Презентація до Дня української писемності та мови "Допоки буде в серці рідна мова"

Про матеріал
9 листопада відзначається День української писемності та мови – традиційне свято свідомих українців. Воно спонукає кожного з нас знаходити різні форми роботи, які б зацікавили сучасних школярів. 9 листопада – привід пригадати нелегкі етапи становлення та розвитку мови, поговорити про її важливість для сучасності та заохотити школярів (а інколи і колег) до безупинного вивчення нашої рідної мови, шанобливого ставлення до неї.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КЗ Іршавський ліцей №1

Номер слайду 2

Як нема без зірок небозводу,Як блакиті без сонця нема,Так і мови нема без народу,і народу без мови нема. Володимир Забаштанський

Номер слайду 3

Батьківщина починається з батька і матері, з оселі, де ви вперше побачили світ, з мови, якою розмовляють ваші батьки, з подвір’я, по якому ви бігали, з села чи міста, з України, де ви народилися. А Україна – це наша Батьківщина. У День української писемності поговорімо про Україну, про нашу рідну мову. Україна – золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена. Скільки ніжних, ласкавих, поетичних слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народились і живуть.

Номер слайду 4

 У День української писемності та мови за традицією:- покладають квіти до пам'ятника Нестору -літописцю;- відзначають найкращих популяризаторів українського слова;- заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;- стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, який проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість його учасників понад 5 млн із 20 країн світу. Що відомо вам про Петра Яцика і чи приймали ви участь у зазначеному конкурсі?

Номер слайду 5

Раби – це нація, котра не має Слова. Тому й не зможе захистить себе. (Оксана Пахльовська)Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається. (Народне прислів’я)Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу. (Ліна Костенко)

Номер слайду 6

Як чудово, коли народ зберігає свою мову. Адже мова — це показник існування нації. Поки існує мова, існує народ. У різних куточках світу лунає сьогодні українська мова. Де б не проживали представники української діаспори: в Німеччині чи Австралії, Сполучених Штатах Америки чи в Канаді,— скрізь вони утворюють свої національні осередки, відкривають українські школи, випускають українську пресу, передають із покоління в покоління рідну мову, аби не загубився український родовід серед інших національностей. Назвіть сучасні українські засоби масової інформації.

Номер слайду 7

Золота струна мови — символ таланту, краси і добробуту народу. Вона піснею бринить у його душі, барвисто квітує на рушниках та килимах, дивує вигадливістю кольорових мініатюр на писанках, але найголосніше озивається в пісні. Утворіть асоціативний кущ “РІДНА МОВА”

Номер слайду 8

Мова — це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. Ми переконані, що тут зібралися справжні українці, шанувальники рідного слова, знавці бездонної скарбниці нашого фольклору. Пригадайте українські прислів'я та приказки набудь-яку тему.

Номер слайду 9

Українська література має свою могутню класику визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Симоненка. Золоту скарбницю рідної мови збагатили відомі майстри художнього слова – сучасні українські письменники: Ліна Костенко, Олесь Гончар, Павло Загребельний, Дмитро Павличко, Іван Драч. Прислухаймось до чарівних звуків, материнської лагідності і доброти, мудрості земної, втілених у поетичне слово. Назвіть відомих вам сучасних письменників, з творчістю яких ви знайомі.

Номер слайду 10

 Мова — це показник культури людини. Недарма кажуть: «Заговори, щоб я тебе побачив». Зречення рідної мови в наслідку призводить не тільки до мовної деградації, а й до самознищення особистості. Не грайся словом. Є святі слова,Що матері з доріг вертають сина. Спіши до неї, доки ще жива,Допоки розум і допоки сила. Знайди те слово – вічне і земне. За часом час нам світ перестилає. Минуще все. Лиш слово не минеІ та любов, що смертю смерть долає. Доберіть синоніми до слова МАМА.

Номер слайду 11

 Українська мова створила українську народну пісню. Вона піднесла мову до чарівних висот, розкривши все її багатство і красу. Мабуть, не існує такого куточка Землі, де б не лунала українська пісня.  Тож плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків. Шануймо ж мову наших предків, мову Шевченка і Франка. Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків, щоб не зникла Україна, не зник великий материк у слов’янському морі. Назвіть українські народні пісні ( при можливості – заспівайте)

Номер слайду 12

Без мови – не створити нам держави,Доріг тернистих – не перебрести!Хай вороги жорстокі і лукаві –Стіною стань і мову захисти!Річ не про те, що мова солов’їна,Бо мова – глибше, ніж пташиний спів. В її скарбниці – доля України,Космічна нерозгаданість віків. Микола Лотоцький. Назвіть документи, які забезпечення функціонування української мови як державної. Держава гарантує кожному право на освіту українською мовою від садочка до університету. Українська є мовою не лише уроків чи лекцій, а всього освітнього процесу, причому, стосується це також і мистецьких та спортивних шкіл.

Номер слайду 13

Сьогодні неможливо не згадати Великого Кобзаря, Пророка української нації – Тараса Григоровича Шевченка. Саме він, Шевченко, відіграв важливу історичну роль у розвитку української літературної мови. Він установив ту структуру української літературної мови, яка збереглась у всьому істотному як основа сучасної мови, тобто розвинув і утвердив певний склад словника і граматичний лад української мови, які стали нормою і зразком для письменників, преси, театру тощо. Пригадайте та продекламуйте кілька рядків із поезій Кобзаря.

Номер слайду 14

То ж вивчайте рідну мову. Вже тепер із ранніх літ. Українське наше слово. Хай звучить на цілий світ!Хай лунає мова в світіПовна сили і тепла,Не цурайтесь мови, діти,Не замутьте джерела!Логічний ланцюжок : “РОЛЬ МОВИ У ЖИТТІ ЛЮДИНИ”ВОЛОДІТИ ДЕРЖАВНОЮ — ЦЕ НЕ ПРИМХА, А ОБОВ’ЯЗОК

Номер слайду 15

ідентифікаційна функція;мислетворча функція;культурологічна функція;номінативна функція;етнічна функція;етнічна функція;експресивна функція;комунікативна функція;гносеологічна функція (пізнавальна). ФУНКЦІЇ МОВИ:

pptx
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
1869
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку