Презентація до позакласного заходу "Традиції японського чаювання"

Про матеріал
Презентація до позакласного заходу "Традиції японського чаювання" для учнів 8 класу в межах тижня зарубіжної літератури в школі.
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво японського чаювання Позакласний захід для учнів 8 класу в межах тижня зарубіжної літератури

Номер слайду 2

Які асоціації викликає у вас Япония? Бонзай Ікебана Порцеляновий розпис Живопис ямато-е

Номер слайду 3

Архітектура

Номер слайду 4

Японський сад води Сад води Сад Асікага Японський сад квітів Сад води Сад каменів

Номер слайду 5

Японська каліграфія «сьодо» орігамі Японські бойові мистецтва

Номер слайду 6

Скульптура Японії

Номер слайду 7

Цвіт сакури

Номер слайду 8

Японія-країна сонця, що сходить

Номер слайду 9

mamedova77 bk.ru

Номер слайду 10

Найвища вершина - г. Фудзіяма (3776 м) Человечество -

Номер слайду 11

Столиця - Токіо mamedova77 bk.ru

Номер слайду 12

Цікаві факти про Японію

Номер слайду 13

Найкоротший ескалатор у світі

Номер слайду 14

Капсульний готель mamedova77 bk.ru

Номер слайду 15

Сортування та пакування сміття

Номер слайду 16

Чайна церемонія В традиційній японській чайній церемонії склалася особлива культура.

Номер слайду 17

Пропонуємо уявити себе гостем и учасником чайної церемонії У Японії чай з’явився у VIII ст. Перші чайні плантації були разбиті монахом Сайсьо в Киото, біля підніжжя гори Хейдзан, у 802 році. Але тільки з XII ст. чай в Японії отримує широкое разповсюдження.

Номер слайду 18

Це пов’язано з діяльністю священника Эйсая (1141-1215). Він привіз з Китаю чайні кущі і почав вирощувати чай при дзэн-буддийському монастирі. Чай підносили Будді. Його пили під час релігійних ритуалів і медитацій. Эйсай наголошував не лише на смакових якостях чаю, а й на користі для здоровья.

Номер слайду 19

Саме в ХІІ ст. в Японії з’являється спосіб приготування подрібленого чаю, а також звичай влаштовувати чайні турніри. Спочатку такі турніри проводили монахи в монастирях. Суть змагання полягала в тому, щоб відібрати якомога більше гарних сортів чаю. Переможця відзначали призами. - нацуме – чашка для слабкого чаю; - чашаку – чайна ложка з бамбука; - чаван – чайна чашка; - часен – вінчик для взбития чаю; - мидзукаси – посудина для зберігання води для приготування чаю; - хишаку – ківш для розливання гарячої води в чашки; - фукуса – використовується власником для витирання чайної посуду; - кобукуся – спеціальна тканина, на якій подається чашка з міцним чаєм

Номер слайду 20

У XV-XVI ст. чайна церемонія перетворилась в своєрідний ритуально-філософский міні-спектакль, в якому кожна деталь, предмет, порядок речей мали своє особливе значення. Чайна церемонія –це не просте вживання улюбленого напою, а справжнє мистецтво, яке характеризується водночас вишуканістю і простотою.

Номер слайду 21

Чайні церемонії відбувалися у спеціальних будиночках, які так і називалися «Чайні будиночки».Особливого значення надавалося конструкції чайного будиночка. Це невелика кімната з вузьким і низьким входом. Такий, здавалося б, незручний вхід має глибокий философський зміст: кожний, хто захоче прилучитися до высокого мистецтва чайної церемонії, незалежно від чину, повинен зігнутися, щоб зайти в будиночок, в якому всі рівні.

Номер слайду 22

Низький вхід не давав можливості військовим аристократам зайти всередину озброєними- довгі мечі доводилося залишати за порогом. И це було символічно: «Пусть оставят вас все жизненные невзгоды и мирская суета, пусть ничто не волнует ваше сознание здесь, где надо сосредоточиться на прекрасном». Чайна церемонія вчила бачити красу в буденному і простому, бачити прекрасне в малому, усвідомлювати высоку цінність всього, що дано в цьому житті.

Номер слайду 23

Чай "матча" - це японський порошковий зелений чай. Робиться з подрібненого листя зеленого чаю найвищої якості. Саме його традиційно використовують у класичній японській чайній церемонії. У наш час матчу також широко використовується як харчова добавка до різних японських десертів: вагасі, морозива з зеленим чаєм, а також до локшини соба. Чай по-японськи

Номер слайду 24

Принципи церемонії Чайна церемонія в Японії має чотири основних принципа. Їх сформулював засновник, Мурат Дзюко. Перший принцип - це гармонія («ва»). Вона повинна бути в рухах і думках. Друге - це шанобливість («кей»), яка супроводжує всю церемонію. Третій принцип - це чистота («сей») дій і думок. Останнє - це тиша і спокій («сэки»). Чайна церемонія в Японії проводиться в тиші, спокійній обстановці, де ніщо не порушує розміреного плину життя.

Номер слайду 25

mamedova77 bk.ru

Номер слайду 26

Господар церемонії повинен насипати в чашку зелений чай і залити його окропом. Всі рухи повинні бути повільними, без суєти. Потім чіткими рухами маса збивається за допомогою бамбукового вінчика. Чайний порошок повинен повністю розчинитися і перетворитися в піну. Весь цей час гості спостерігають за процесом і вслухаються в ритмічні рухи. Далі чаша передається самому почесному гостю, і той робить перший ковток, відпиваючи чай. Все робиться повільно, без порушення загального спокою.

Номер слайду 27

Потім чаша віддається назад господарю церемонії. Після цього вона передається з рук у руки, щоб кожен учасник міг відчути структуру і теплоту глиняній поверхні. Далі починалася некваплива бесіда. Слід було говорити про красу сувою і букета, розташованих в ніші, про властивості чаші для чаювання. Проблеми і повсякденні справи залишаються за межами чайного будиночка і саду. Вся церемонія проходить у три етапи. Перший - це прийом їжі. Далі слідує питво густого чаю, тобто ритуал, описаний вище. Потім йде питво рідкого чаю.

Номер слайду 28

Господар церемонії займається вибором гостей. Найголовніше для нього - це визначення самого почесного учасника. Ця людина повинна знати традиції чайної церемонії і правила її проведення. Головний гість є прикладом для інших учасників. Його сповіщають про проведення церемонії як мінімум за тиждень. Після цього він дає свою згоду або відмовляється брати участь у цій дії. Головний гість разом з господарем займається підбором інших учасників. Організатор церемонії надсилає йому список, з якого треба відібрати п'ять осіб, або обговорює це питання при особистій зустрічі. Коли учасники церемонії відібрані, всім розсилаються запрошення. Сьогодні для цих цілей використовують телефон. Раніше все було набагато складніше і більш вишукано. У відповідь кожен гість був зобов'язаний персонально відвідати організатора свята або надіслати йому листа з подякою.

Номер слайду 29

Різновиди чайної церемонії Чайна церемонія розподіляється на шість типів. Церемонія, здійснена при місяці, закінчується не пізніше чотирьох годин ранку. Порошковий чай заварюють в ході самого чаювання. Він повинен бути дуже міцним. Ритуал, проведений на сході сонця, закінчується не пізніше шести годин ранку. Існує ранкова чайна церемонія в Японії. Це чаювання після шести ранку. Вечірній ритуал проводять після години дня. З їжі тут подають тільки тістечка. В шість годин вечора починають вечірню церемонію. Існує ще і спеціальна церемонія, яку проводять в особливих випадках. Наприклад, в честь якоїсь важливої події. Найпоширеніша - це післяобідня церемонія. У кожного ритуалу є свої особливості. Вони не помітні для звичайного обивателя, але знавці відчувають тонкі нюанси різних церемоній.

Номер слайду 30

Головною метою будь-якої чайної церемонії є досягнення гармонії. Учасники повинні відмовитися від земних проблем, турбот і думок. Учасники ведуть розмову про красу речей, що стосуються самої церемонії, і досягають єдності у своїх бажаннях, діях і думках. Це і є мета проведення таких заходів. Учасники повинні проявляти терпимість і повагу по відношенню до старшого покоління або до інших учасників церемонії, мати душевну і фізичну чистоту. Думки кожного учасника повинні бути світлими. Не повинно бути ніяких злих чи корисливих намірів. Згідно з повір'ями, такі люди будуть мати хороше здоров'я і безліч благ.

Номер слайду 31

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Марія Олегівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
26 лютого 2019
Переглядів
2940
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку