Презентація до психологічної просвіти батьків першокласників «Адаптація першокласників до навчання в школі»

Про матеріал

Презентація до психологічної просвіти батьків першокласників. Матеріал виступу перед батьками учнів 1-го класу містить відомості про адаптацію дітей до навчання в школі, ознаки шкільної адаптації та дезадаптації. Просвіта батьків за даним матеріалом передбачає також надання загальних рекомендації щодо підвищення рівня адаптації маленького школяра до шкільного життя, а також рекомендацій стосовно організації навчальної діяльності та дозвілля дитини в адаптаційний період.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адаптація до шкільного життя Інформація та рекомендації для батьків учнів 1-го класу. Психолог Лавківської ЗОШ І-ІІ ст. Лалакулич Марина Михайлівна

Номер слайду 2

План. Загальні відомості про адаптацію до школи. Ознаки адаптації та дезадаптації. Загальні рекомендації щодо підвищення рівня адаптації дитини до навчання. Орієнтований режим дня першокласника. Обладнання робочого місця дитини. Організація відпочинку школяра. Емоційна підтримка в період адаптації. Оцінювання навчальних успіхів дитини. Методи зняття психоемоційного напруження.

Номер слайду 3

Загальні відомості про адаптацію до школи Адаптація (пристосування) дитини до школи відбувається не відразу. Це досить тривалий процес, пов'язаний із значною напругою всіх систем організму та психічної діяльності. У цьому плані можна виділити три основні складові шкільної адаптації: БІОЛОГІЧНА ПСИХОЛОГІЧНА СОЦІАЛЬНА

Номер слайду 4

Пристосування до нового режиму навчання й життя Біологічна. Входження до нової системи вимог, пов'язаних з виконанням навчальної діяльності. Процес входження до учнівського колективу Психологічна. Соціальна

Номер слайду 5

Тривалість процесу адаптації різна. Одні діти швидко пристосовуються до умов шкільного життя, інші потребують значно більшого часу, щоб адаптуватися до навчання.

Номер слайду 6

Ознаки адаптаціїПроцес адаптації протікає благополучно, якщо дитина:позитивно ставиться до школи, вчителя;із задоволенням відвідує школу, розмови про школу не викликають у неї негативних переживань;успішно засвоює основний зміст навчальної програми;розуміє навчальний матеріал, який вивчається;зосереджена і уважна при виконанні завдання, доручення, вказівок дорослого; може самостійно виконувати типові навчальні завдання;дружить із багатьма однокласниками.

Номер слайду 7

Ознаки дезадаптації Процес адаптації проходить на низькому рівні, якщо дитина:негативно ставиться до школи, вчителя;швидко втомлюється, проявляє дратівливість, часто плаче;виявляє гнів, агресивність або, навпаки, надмірну сором’язливість, підвищену тривожність;відчуває значні труднощі у засвоєнні навчальної програми;невміє чи небажає будувати відносини з однолітками та дорослими.

Номер слайду 8

Загальні рекомендації щодо підвищення рівня адаптації дитини до навчання. Продумати режим дня і суворо його дотримуватися. Організувати зручне робоче місце. Організовувати корисний відпочинок. Забезпечити емоційну підтримку в адаптаційний період. Адекватно оцінювати навчальну успішность. Застосовувати різноманітні методи для зняття психоемоційного напруження

Номер слайду 9

Орієнтований режим дня для першокласника7.00 – 7.30 – підйом, ранкова гімнастика, прибирання ліжка, водні процедури;7.30-7.50 – сніданок;7.50-8.20 – дорога до школи;8.20-12.30 – заняття у школі;12.30-13.00 – дорога додому;13.00-13.30 – обід;13.30-15.30 – післяобідній відпочинок (сон для дітей 6-7 років);15.30-16.00 – прогулянка;16.00-17.30 – виконання навчальних вправ (кожні 35 хвилин перерви по 5-10 хвилин);17.30-19.00 – прогулянка;19.00-20.30 – вечеря, розваги;20.30-21.00 – підготовка до сну;21.00-7.00 – сон.

Номер слайду 10

Обладнання робочого місця дитини1. Простір для роботи. Якщо немає можливості виокремити окреме місце для підготовки дитини, влаштуйте його по сусідству з іграшками. Тут головне, щоб одна зона була візуально відділена від іншої. 2. Правильний вибір стільця. Визначається це просто – якщо дитина сидить на стільці, доторкаючись спиною до спинки стільця, а підколінними чашечками не торкається краю сидіння, ноги міцно стоять на підлозі, а коліна зігнуті під прямим кутом – стілець підходить. 3. Правильний підбір столу. Щоб визначити висоту письмового столу, необхідно виміряти відстань від стільниці до ліктя вільно опущеної руки дитини, що сидить за столом – лікоть повинен бути нижче на 5-6 см. Не варто завеликому столу підпилювати ніжки, оскільки в наступному році дитині знадобиться уже більш високий. Краще поставити на стілець тверду подушку необхідної величини, а під ноги – стійку підставку.

Номер слайду 11

Обладнання робочого місця дитини4. Правильне місце для комп’ютера. Якщо у вас вдома є комп’ютер, не варто ставити його прямо на письмовий стіл, тому що так важко зберегти необхідно дистанцію від очей до монітору. Для цього підійде спеціальний кутовий комп’ютерний столик. 5. Освітлення робочого місця. Світло має падати зліва, тому стіл плануйте ставити біля вікна. Але, якщо не виходить розмістити стіл біля вікна, подбайте про високоякісне освітлення. Світло має бути яскравим і рівномірним. Необхідно передбачити і додаткове освітлення – в наших широтах осінні та зимові дні занадто короткі. Світильник потрібно вибирати з абажуром, щоб світло було яскравим, але не сліпило, і так, щоб не виникало великого перепаду, наприклад: скрізь напівтемрява, а робоче місце яскраво освітлене. Для очей досить шкідливо «змішування» яскравого денного світла і штучного освітлення. Якщо достатньо денного світла, то лампу краще вимикати. Світло однієї настільної лампи також протипоказаний: контраст із зонами напівтемряви викликає зорове роздратування.

Номер слайду 12

Організація відпочинку першокласника1. Сон. Тривалість сну (ніч) дитини 6-річного віку, якщо вона не спить вдень – 10-11 год., 7-річного віку – 10 год. Рекомендований сон від 1,5 до 2 год. вдень. Бажано дитину вкладати спати в один і той же час. 2. Вихідні дні. Одноденний туристичний похід, прогулянка до лісу, річки, збирання грибів та ягід, сімейний похід на лижах – це найкраще, що можна порадити на вихідний. За несприятливих погодних умов добре відвідати музей, театр, зайнятися рукоділлям, почитати книгу.3. Канікули. Їх головні моменти: - активний відпочинок на свіжому повітрі; - допомога родині та участь у суспільнокорисних справах; - читання книжок тощо.

Номер слайду 13

Емоційна підтримка дитини в період адаптації1. Дозвольте дитині бути самою собою, з своїми недоліками, слабкостями та достоїнствами. Приймайтеїї такою, якою вона є. 2. Не показуйте дитині свою стурбованість з приводу її шкільних успіхів.3. Щиро цікавтеся шкільним життям дитини. 4. Не соромтеся демонструвати дитині свою любов, дайте їй зрозуміти, що будете їїлюбити за будь-яких обставин. 5. Задля виховного впливу використовуйте частіше ласку та заохочення, ніж покарання та засудження.6. Усім’їмає бути єдина тактика спілкування дорослих із дитиною. 7. Протягом дня знайдіть півгодини для спілкування з дитиною. У цей час найважливішими повинні бути справи дитини, її біль, її радощі. 

Номер слайду 14

Оцінювання навчальних успіхів дитини1. Не очікуйтевіддитини все і зараз. Вампотрібно, щоб дитина вчилася сьогодні добре, ви примушуєте її – і вона вчиться, але стає зубрилкою і ненавидить учіння, школу.2. Любіть свою дитину, незважаючи на їїуспіхи у школі. Вона відчуває вашу любов і це допомагає їй бути впевненою в собі. 3. Не докоряйте дитині, а допоможіть подолати труднощі. 4. Спирайтеся на сильні сторони дитини.5. Уникайте підкреслення промахів дитини.6. Підбадьорюйте дітей, хваліть їх за те, що вони роблять добре. Підвищуйте їхню впевненість у собі, тому що чим більше дитина боїться невдачі, тим більше ймовірності допущення помилок.

Номер слайду 15

Оцінювання навчальних успіхів дитини7. Не підвищуйтетривожність дитини в силу зростання своїх побоювань. Дитині завжди передається хвилювання батьків, і якщо дорослі у відповідальний момент не можуть впоратися зі своїми емоціями, то дитина може емоційно "зірватися".8. Порадьтеся із дитиною, почніть з ліквідації тих шкільних труднощів, котрі найзначущіші для неї самої. 9. Хваліть виконавця, критикуйте – виконання. У ваших силах допомогти відокремити оцінку її особистості від оцінки її роботи. 10. Оцінка повинна порівнювати сьогоднішні успіхи дитини з її власними вчорашніми. 11. Не скупіться на похвалу; будуючи стосунки з власноюдитиною, не орієнтуйтесятільки на шкільніоцінки. 12. Ставте перед дитиною найбільш конкретні та реальні цілі.

Номер слайду 16

Методи зняття психоемоційного напруження1. Ігри. Це еможуть бути ігри з піском та водою, ліплення з глини, пізнавальні ігри тощо.2. Спілкування з природою. Прогулянки у парку чилісі, спостереження за сезонними змінами, багатством природних барв заспокоюють, урівноважують емоційний стан дитини;3. Фізичні навантаження. Якщо в дитини поганий настрій, їй необхідно гратися на свіжому повітрі в рухливі ігри, спортивні ігри — футбол, волейбол, теніс. 4. Виготовлення виробів з природного матеріалу, плетіння з соломки формують довільну поведінку, врівноважують дитину. 5. Малювання фарбами, м’якими олівцями, фломастерами, крейдою та іншими пластичними матеріалами – надійний захід для виходузі стану напруження. Бажано не обмежувати дитячу уяву певною тематикою, зразками роботи дорослого, оскільки це стримує дитину, змушує копіювати і через це пригнічує,отже, нервує.

Номер слайду 17

Притча для батьків Одного разу батько пізно ввечері повернувся з роботи, як завжди втомлений, і побачив, що на порозі його чекає п’ятирічний син.— Тату, а можна щось запитати?— Звичайно, що трапилося, синку?— Тату, а яка в тебе зарплатня?— Це не твоя справа! — обурився батько — і потім, навіщо тобі це знати?— Ну, татку, скажи, будь ласка, скільки отримуєш за годину?— Ну, десь 30 гривень А що?— Тату, — син подивився на нього знизу дуже серйозними очима — тату, можеш мені позичити 20?— Так ти запитував тільки для того, щоб я тобі дав грошей на якусь іграшку? — обурився батько — негайно йди до себе в кімнату й лягай спати! Хіба можна бути таким егоїстом! Я працюю цілий день, а ти так нахабно себе поводиш! Малюк тихенько пішов до себе . А батько трохи заспокоївся й почав міркуватти: може йому й справді потрібно купити щось важливе.

Номер слайду 18

Притча для батьків Грець з ними, тими 20 гривнями, він же ще ніколи не просив у мене  грошей! — Ти ще не спиш, синку? — запитав батько .— Ні, татку. — Я, мабуть, занадто суворо повівся. У мене був важкий день. Вибач, мені ось візьми гроші, які ти просив. Хлопчик підхопися й посміхнувся .— Ой, дякую тобі, татку!  Потім заліз під подушку й витягнув звідти ще декілька зім’ятих банкнот Батько, побачивши, що  в сина вже є гроші, обурився: «Навіщо ти просив гроші, коли в тебе вже є?» А малюк склав усі гроші разом, перерахував купюри — Тепер мені точно вистачить! Татку, тут рівно 30 гривень! Можна я куплю годину твого часу? Будь -ласка, прийди завтра з роботи раніше, я так хочу, щоб ти повечеряв разом з нами і погрався зі мною!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коляда Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
8 січня 2018
Переглядів
2548
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку