Презентація до інтегрованого уроку (хімія - фізика) «Подорож до царства Рудого біса»

Про матеріал

Учитель хімії: Діти! Сьогодні у нас не зовсім звичайний урок. Перед нами важка задача: подорож до царства «рудого біса». «Рудий біс» - це давній та небезпечний ворог більшості металів, які застосовують в побуті і техніці. Небезпека цього ворога в тім, що невидимий, він залишається завжди цілим та неушкодженим, а метали та сплави мають великі втрати. Ну як, здогадалися, що це за ворог?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Подорож до царства Рудого біса

Номер слайду 3

Мета Сформувати уявлення про корозію як окисно-відновний процес; Показати її значення для народного господарства; Ввести поняття про гальванічний елемент; Ознайомитися з типами корозії, механізмом її дії та способами захисту металів від корозії.

Номер слайду 4

Знати – значить перемогти! А.Н.Несміянов

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Відмітити знаком ”۸” невірну відповідь І в – мідь; ІІ в - калій 1. це активний лужний метал 2. цей метал займає ІІ місце за електропровідністю 3. це самий м’який метал 4. цей метал містить сплав бронза 5. на зовнішньому електронному рівні атома цього металу 2 електрони

Номер слайду 7

Відмітити знаком ”۸” невірну відповідь І в – мідь; ІІ в - калій 6. метал не взаємодіє з водою 7. цей метал може витіснити цинк із розчину його солі 8. в реакціях з галогенами виступає окисником 9. цей метал можна отримати електролізом розчину його солі 10. при зберіганні на сухому повітрі окислюється

Номер слайду 8

Вірний ключ

Номер слайду 9

Ты слышишь ровный шум колёс? И вот перед перроном Остановился паровоз С прицепным вагоном.

Номер слайду 10

Корозія – це руйнування металу під дією навколишнього середовища. Зупинка “Інформаційна”

Номер слайду 11

Корозія металів За природою корозійного середовища За характером руйнування За механізмом процесу Повітряна, біологічна грунтова, морська Щільна, крапкова, виразкова, міжкристалічна Хімічна Електрохімічна Електрична Види корозії

Номер слайду 12

Хімічна корозія 3Fe + 2O2 = Fe3O4 (FeO•Fe2O3), 4Al + 3O2 = 2Al2O3

Номер слайду 13

Електрохімічна корозія Це руйнування металу в наслідок виникнення гальванічної пари та появи всередині системи електричного струму.

Номер слайду 14

Fе(тв.) = Fе2+(водн.) + 2е-, Ео(окисл) = +0,44 В О2 (г.) + 4Н+(водн.) + 4е- = 2Н2О(р.) Ео(відн) = +1,23 В 4 Fе2+(водн) + О2(г.) + (2n + 4)Н2О(р.) = = 2 Fе2О3· nН2О(тв.) + 8Н+(водн.)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Кутубська колона

Номер слайду 17

Fе(тв.) = Fе2+ (водн.) + 2е-, Ео = +0,44 В, Sn(тв.) = Sn2+(водн.) + 2е-, Ео = +0,14 В

Номер слайду 18

Zn(тв.) = Zn2+ (водн.) +2е- , Ео = +0,76 В

Номер слайду 19

Зупинка “Експериментальна”

Номер слайду 20

Корозія заліза в різному середовищі 1. Цвях у водопровідній воді 2. Цвях у морській воді 3. Цвях у водопровідній воді в контакті з міддю 4. Цвях у водопровідній воді в контакті з цинком 5. Цвях в розчині сульфатної кислоти 6. Цвях в розчині натрій гідроксиду

Номер слайду 21

Зупинка “Практична” “Просто знать – ещё не всё, знания нужно уметь использовать.» Гёте

Номер слайду 22

Значення корозії

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Захист металів від корозії (протекторний)

Номер слайду 25

Захист металів від корозії (електрозахист)

Номер слайду 26

Захист металів від корозії

Номер слайду 27

Інгібітори (сповільнювачі) корозії Гексаметилтетраамін (СН2)6N4)

Номер слайду 28

Захисні неметалічні покриття

Номер слайду 29

Коль хотите домой возвратиться, То придётся вам всем потрудиться. Если сделана будет работа, Я открою из царства ворота!

Номер слайду 30

КОРОЗІЯ – ЗАВДАННЯ

Номер слайду 31

м о р х и и ч е с к т е к л э я а ф н р ж а в л и л ш в а н и е т о р п к т о р х о м б т о и г н и р и е м а л ь Слово 1. Вид коррозии , связанный с возникновением электрического тока. Слово 2. Металл, который содержит «нержавейка» Слово 3. Неметаллическое покрытие от коррозии. 1 3 4 2 5 6 7 Слово 5. Один из способов защиты изделия от коррозии. Слово 4. Коррозия железа и его сплавов. Слово 6 . Вещество, способное замедлять протекание химических процессов или останавливать их. Слово 7. Активный металл, который присоединяют к конструкции для предохранения от коррозии. Нажми на номер слова, появится определение. Нажми ещё раз, определение исчезнет. А потом можно открыть слово.

Номер слайду 32

1) Кородує тільки залізо. 2) Причиною корозії є тільки вода. 3) Корозія – окисно-відновний процес. 4) Щоб захистити метал від корозії, треба видалити одну з умов її виникнення. 5) При підвищенні температури швидкість корозії зменшується. Виберіть правильні твердження

Номер слайду 33

Німий малюнок

Номер слайду 34

Німий малюнок

Номер слайду 35

Німий малюнок

Номер слайду 36

В розчині солі залізо кородує сильніше (№2), ніж у воді (№1) Чому?

Номер слайду 37

Інколи зубні коронки, виготовлені із різних металів (золота і сталі) та близько розташовані одна біля одної, додають їх носіям неприємних болісних вічуттів. З чим це пов'язано?

Номер слайду 38

Необхідно закріпити залізні деталі. Якими заклепками слід користуватися мідними чи цинковими, щоб сповільнити корозію заліза? Чому?

Номер слайду 39

Ось історія, що трапилася з норвезьким вантажним судном «Анатина». Трюми судна, яке тримало курс до Японії, були наповнені мідним концентратом. Корпус судна був стальним. Раптом судно протекло. Поясніть, що відбулося?

Номер слайду 40

Як називаються речовини, що сповільнюють корозію? Додавання яких елементів до сталі підвищує її корозійну стійкість?

Номер слайду 41

Для стального дна машини, був запропонований протекторний захист. Який метал для цього захисту застосувати найкраще: цинк, мідь чи нікель?

Номер слайду 42

Чому більшість деталей швидше кородують поблизу підприємств? Який із компонентів забрудненого міського повітря є найбільш корозійноактивним по відношенню до металів, особливо при підвищеній вологості: N2, CO, SO2. Доведіть це рівняннями реакцій.

Номер слайду 43

Лист заліза, покритий цинком, та лист заліза, покритий оловом, подряпали до заліза. Чи буде відбуватися корозія заліза в обох випадках?

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Домашнє завдання

Номер слайду 46

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дерев'янко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
12 серпня 2018
Переглядів
1425
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку