Презентація до уроку

Про матеріал
Презентація про життєвий і творчий шлях видатного письменника і педагога Василя Олександровича Сухомлинського.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сухомлинський Василь Олександрович Виконала: вчитель початкових класів КЗО «СЗШ № 108”» ДМР м. Дніпро Білаш О.Й.

Номер слайду 2

В.О.Сухомлинський народився у 1918р. у селі Василівка на Кіровоградщині в незаможій сім’ї.Батько працював столяром і теслярем у поміщицьких економіях. Пізніше був сільським активістом, завідував колгоспною хатою лабораторією, керував трудовим навчанням учнів, був сільським кореспондентом.

Номер слайду 3

Мати,Оксана Юдівна, працювала в колгоспі, займалася домашнім господарством, а зимовими вечорами шила і розказувала дітям казки. У сім’ї, крім Василя, було ще троє дітей – Іван, Сергій, Меланія. В дітей змалку виховували любов до книги. У діда була велика бібліотека. Всі діти в сім’ї стали вчителями.

Номер слайду 4

Літом Василько разом з батьками працював у колгоспі: помагав скирдувати солому, збирав колоски. Ріс хлопчик жвавим і допитливим. Змалку любив малювати. Але зошити і фарби можна було придбати тільки за лікарські рослини. За склянку насіння акації одержував два зошити, а за фарбами ходив аж у Кременчук (35 км). У навчанні був старанним і здібним.

Номер слайду 5

Сімнадцятирічним юнаком Сухомлинський переступив поріг школи, працював вчителем мови і літератури . Був одружений, мав доньку і сина. Війна відірвала його від улюбленого заняття. У бою під Ржевом був важко поранений. Ворожий осколок уп’явся йому в груди і сховався біля серця. Понад чотири місяці лікувався у госпіталях. Він ще більше зненавидів війну.

Номер слайду 6

Після перемоги Василь Олександрович знову повернувся до школи. Його любили батьки і діти.

Номер слайду 7

Василь Олександрович з учнями у шкільній теплиці.

Номер слайду 8

“Школа радості” Василь Олександрович з учнями початкових класів проводить уроки серед природи.

Номер слайду 9

Павлишська середня школа. На першому поверсі музей В.О. Сухомлинського. Понад тридцять п’ять років працював Василь Олександрович учителем і директором школи. Тридцять два роки вів педагогічний щоденник , у якому записував свої спостереження за поведінкою дітей. Для дітей він написав біля 1500 художніх казок-мініатюр, оповідань, легенд, притч, новел.

Номер слайду 10

“Людина, - стверджував великий педагог, - народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується на світ, щоб лишити по собі слід вічний”. Помер Василь Олександрович 2 вересня 1970 року.

Номер слайду 11

Література. 1.Я Кодлюк, Г. Одинцова “Розповіді про письменників”, 2. sadik427.edu.kh.ua

ppt
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку