Презентація для уроку української мови "Складні речення із сполучниковим і безсполучниковим зв’язком"

Про матеріал
Презентація для уроку української мови "Складні речення із сполучниковим і безсполучниковим зв’язком"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Складні речення із сполучниковим і безсполучниковим зв’язком Мета: ознайомити учнів із будовою складного речення, його інтонацією, навчати  відрізняти складне речення від простого за допомогою досліджень таких речень, обгрунтовувати розділові знаки за допомогою вивчених правил, розвивати правописні вміння, творчі вміння моделювати складні речення, реконструювати прості речення у складне,  виховувати любов до рідного слова, шану до народних звичаїв і традицій; формувати вміння аналізувати сприйняте; розвивати  мислення, мовлення, пам’ять.

Номер слайду 2

ЗАВДАННЯ - ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 3

ё 1.По діброві вітер виє,гуляє по полю… 2.Зоре моя вечірняя, зійди над горою… 3.Пишається калинонька, явір молодіє. 4.Чумак іде,подивиться та й голову схилить.

Номер слайду 4

ДОСЛІДЖЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Номер слайду 5

Речення за будовою: Прості – одна граматична основа Складні – дві або більше граматичних основ безсполучникові сполучникові

Номер слайду 6

Прості речення, що входять у складне, поєднуються: сполучниками і(й), а, та, але, зате, щоб, тому що; слова коли, який, де; інтонаційно, без сполучників.

Номер слайду 7

ДОСЛІДЖЕННЯ-КОНСТРУЮВАННЯ

Номер слайду 8

Реве та стогне Дніпр широкий, сердитий вітер завива… (Т. Шевченко) Хмара небо криє, сонечко не блисне, вітер вовком виє, дощ потоком висне. (П. Грабовський.) Проклювали жайворонки хмари дощові, а самі сховалися у густій траві. (В. Заєць.) І море міниться в огнях, хвилюється трава. Співа у небі дальній птах, душа моя співа. (В. Сосюра.) Дрімає сад, і гостро пахне м’ята. (В. Сосюра.) В калини про зозулю я питаю, але калина не відповіда. (Є. Гуцало.) Журавлята жалкували, що ростуть вони поволі. (М. Сингаївський.) Як спить мала травиця, травиці дощик сниться. (А. М’ястківський.) Відцвіли голубі матіоли, згасло літо на жовтих полях. (В. Грінчак.) Ліщинові кущі позадирали списи, по списах дощ стіка, а вітер обтіка.  (Є. Гуцало.)

Номер слайду 9

СТИЛІСТИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ

Номер слайду 10

Стежка кличе в ліс, який мене надзвичайно захоплює. Я тут придивляюся до різнотрав’я, що росте навколо. Осіннє сонечко ледь обігріває галявину,а пожовкла трава опустилася додолу.

Номер слайду 11

ТВОРЧЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 12

Д. Павличко Спитай себе, дитино, хто ти є,

Номер слайду 13

І в ……… обізветься рідна мова;

Номер слайду 14

І в голосі яснім ім’я твоє

Номер слайду 15

Просяє, наче …… світанкова.

Номер слайду 16

З родинного …….., немов пташа,

Номер слайду 17

Ти полетиш, де світу далечизна,

Номер слайду 18

Та в рідній мові буде вся душа

Номер слайду 19

І вся твоя …….., вся Вітчизна.

Номер слайду 20

У просторах, яким немає меж,

Номер слайду 21

Не згубишся, як на вітрах полова.

Номер слайду 22

…….. перелетиш і не впадеш,

Номер слайду 23

Допоки буде в ……. рідна мова.

Номер слайду 24

РІДНА МОВА Спитай себе, дитино, хто ти є, І в серці обізветься рідна мова; І в голосі яснім ім’я твоє Просяє, наче зірка світанкова. З родинного гнізда, немов пташа, Ти полетиш, де світу далечизна, Та в рідній мові буде вся душа І вся твоя дорога, вся Вітчизна. У просторах, яким немає меж, Не згубишся, як на вітрах полова. Моря перелетиш і не впадеш, Допоки буде в серці рідна мова.

Номер слайду 25

ОРФОЕПІЧНЕ МІНІ-ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 26

Орфоепічне міні-дослідження Олень, одинАдцять, дрОва, цЕнтнер, дОнька, дочкА, жалюзІ, бАхмацький, кропивА, фОльга, течіЯ, спИна, дрОва

Номер слайду 27

ВІДРЕДАГУВАТИ ДЕФОРМОВАНІ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 28

ТВОРЧЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 29

1. Ніч минула швидко. Настав сірий туманний ранок. 2. Буря вщухла. Хвилі продовжували бушувати. 3. Понісся перший порив вітру. Човен здригнувся. 4. Була чудова, але сумна пора.  Її називають  пізньою осінню. 5. Над містом стояла  ніч. Високо серед неба світив ясний місяць. 6. Пройшов проливний  дощ. Небо тепер ясне.

Номер слайду 30

ДОСЛІДЖЕННЯ-КОНСТРУЮВАННЯ

Номер слайду 31

1. Сонце вже зійшло, але... 2. Золоті промені сонця торкнулися дерев, а ... 3. Осінь  урочисто прощалася із землею, і ... 4. Навколо стояла урочиста тиша, …

Номер слайду 32

ДОСЛІДЖЕННЯ-РЕКОНСТРУЮВАННЯ

Номер слайду 33

Перед лісосмугою стоїть у затишку калина, і жодна гілка в неї не здригнеться. Якось над нашою хатою пролітали лелеки, а від них на землю падав незримий клекіт. 

Номер слайду 34

ПОЕТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 35

Я ДО ТЕБЕ, МОВО  Людмила Лужецька Мово, українська, мово моя мила! Ти уся із співу, весняних дібров. Ясна – як усмішка, чиста – як сльозинка. Ти моє найбільше щастя і любов. Я до тебе мово, так горнуся щиро У слова вслухаюсь різні і прості. Мово моя, мово – найдивніше диво Ти моя молитва в радості й журбі.

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Батіг Уляна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 листопада 2019
Переглядів
3780
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку