Презентація для 6 класу " Українські писанки"

Про матеріал
Презентація "Українські писанки " буде корисною як для учителів образотворчого мистецтва так і для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські писанки Символіка орнаментів і кольору в народній твор­чості. Створення писанки

Номер слайду 2

Ось вже дзвоник пролунав, і наш клас за парти став. Сядьте рівно, як годиться. Дружно в очі подивіться. Додалося вам охоти? Тож берімось до роботи!

Номер слайду 3

До писанкарки. Ой писали писанку, Писанку – колисанку. Різними розводами –Символи знаходили. Ой писали писанку,Мов мережу, вишивку –До богів розмову. Сяйну кольорову. Писанки з мережками. Стали обережками. В них чаклунь записана. Зло вбиває списами… Віра Ворскло

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Українська народна писанка – це …

Номер слайду 6

Писанка – це неповторне багатство... Його треба берегти, як безцінний скарб. Олександр Довженко

Номер слайду 7

Пташине яйце, розписане мініатюрним орнаментом, одна із стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, вірування; символ весни, сонця, повернення природи до життя.

Номер слайду 8

Картка самооцінювання. Прізвище, ім’я_______________________________________________________________________­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­№Вид діяльностіТривалість виконання. Максимальна кількість балів. Отримані бали1.«Незакінчене речення»2 хв.12. Метод «Вогник мудрості»2 хв.13. Складання пазлів2 хв.14. Встановленн автора та назви картини2хв.15. Творча робота10 хв.76. Прийом«Пасхальне дерево».2 хв.1

Номер слайду 9

Метод «Вогник мудрості»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Номер слайду 12

Розгадай кросворд r

Номер слайду 13

Складіть пазли

Номер слайду 14

Назвіть назву та автора картини

Номер слайду 15

Пимоненко Микола Корнилович «Паска»

Номер слайду 16

Олена Кульчинська «Веснянки на Гуцульщині»

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Орнаментація писанки

Номер слайду 19

Орнаментацію писанки можна поділити на:

Номер слайду 20

Солярний орнамент Солярний орнамент символізував найголовніший для наших предків культ сонця. На писанках воно зображувалося у вигляді хреста, звичайного кола або з променями, у формі восьмикутної зірки. До солярних символів ще відносився кінь, який, за віруваннями наших предків носив по небу сонце. Вода – символ родючості, приплоду – зображувалася на писанках хвилястими лініями, у формі букви S, трикутника, ромба, квадрата.

Номер слайду 21

Геометричний орнамент. Геометричні символи нагадують  мотиви української вишивки. Площину на яйці ділили рівними лініями, творячи квадрати, ромби. Розкреслені на чотири частини, в кожній з яких по одній зернині – такі ділянки здавен є уособленням зораного та засіяного поля. У трикутник втілена ідея триєдності природи Всесвіту: неба, землі і людини.

Номер слайду 22

Рослинний і тваринний орнамент Елементи рослинного й тваринного орнаментів - образи півня, козлика, птахів, риб, зображення дерев і квітів символізували щедрий урожай, довголіття, охорону житла.

Номер слайду 23

Антропоморфний орнамент. До антропоморфних знаків відноситься образ Богині-Берегині (богині Живи), яку зображували у вигляді жіночої фігури з піднятими вгору руками (їх могло бути й дві, і чотири, і шість). Вона була символом народження нового життя, виступала прародителькою всього живого, володаркою неба й землі.

Номер слайду 24

Символіка кольорів писанки

Номер слайду 25

Червоний означав радість, життя, любов, надію на щасливий шлюб

Номер слайду 26

Жовтий - ­місяць, зірки, гарний врожай.

Номер слайду 27

Блакитний колір – небо, повітря, здоров’я, силу.

Номер слайду 28

Червоний із чорним символізував земні божества.

Номер слайду 29

Зелений – весну, відродження природи, багатство рослинного й тваринного світу.

Номер слайду 30

Коричневий вважався кольором родючої землі.

Номер слайду 31

Види фарбованих яєцьr

Номер слайду 32

Крашанка Крашанка – це яйця пофарбовані одноколірними рослинними барвниками. За легендою, засновницею звичаю дарувати одне одному фарбовані яйця на Великдень була свята Марія Магдалина. Вона почала свою проповідь перед імператором Тиберієм словами: «Христос воскрес» і піднесла йому червоне яйце як символ відродження. Перші християни наслідували її приклад, даруючи друг другу фарбовані яйця.

Номер слайду 33

Дряпанки Дряпанки – це крашанки, по яких гострим предметом (цвяхом, шилом, ножем, товстою голкою та ін.) видряпується малюнок.

Номер слайду 34

Мальованки Мальованки – це яйця, розмальовані фарбою і пензликом. На мальованках зображають квіти, людські постаті, свята та інше.

Номер слайду 35

Крапанки Крапанки – один із видів орнаментованих великодніх яєць які наносяться воском. Малюнок на їх поверхні утворений крапками різного (чи одного) кольору . Їх ще називають крапанками – від слова «капати». Крапки можна наносити без спеціальних інструментів, «капаючи» запаленою свічкою. Малювати крапки можна і спеціальним інструментом для писанок – писачком.

Номер слайду 36

Писанки Писанки – нанесений олівцем малюнок, за допомогою воску заливають ті місця де буде інший колір, потім віск змивають з яйця і накладають на інші місця. Для фарбування писанок треба підготувати набір розчинених анілінових барвників, для «відбілювання» писанок – розчин відбілювача для білизни, ганчірки, ложки для кожної фарби та писачок.

Номер слайду 37

Зернівка Зернівка - яйце, оздоблене зерном різних рослин за допомогою клею.

Номер слайду 38

Писанка-сувенір

Номер слайду 39

Писанка-мотанка- це процес наматування ниток на яєчну шкарлупу, де нитка фіксується за допомогою клею або двостороннього скотчу.

Номер слайду 40

Правила безпеки При роботі з ножицями: Класти ножиці так, щоб вони не звисали з парти. Не залишати ножиці в розкритому вигляді. Не тримати ножиці кінцями вгору. Передавати ножиці кільцями вперед;При роботі з клеєм: Слідкувати, щоб він не потрапив до очей. Не використовувати його надмірно. Користуватися пензликом. Залишки промокати серветкою.

Номер слайду 41

Послідовність виконання роботи:інструктаж із правил техніки безпеки при роботі з гострими інструментами;закріплюємо кінчик нитки на загостреній стороні яєчної шкаралупи клеєм;щільно намотуємо нитку, щоб не було проміжків;зафарбовування (кольори ниток можна чергувати, використовуючи символіку кольорів);декорування (прикрашаємо поверхню писанки-мотанки паперовими квітами, пташками);щоб писанка-мотанка слугувала як сувенір, потрібно пронизати нитку через отвір, нанизати намистинки і зафіксувати стрічку бантиком.

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Пасхальне дерево

Номер слайду 44

Доки люди пишуть писанки, доти буде світ. Тож тішимося Воскресінням Господнім, любімося і даруймо один одному писанки! На щастя, на долю, на віки вічні!

pptx
Додано
25 березня 2019
Переглядів
4752
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку