Презентація для учнів старших класів "Стать і гендер"

Про матеріал
Розкрити поняття "стать" і "гендер", гендерні ролі та гендерну рівність, гендерні стереотипи та ідентичність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Галина Нестеренко

Номер слайду 2

Стать і гендер. Гендерні ролі та гендерна рівність. Гендерні стереотипи. Гендерна ідентичність.

Номер слайду 3

Стать визначає, чи є людина чоловіком або жінкою. Від статі залежить будова статевих органів, можливість стати батьком чи матір’ю та інші ознаки (пропорції тіла, розподіл жирових тканин, кількість волосся на тілі і обличчі, особливості статевого дозрівання, м’язова сила, витривалість, тембр голосу, міміка, хода) Ознаки статі формуються у процесі статевого розвитку людини від моменту зачаття до досягнення нею статевої зрілості. Гендер (статева роль) - означає риси характеру та особливості поведінки, які вважають характерними для чоловіків і жінок у певному суспільстві.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Ознаки статі: з’являються самі собою (без зовнішнього впливу) є універсальними, не залежать від країни, культури, релігії (наприклад, тільки жінки народжують дітей) ніколи не змінюються в історичному процесі властиві лише одній статі. Ознаки гендеру: є культурною традицією істотно відмінні в різних країнах і навіть в одній країні (залежно від населеного пункту чи соціального прошарку) можуть змінюватися з часом властиві людям різної статі

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Всі люди мають свободу вибору для розвитку своїх здібностей без обмежень, пов’язаними із гендерними ролями та стереотипами. Гендерна рівність дозволяє кожній людині знайти свій спосіб реалізації, визначити свій життєвий вибір незалежно від звичних гендерних стереотипів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Гендерні стереотипи – спрощені уявлення про те, як мають поводитися люди різної статі, який одяг носити і чим займатися. Гендерні стереотипи відображають, що є характерним для більшості людей тієї чи іншої статі, і не враховують індивідуальних особливостей. Наприклад, емоційність вважається характерною жіночою рисою, а стриманість – чоловічою. Однак є багато емоційних чоловіків і стриманих жінок.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Гендерна ідентичність – це відчуття людиною своєї статі, незалежно, чи є вона біологічно жінкою чи чоловіком. Гендерна ідентичність формується у процесі виховання і соціалізації та триває впродовж усього життя.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
17 січня 2022
Переглядів
1350
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку