла? виникали труднощі під час виконання завдань. Дайте коротку відповідь на питання: яку мовленнєву тему ви б запропонували на наступний урок?

Номер слайду 39

Домашнє завдання ( диференційоване)Вивчити параграф 171. Виконати вправу 194 з підручника на с.95 2. Створіть інформаційне повідомлення для шкільного вебсайту з використанням дієприкметників про вдало відвідану онлайн-виставку картин Євгенії Гапчинської

Номер слайду 40

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кодоненко Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 7 клас (Голуб Н.Б., Шелехова Г.Н., Новосьолова В.Н., Ярмолюк А.В.)
Додано
12 жовтня 2021
Переглядів
4057
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку