Презентація до інтегрованого уроку "Калина - символ України"

Про матеріал

Презентація до інтегрованого уроку з читання, української мови та природознавства має на меті розширювати знання учнів про жанри усної народної творчості – легенду; вдосконалювати техніку свідомого виразного читання легенди та її аналіз; сприяти збагаченню словникового запасу учнів; уміння будувати речення за ілюстраціями, добирати слова рими; поглибити знання учнів про культурні рослини, їхнє походження, про значення вжитті людини, зокрема калини; вчити правильно висловлювати власну думку, узагальнювати, робити висновки;

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Калина – символ УкраїниІнтегрований урок з позакласного читання, української мови та природознавства, 3 клас

Номер слайду 2

Доброго ранку ліси і поля,Доброго ранку рідна земля. Доброго ранку гості усі,Щастя бажаємо вам і собі. Привітання

Номер слайду 3

Побажання. Бажаю усім, щоб до кожного з вас. Завітало натхнення сьогодні у клас,І збудило бажання здобути знання,Щоб потім життям ви не йшли навмання,Щоб вам захотілось новеньке пізнати,Самим вам навчитись та інших навчати

Номер слайду 4

Формула успіху( у + о) (в + с) р = з. Саме ці якості потрібні будуть нам на уроці, то ж вирушаймо

Номер слайду 5

Любі діти, сьогодні до нас у гості завітала чудова рослина, яку здавна люблять, цінують на нашій землі, яка символізує нашу країну. А що це за гостя – ви здогадаєтесь, відгадавши зашифровану назву, до якої є ключ.

Номер слайду 6

6. ИПЛ3. ЛВА1. АПН5. НКО2. АРК4. КНАКЛЮЧ: 4, 1, 3, 6, 5, 2

Номер слайду 7

Упізнай пташок і скажи, що у них спільного?

Номер слайду 8

Повідомлення теми і мети уроку Тема: Калина – символ України. Мета:ознайомитися з місцем калини в народній творчості, літературі, в житті людини; удосконалювати свої вміння характеризувати предмети за їх ознаками; розвивати творчі здібності; уміння працювати в парі, в групі; розвивати кмітливість, логічне мислення; вчитися бережливо ставитися до природи, до рідної Батьківщини, до її символів.

Номер слайду 9

К - А - Л - И Н -А - Якими ми повинні бути на уроці?КМІТЛИВИМИАКТИВНИМИЛОГІЧНО МАРТИСТИЧНИМИНАПОЛЕГЛИВИМИСЛЯЧИМИ

Номер слайду 10

Асоціативний кущ. Калинавірші, пісні, музика. Рослина їжа для птахівкрасамендоноссимволлікиприслів’я,легендикущ

Номер слайду 11

Доведіть,що це рослина

Номер слайду 12

Що є спільного в калині,І смородині й шипшині,Бузині, бузку, ожині, Агрусі, а ще в ліщині?Має також барбарис. З ними кілька спільних рис.

Номер слайду 13

Що це за рослини і чим вони відрізняються?Дикорослі і культурні

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Калина в народних піснях. ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Кущ калини – це не тільки краса, це глибокий символ, наша спадщина. Калина – це символ красивої української дівчини, символ дитини, символ України. Калина на подвір’ї – дівчина заміж зібралася. Калина на рушнику – символ сімейного щастя. Калина на весіллі – на щастя, на долю, на любов. Калина на сорочці – захист.

Номер слайду 18

Немає, мабуть, такого села в Україні, де б за тином чи біля криниці , у лузі чи на березі водойми не росла, не цвіла вона рясним білим цвітом навесні та не рум’яніла червоними ягодами аж до зими.

Номер слайду 19

А зараз спробуємо бути лінгвістами – мовознавцями і підтвердимо це все реченнями, з яких ми складемо текст про калину. А який? Ви визначите. Щоб справитися із завданням, потрібно бути уважними і кмітливими, добре знати українську мову. Тож працюємо в групах.

Номер слайду 20

1. нали. Ка –ец кийнесови внийдивожи щук.2. ж. Ве у тківні ан муньо вляюз'яться лезені столички.3. А у внітра ликана цвізатає нимніж лимбі томцві.

Номер слайду 21

4. Ктиві ваприютьблю махко.5. се. Вони на щіку з’ятьсявляє вочерне минасто.6. Це кірозшні тякеги гідя.

Номер слайду 22

7. мку. Взи наґро важютьча під лоюбі дроюков гусні.8. хи. Пта дора сулають чнисмами гоямида.9. З линика тугоють ревання, потком, йча.

Номер слайду 23

10. вна. Зда дилю жаввають щку реобегом, ронадним воломсим раїУкни.

Номер слайду 24

Калина Калина – це невисокий дивовижний кущ. Вже у квітні на ньому з’являються на ньому зелені листочки. А у травні калина зацвітаєКвіти приваблюють комах. Восени на кущі з’являється червоне намисто. Це розкішні кетяги ягід. Взимку ґрона важчають під ковдрою білого снігу. Птахи радо ласують смачними ягодами.ніжним білим цвітом. З калини готують варення, компот, чай. Здавна люди вважають кущ оберегом, народним символом України.

Номер слайду 25

•Калина (яка?) … , …, …, …., … . •Калина (що робить?) …, …, ,.., …, …., …, …., … .- Які синоніми можна підібрати до слова ґрона - к…т…г.., к…т…ц…, п…чк… . Гра « Дощик компліментів»Кетяг – пучок ягід або квітів на одній гілці, стеблині.

Номер слайду 26

Фізкультхвилинка

Номер слайду 27

У калини зернятка –То маленькі серденька. Через те і кущ калини. Став за символ України. Скоромовка. Щоб ротик був слухняним

Номер слайду 28

Легенда про калину. Калина – це ім’я української дівчини. Йшла вона якось повз городи, луки і натрапила на криницю. Задивилась Калинонька на свою вроду, замилувалась. А з криниці – голос : «Не дивися довго у воду, кущем станеш.» Не послухалася дівчина та й зачерпнула води… і перетворилася на прекрасний кущ. Зашуміла листям, потягнулася своїми гілочками до людей, до сонця, до хмар, до вітру: «Поверніть мені дівочу вроду!», але ніхто її не почув. Минав час. Пролітав якось журавель, задивився на кущ – сумний та самотній – накинув на нього чарівне намисто, і став той кущ ще гарнішим. Так і стоїть калина до цього часу чудом кущем.

Номер слайду 29

Гра « Закінчи речення»Калина – це …Йшла вона якось повз городи, луки і …Задивилась Калинонька на свою …А з криниці – голос : «Не дивися довго у воду,…. Не послухалася дівчина тай …. Зашуміла листям, потягнулася своїми гілочками до людей, до сонця, до хмар, до вітру: «Поверніть …. Минав час. Пролітав якось журавель, задивився на кущ – сумний та самотній - …Так і стоїть калина … ім’я української дівчини. натрапила на криницю. вродукущем станеш.зачерпнула води… дівочу вроду!» накинув на нього чарівне намисто,до цього часу чудом кущем.

Номер слайду 30

Тести. Калина – це :а) рослина; б) назва книги; в) ім’я дівчини2. Йшла вона якось повз городи, луки і натрапила на:а) хижку; б) криницю; в) дорогу.3. Калинонька замилувалася на на : А) прекрасну квітку; в) спувучу пташку; в) свою вроду.4. А з криниці – голос : «Не дивися довго в воду, станеш :а)пташкою;б) річкою ; в)кущем.5. Дівчина просила повернути їй:а)квіти калини; б)рідну домівку; в) дівочу вроду.6. Журавель накинув на кущ калини:а)білосніжні квіти; б) чарівне намисто; в) червоні стрічки.

Номер слайду 31

Калина - Україна Плоди калини стали символом мужності людей, що віддали своє життя у боротьбі за Україну. Тому калина символізує незламність духу порив виборювати свободу і людську гідність. За україн-ців, що відстоювали і відстоюють тепер загально-національні інтереси , ведуть непримиренну боротьбу з тими, що хоче завоювати наші землі, рідний край, Батьківщину є і будуть слова січових стрільців :« А ми тую червону калину підіймемо. А ми нашу славну Україну розвеселимо…»

Номер слайду 32

Гра « Віднови рядки»Під вікном моїм …І розкішна, й …. . Ніби юная … ,…… ……….. одягла.

Номер слайду 33

Гра « Віднови рядки»Хоч терпкий у неї … ,Взимку радий кожен … . Людей вона … від застуди,В рідній … є усюди .

Номер слайду 34

Віднови прислів’я : Калина хвалилась,мов червона калина. Пишна та корисна,як кетяги калинові. Україна,Посадиш біля хати калину. Щоки червоні, що з медом солодка.мов калина.будеш мати долю щасливу. Запишалася калина, наче красная дівчина

Номер слайду 35

« Що сьогодні сподобалось найбільше?» Ось така наша вічна супутниця – корисна і символічна. Вона живе у піснях і думах, прислів’ях та приказках, у казках і легендах…Щоб росла у нас червона калина, будьте самі гарні не лише зовнішньо . але й випромінюйте внутрішню красу. Будьте щедрими на добро, бережіть його у своїй душі. Хай Ваші душі не заростають ряскою байдужості. Рефлексія

Номер слайду 36

Підсумок уроку. Говорила мати : не забудься, сину,Як будуєш хату, посади калину . Зоряна калина і краса , і врода,Нашої Вкраїни , нашого народу. Пам’ятай же сину , що сказала мати. Посади калину в себе біля хати.

Номер слайду 37

Укрмова. Калина – це . . . кущ. Навесні вкривається . . . цвітом. Восени ягоди калини схожі на . . . . Вони . . . осінній ліс. Росте калина . . . . Полюбляють її ягоди і . . . , і . . . , і . . . . Лікує калина . . . , . . . , . . . . З давніх - давен люди . . . калину. Калина - це символ . . . .( розкішний, білим, вогники, прикрашають, на зволоженій землі, люди, звірі, птахи, кашель, ангіну, печінку, шанують, України)Літературне читання : створити сенкан про калину з малюнком. Природознавство: с. 90 -91, « Які культурні рослини ви хотіли б вирощувати в нашій Україні? Чому?»Домашнє завдання

pptx
Додано
3 січня 2019
Переглядів
4041
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку