Презентація до першого уроку з зарубіжної літератури. Тема: "Художня література - духовна скарбниця людства"

Про матеріал

Презентація створена з метою ввести п'ятикласників у чарівний світ художньої літератури та надати уяву про компетентності, фольклор, прислів'я, приказки. Учні працюють з підручником О. М. Ніколенко 2018 р. видання. Матеріал, розташований на с.с. 5-20 настільки осяжний, що діти неспроможні засвоїти його без простого й лаконічного пояснення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКАРБНИЦЯ ЛЮДСТВА

Номер слайду 2

Що таке компетен- тності? 2. На які групи їх поділяють? 3. До якої групи нале- жать надані на слайді компетентностиі? Компетентності – сходинки до сучасного світу - Спілкування державною мовою. - Спілкування іноземними мовами. - Математична компетентність. - Компетентності в природничих науках і технологіях. - Інформаційно-цифрова компетентність. - Уміння навчатися. - Ініціативність і підприємливість. - Соціальна та громадянська компетентності. - Обізнаність і самовираження в сфері культури. - Екологічна грамотність і здорове життя.

Номер слайду 3

Спочатку було Слово… Слово складається з літер… - література. Художня література – це мистецтво слова. “Світова література”… народилася у Веймарі (1829)? Зарубіжна література - …? Національна література - …?

Номер слайду 4

Подумайте ! 1. Чим може допомогти художня література сучасній людині? 2. Розвиток інформаційних технологій допомагає чи заважає читати книжки? 3. Назвіть улюблені твори художньої літератури. - Про що нове для себе ви з них дізналися? - Чи розважливою виявилася книга (казка, оповідання)? - На кого з героїв прочитаного твору ви б хотіли походити? Завдання: 1. Списати у зошити поняття “зарубіжна література”, “національна література”. 2. Пояснити, що таке компетентності, подумати, навіщо вони вам.

Номер слайду 5

Фольклор, його характерні ознаки. Фольклорні жанри різних народів. ( прислів'я, приказки, загадки, пісні) Народ – великий творець історії, творець майбутнього, творець чудового, що існує на Землі. Г. Гусєв Словникова робота: Фольклор – від англ. «folk» - народ, «lore» - мудрість, знання (народні перекази, народна мудрість) – усна народна творчість. Жанр (франц.) — вид, тип мистецького й літературного твору.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

«Відгадай жанр усної народної творчості» «Краще погоріти, ніж на чужині жити». “Слово – не горобець…” «Коляд-коляд-колядниця, добра з медом паляниця…». «Жили собі дід та баба. І було в них тільки того, що півник та жорна». «Летіла зозуля та й стала кувати…». «Щедрик-ведрик, дайте вереник…». Тане сніжок, оживає лужок, день прибуває. Коли це буває?

Номер слайду 8

Перевіряємо засвоєне під час уроку Знання, діяльність і цінності охоплюють А ключові компетентності; Б предметні компетентності; В уроки з позакласного читання, виховні години в класі. Художня література – це А ілюстровані книги; Б мистецтво слова; В книги про художників. Термін “світова література” належить А Ф. Шиллеру; Б Р. Вагнеру; В Й. В. Гете. Фольклор – це А усна народна творчість; Б обряди прадавніх людей; В казки народів світу. Коли виник фольклор? А до появи писемності; Б після появи релігійних культів у прадавніх людей; В внаслідок перших війн. Коли почали записувати, збирати й художньо обробляти фольклорні твори? А одразу після появи писемності; Б у ХVІІ – ХVІІІ – ХІХ ст. В у ХХ ст.

Номер слайду 9

Перевіряємо засвоєне під час уроку Жонглери, шпільмани, менестрелі, акини – це А народні поети; Б люди, що переказували фольклорні твори; В співці, що під супровід музичних інструментів переповідали народні перекази. Однією з ознак фольклору є А індивідуальний творець – автор; Б існування твору в одному варіанті; В колективний творець - народ. Твір не є фольклорним, якщо він існує А у кількох варіантах; Б поширюється в усній формі; В поширюється у писемній формі. Найбільш популярними зараз серед великих жанрів фольклору є А билини; Б казки; В думи. Серед малих жанрів фольклору сприяють удосконаленню мовлення А лічилки; Б потішки; В скоромовки. 12. Влучністю вислову, повчальністю змісту й завершеністю судження характеризуються А загадки; Б примовки; В прислів'я.

Номер слайду 10

Домашнє завдання Виписати у зошити прислів'я, що вживаються у вашій родині.

ppt
Додано
8 серпня 2020
Переглядів
2016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку