Презентація до уроку №75 з літературного читання "Леся Українка - поетична квітка України. Леся Українка «Пісенька весняної води» Зустрічаймо весноньку!" 2 клас(за О.В.Вашуленко)

Про матеріал
Творчість Лесі Українки. "Пісенька весняної води". Досліджуємо, які ще твори для дітей написала Леся Українка. Презентація до уроку української мови (читання) 2 клас НУШ. Розвиток навичок зв'язного мовлення та читання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок №75 Зустрічаймо весноньку!Життя та творчість Лесі Українки. Леся Українка«Пісенька весняної води»Підготувала вчитель початкових класів. Сергіївського ЗЗСО І-ІІІ ст. Шкуматова Ольга Юріївна

Номер слайду 2

Всі почули ви дзвінок? Він покликав на урок!Кожен з вас приготувався,На перерві постарався. Тож і ми часу не гаймо,А урок наш починаймо!

Номер слайду 3

Вправа «Встав потрібні літери»Ой в_ш_ньк_ — ч_р_ш_ньк_,Чер_о_ії, сп_л_,Ч_г_ ж бо ви так в_с_к_В_р_о_л_ на г_л_і?— Хто автор цих рядків?— Сьогодні на уроці ми ознайомимося із життєвим і творчим шляхом видатної української поетеси — Лесі Українки.

Номер слайду 4

Народилася Лариса Косач 25 лютого 1971 р. на Волині у місті Звягин (Новгород-Волинський). Мати — відома письменниця Олена Пчілка, активно займалася громадською роботою. Батько — Петро Антонович Косач, юрист, громадський діяч.

Номер слайду 5

У Лесі було три сестри і два брата. З-поміж шістьох дітей Косачів Леся найбільше вдалася в батька, Петра Антоновича, і вродою, й характером, і звичками.

Номер слайду 6

Змалку і до останніх днів найближчим другом Лесі був брат Михайлик. Леся і Михайло були найщирішими приятелями, найвірнішими друзями. Їх обох жартома називали Мишолосією.

Номер слайду 7

Також Лесю часто називали Зея, Зеєчка – за назвою сорту кукурудзи «зея японіка» (тонка, як стеблина), бо вона була тоненька і тендітна, як стебло кукурудзи. В Колодяжному, де пройшло її дитинство і юність, вона товаришувала з сільськими дітьми, зустрічала череду, купалася в озері, потайки бігала до лісу, заступалася за селян, якщо худоба чинила шкоду.

Номер слайду 8

ВВишиванка Лесі Українки. Леся була надзвичайно обдарованою дитиною. Вона гарно малювала, грала на фортепіано. Мріяла стати музикантом. Але туберкульоз кісток і спричинена ним операція руки змусила її покинути заняття музикою. Захоплювалась шиттям і вишиванням. Дівчина на все життя запам'ятала сльози в татових очах, коли маленькою подарувала йому власноруч вишиту сорочку.

Номер слайду 9

За станом здоров'я дівчинці не довелося навчатися ані в школі, ані в гімназії, але вона наполегливо займалася самоосвітою. Джерелом знань для неї були книжки. В 4 роки вона вже вміла читати, а в 5 років — навчилася писати, складала музичні п'єси для фортепіано.

Номер слайду 10

У 9 років Леся почала писати власні вірші, а в 12 років створила підручник з історії стародавнього світу для своїх молодших сестричок. Коли дівчинці виповнилося 13 років, у львівському журналі «Зоря» з'явився перший друкований вірш «Конвалія». Тоді дівчина вперше підписалася своїм псевдонімом — Леся Українка.

Номер слайду 11

Ніхто ніколи не чув від неї нарікань, ніхто не бачив її сліз, вона навіть знаходила в собі сили втішати інших. З дитинства дівчинка засвоїла правило: «Щоб не плакати, треба сміятись».

Номер слайду 12

Останні роки Леся Українка жила в Грузії та Єгипті. Невблаганно прогресувала хвороба. Перемагаючи тяжкі страждання, вона знаходила сили працювати. Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в грузинському містечку Сурамі.

Номер слайду 13

Пам’ятники Лесі Українці є в Києві, Луцьку, Ковелі, Новограді-Волинському, а також в Торонто, Клівленді, Батумі, Саскатуні, Телаві та багатьох інших містах світу.

Номер слайду 14

Ця сильна жінка і талановита письменниця залишила дітям невичерпний скарб – чудові вірші та казки. 150 років від дня народження Лесі Українки25 лютого 2021 року виповнюється

Номер слайду 15

Руханка «Весна»

Номер слайду 16

З гір на долину. Біжу, стрибаю, рину!Місточки збиваю,Всі гребельки зриваю,Всі гатки, всі запруди,Що загатили люди, –Бо весняна вода,Як воля молода!. Леся Українка «Пісенька весняної води»

Номер слайду 17

Робота над віршем Лесі Українки «Пісенька весняної води» (с. 98). Робота зі словами. Стіна слів.— Діти, прочитайте слова пошепки.— А тепер — одне одному.— Які слова вам незрозумілі?— Звернімося до орфографічного словничка. Рину, гребелька, гатки, запруди.

Номер слайду 18

Вправа «Передбачення» (за заголовком).— Прочитайте заголовок.— Як ви гадаєте, чому вірш має таку назву? · Читання вірша вчителем.· Читання вірша учнями.

Номер слайду 19

У прочитаному уривку з твору Лесі Українки знайдіть слова, якими поетеса змальовує весняну воду. Яку ознаку весни втілюють ці слова?Як ви гадаєте, чому авторка порівнює весняну воду з волею? Поміркуйте, у якому темпі, з якою інтонацією і силою голосу потрібно прочитати вірш. Які слова варто виділити голосом під час читання?

Номер слайду 20

До 150- річчя з Дня народження Лесі Українки український освітній портал EDUC. COM. UA підготував для дітей цікаві завдання. Давайте зараз з вами виконаємо одне з них – «Асоціативний кущ». Впишітьв пелюстки квіточки слова-іменники,які характеризують цю надзвичайнужінку.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Вправа «Відкритий мікрофон»Після цього уроку я зрозумів... Найбільше мене вразило на уроці…- Я хочу більше дізнатися...

Номер слайду 23

Дізнайтеся, які ще твори для дітей написала Леся Українка. Знайдіть твори поетеси в бібліотеці. Підготуйте і виразно прочитайте у класі один з її віршів. Домашнє завдання

Номер слайду 24

Працювали ми старанно і скажу я вам вкінці, що у нашім другім класі  Діти, просто, молодці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Уколова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лобода Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
3330
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку