Презентація "Дієприслівниковий зворот. Розділові знаки при дієприслівниковому звороті й одиничному дієприслівникові"

Про матеріал
Презентація "Дієприслівниковий зворот. Розділові знаки при дієприслівниковому звороті й одиничному дієприслівникові" містить правила та тренувальні вправи. Матеріал може стати в пригоді під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприслівниковий зворот. Розділові знаки при дієприслівниковому звороті й одиничному дієприслівниковіПідготувала Коваль З. М. Очаківска ЗОШ І-ІІІ ст. №1

Номер слайду 2

Пригадаймо. Дієприслівник - це незмінювана дієслівна форма, що виражає додаткову дію, пояснюючи в реченні основне дієслово-присудок і відповідає на питання: що роблячи? що зробивши? (засипаючи, схопивши, читаючи)

Номер слайду 3

Граматичні ознаки. Питання. Суфікси Вид. Що роблячи?Що зробивши?-учи-, -ючи--ачи-, -ячи--ши-, -вши-недоконанийдоконаний. Частеперішнійминулий

Номер слайду 4

Складіть і запишіть тематичні словосполучення «Наша країна» за схемами

Номер слайду 5

Дієприслівниковий зворот - цедієприслівник із залежними від нього словами. У реченні він є обставиною й виділяється комою чи комами.

Номер слайду 6

На письмі дієприслівниковий зворот завжди виділяють комою або комами незалежно від його місця в реченні: Дністер тече, розштовхуючи гори (В. Василашко). Дністер, розштовхуючи гори, тече. Розштовхуючи гори, Дністер тече. В усному мовленні дієприслівникові звороти виділяють паузами.

Номер слайду 7

Потренуймося! Запишіть текст, розставте розділові знаки, поясніть їх. Ярослав Мудрий Ярослав Мудрий перемігши Святополка став князем Київської Русі. Прагнучи зміцнити державу та православну віру Ярослав Мудрий вирішив збудувати величний собор. Дбаючи про розвиток освіти князь відкривав школи створив першу бібліотеку. ,,,,,

Номер слайду 8

Балансуючи в човнику і підтримуючи рівновагу веслом, Василько витягав ятери (Ю. Збанацький ). Якщо два чи більше дієприслівникових звороти стоять поряд, вони є однорідними обставинами, тому між ними ставимо кому: А вдалині, згубившись у полях, тонучи в тополях, на Білу Церкву пролягає шлях (М. Луків). Кому не ставимо, якщо дієприслівникові звороти з'єднані неповторюваним сполучником:

Номер слайду 9

Потренуймося!З двох простих речень утворіть одне, замінивши друге на дієприслівниковий зворот. 1) Великі каштани,  тополі й верби стоять обабіч вулиці. Вони підпирають синє небо та згадують про літо. 2) Квіти на вулицях столиці заснули. Квіти стулили барвисті пелюстки, схилили голівки. 3) Теплий вітер цілує каштани. Він колихає віти смутні й розповідає казки.

Номер слайду 10

Дієприслівникові звороти-фразеологізми, які стоять після дієслів, комами не виділяють: Тікати не чуючи ніг. Сидіти склавши руки. Працювати засукавши рукава. Терпіти зціпивши зуби. Якщо виражений фразеологізмом дієприслівниковий зворот стоїть перед дієсловом-присудком, його виділяють комою: Не чуючи ніг, тікати. Склавши руки, сидіти.

Номер слайду 11

Знайдіть пару бути пасивним, не діятидуже важко працюватибратися ревно до роботизадуматися, не знаючи, що робитишукати те, чого знайти не можнащиро, чистосердечнозасукавши рукавичухаючи потилицюсклавши рукишукаючи кістки в молоціпоклавши руку на серцеобливаючись потом

Номер слайду 12

Відредагуй речення (усно)Виправ помилки. 1. Побачивши Софійський собор, мене охопило зачарування. 2. Йдучи парком, привертають увагу чудесні каштни. З. Приїхавши в місто, моє серце сповнилося радістю. Пам’ятаємо. У реченнях з дієприслівниковими зворотами або з одиничними дієприслівниками дієслово-присудок та дієприслівник виражають дію одного й того ж предмета.

Номер слайду 13

Розділові знаки при одиничному дієприслівниковіОдиничний дієприслівник – це дієприслівник, при якому немає пояснювальних слів. В усному мовленні одиничний дієприслівник, як і дієприслівниковий зворот, виокремлюємо інтонацією (паузами), а на письмі – розділовими знаками – комою чи комами. У реченні одиничний дієприслівник виконує синтаксичну роль ОБСТАВИНИ.

Номер слайду 14

Розділові знаки при одиничному дієприслівникові{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Не виділяють комами: Виділяють комами:якщо він стоїть ПІСЛЯ ПРИСУДКА або в КІНЦІ РЕЧЕННЯй означає спосіб дії (відповідає на запитання як? яким способом?)Мати ходить гукаючи.якщо означає додаткову дію, час, причину, умову до дієслова-присудка; стоїть ПЕРЕД ПРИСУДКОМ на початку або в середині речення. А пісня, наростаючи, пливла над берегом.

Номер слайду 15

Потренуймося!Постав пропущені розділові знаки. 1. Пояснюючи вчитель пише на дошці. 2. Учениця зацікавившись виконує завдання. З. Разом усі знаходять рішення попрацювавши. ,,,

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Виконати тест за посиланнямтест тут

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Заверуха Анжела Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткач Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Воєводіна Наталія Вадимівна
    Дизайн просто неймовірний! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Tкачова Ганна Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Леоненко Оксана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ядловська Ольга Степанівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
15913
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку