Презентація "Дієприкметник як особлива форма дієслова: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль (урок-лабораторія мислення)"

Про матеріал
Презентація пропонується як доповнення до уроку на тему"Дієприкметник як особлива форма дієслова"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

l. Урок –лабораторія мислення. Дієприкметник

Номер слайду 2

Лабораторія “Закодоване слово”

Номер слайду 3

Садок, оповитий розмаїто-жовтим серпанком осені, задумливо дрімав. Сонце восени схоже на згасаюче червоне багаття. Перед нами розкрився зовсім інший світ, осяяний денним сонцем. У зарослому садку панувала мертва тиша

Номер слайду 4

Пам’ятка «Як працювати в групі?»Розподіліть ролі в групі: спікер (головуючий), секретар, посередник, доповідач. Стежте за часом. Поважайте інших членів групи, критикуйте позицію, але не людину. Говоріть послідовно, не виходьте за рамки запропонованої теми.

Номер слайду 5

Лабораторія “Діаграма Вена”Дієприкметник

Номер слайду 6

Непомітно після літа наступає осінь. Журавлі курличуть в небі, та вітри голосять. Видніється зоране поле. Загорілась над рікою достигла калина. Яка ж ця осінь писана красуня! А ще осінь весіллям багата. Саме у вересні розпочинається довгоочікуваний період шлюбів. 14 вересня – день Семена. До цього дня земля повинна бути засіяна озиминою. Серед найвідоміших жовтневих свят – Покрова (14 жовтня). Якщо в цей день земля не покрита снігом, то не покриється в листопаді і грудні. Остаточна межа переходу від осені до зими є день 4 листопада – День Казанської Божої Матері. Лабораторія “Сторінками народного календаря”

Номер слайду 7

Лабораторія «Думай. Вибирай»Запишіть словосполучення у дві колонки. У першу — іменник з прикметником, у другу - іменник з дієприкметником. Свіже повітря, посвіжіле повітря; світлий погляд, освітлений погляд; біла кімната, побілена кімната; жовтий колос, пожовклий колос; полохливий птах, сполоханий птах; тихий голос, стишений голос.

Номер слайду 8

Лабораторія “Юний лінгвіст”Від поданих словосполучень утворітьінше словосполучення із залежним сло-вом — дієприкметником. Прочитати книжку –Прослухати текст –Визначити тему –Скласти план –Записати речення –Вивчити вірш –Переказати параграф –Промовити слово –Надати допомогу

Номер слайду 9

Лабораторія “На крилах творчості”• Доберіть епітети (дієприкметники) до слів осінь, листя, сонце, земля. Складіть мініатюру «Золотокоса краса».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Працюємо «ланцюжком». Перший називає прикметник, другий утворює дієприкметник, третій складає з ним речення. Лабораторія«Сніжна грудка».

Номер слайду 12

Індивідуальні завдання Дібровами підперті небокраї виблискують у золоті та сріблі. Ніжить вухо притишена музика. З дитинства я закохана в слова. (учні працюють біля дошки):– зробити неповний синтаксичний розбір другого речення;– фонетичний розбір дієприкметника з другого речення;– розібрати дієприкметник за будовою з лругого і третього речення;– виписати словосполучення з дієприкметником і розібрати їх. Самостійна лабораторія

Номер слайду 13

грайлива лабораторія Гра «Так/ні». Робота з сигнальними картками (зелена «Так», червона «Ні»).1. Дієприкметник — це особлива форма дієс-лова, що вказує на ознаку за дією.2. Дієприкметники поєднують ознаки дієсловата прикметник.3. Дієприкметники бувають майбутнього, минулого та теперішнього часу.4. В реченні дієприкметники виступаютьтільки означенням.5. Слова опалий, померзлий, хитаючий –дієприкметники.6. Дієприкметник узгоджується з іменником, займенником у роді, числі, відмінку..

Номер слайду 14

Домашнє завдання Завдання на вибір:І рівень. Підручник, вправа 131 (письмово).ІІ рівень. Виписати з художньої літератури три речення з дієппикметниками недоконаного виду ітри речення з дієприкметниками доконаного виду. Дієприкметники підкреслити, визначити їх вид.ІІІ рівень. Скласти письмовий діалог за темою «Дієприкметник як особлива форма дієслова».ІV рівень. Написати твір-мініатюру з використанням дієприкметників «Народні традиції осінніх свят». Дієприкметники підкреслити, визначити вид, час, рід, число, відмінок.

Номер слайду 15

Лабораторія "Підсумково-рефлексійна» Анкета “Мікрофон”. Закінчити речення, передаючи мікрофоннаступному. На уроці я: дізнався... повторив... навчився... зрозумів … зробив успіхи... труднощі я відчув... я не вмів, а тепер умію... мене захопило... творити на уроці... мислити на уроці…

Номер слайду 16

Самооцінювання роботи на уроціПрізвище, ім’я. Оцініть себе по кожному із визначених напрямів від 0 до 2 балів 1. Ви вмієте розпізнавати дієприкметники серед інших частин мови ______2. Ви правильно визначаєте морфологічні ознаки та синтаксичну роль дієприкметників _____3. Ви брали активну участь у роботі групи __4. Ви доповідали класу про результати групової роботи__5. Ви доповнювали інших, працювали біля дошки____6. Ви ретельно працювали над творчим завданням______

pptx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку