Презентація до уроку алгебри у 9 класі "Арифметична прогресія"

Про матеріал

У даній презентації підібрано ряд практичних задач на застосування формули суми n перших членів арифметичної прогресії. Ці задачі можна використовувати як для фрональної роботи на уроці, так і для індивідувальної та групової роботи. Задачі пропонуються різного рівня складності.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арифметична прогресія навколо нас. Пам’ятайте: якщо ви хочете навчитися плавати,то сміливо заходьте у воду,а якщо хочете навчитися розв’язувати задачі, то розв’язуйте їх!Д. Пойа

Номер слайду 2

Історична довідка. Слово “прогресія” походить від латинського слова “progressio” і означає “рух уперед” (як і слово “прогрес”). Уперше цей термін як математичний вживається у працях римського вченого Боеція (V - VIст.)

Номер слайду 3

Вправа Learning. Apps

Номер слайду 4

Історична довідка. Свідчення, пов’язані з прогресіями, вперше зустрічаються в документах Стародавньої Греції. Вже в 5 столітті до н.е. греки знали такі прогресії і їх суми 1+2+3+…+n=1/2n(n+1) 2+4+6+…2n=n(n+1)

Номер слайду 5

Стародавня задача. Людям, які копають криницю, обіцяно за перший метр заплатити 30 рублів, а за кожний наступний на 20 рублів більше, ніж за попередній метр. Скільки вони одержать за копання 12-метрової криниці?

Номер слайду 6

Задача 1 Уявіть, що ви - обліковець на будівництві. При зберіганні колод будівельного лісу їх укладають так, як показано на малюнку. Скільки колод знаходиться в одній кладці, якщо в її основу покласти 12 колод?2 м25 см

Номер слайду 7

Задача 2 Ресора складається з десяти сталевих смуг. Довжина верхньої смуги 105 см, а кожна інша на 9 см коротша від попередньої. Знайдіть суму довжин усіх смуг ресори.

Номер слайду 8

Задача 3 Кожен курець викурює в день у середньому 8 цигарок. Після викурювання першої цигарки в легенях осідає 0,0002 г нікотину й тютюнового дьогтю. З кожною наступною цигаркою ця кількість збільшується на 0,000001 г. Яка кількість речовин осідає в легенях за рік?

Номер слайду 9

Статистика куріння. Кожні шість секунд тютюн забирає одне життя. Щорічно куріння стає причиною смерті 5,4 мільйонів чоловік. До 2030 р. кількість смертей внаслідок куріння збільшиться до 10 млн чоловік за рік…. НЕ КУРІТЬ!!!

Номер слайду 10

Задача 4 The gentleman received an inheritance. The first month he spent $1000, and every next month he spent $500 more than the previous one. What is the size of the inheritance, if it was enough money for a year of such a comfortable life?

Номер слайду 11

Задача 5 Туристи першого дня пройшли 593,5 м, а кожного наступного дня вони проходили однаково менше, ніж попереднього. На скільки менше вони проходили щодня, якщо за шість днів піднялися на найвищу гору України?

Номер слайду 12

Задача. Кількість еритроцитів ( з розрахунку на 1 мм3) в крові людини становить на рівні моря – 5 мільйонів. Через кожні 600 м підняття в гору їх кількість збільшується на 1 мільйон. Яка кількість еритроцитів буде в крові людини, якщо вона підніметься на вершину гори Говерла (2061 м). Чому це відбувається?

Номер слайду 13

Задача 6 Для глядачів циркових вистав розставлено 1200 місць у трьох однакових секторах. В кожному секторі 10 рядів, причому в кожному наступному ряді на 4 місця більше, ніж у попередньому. Скільки місць у першому ряді?

Номер слайду 14

Задача 7 При вільному падінні тіло проходить за першу секунду 4,9 м, а за кожну наступну на 9,8 м більше. Встановити, скільки секунд падатиме тіло з висоти 1960 м?

Номер слайду 15

Задача 8 Один з найпотужніших виробників соняшникової олії «Вінницький олійно-жировий комбінат» протягом 2017 року щомісяця збільшував виробництво олії на одне й теж число. Скільки комбінат виробив минулого року, якщо за березень і жовтень було вироблено 49500 тон олії?

Номер слайду 16

Задача. Якимсь чином вовк та лисичка здобули купу риби. Лисичка ризикувала своєю шкірою та і вовку добре дісталося. Лисичка каже:--- Давай, вовче, поділимо рибку порівно.--- Давай! Слабий я в математиці, діли ти. Кидає лисичка вовку одну рибку, собі дві.--- Часом не мало?--- Слухай далі. Тобі три рибки.--- Це можна! ---А мені чотири, тобі --- 5, мені --- 6, тобі --- 7 і т.д. Поділила лисичка рибку, кожного разу збільшуючи на одну. Останнього разу кинула лисичка собі двадцять рибок, і на цьому риба скінчилась. Задоволений вовк! Думає, що він одержав риби стільки, скільки й лисичка. Як ви вважаєте:хто більше отримав?

Номер слайду 17

Оціни свою діяльність0–3 – ти був гарним спостерігачем4-6 – ти був чудовим практиком7-9 – ти був відмінним дослідником10 і більше – ти був яскравим винахідником

Номер слайду 18

Арифметична прогресія навколо нас. Пам’ятайте: якщо ви хочете навчитися плавати,то сміливо заходьте у воду,а якщо хочете навчитися розв’язувати задачі, то розв’язуйте їх!Д. Пойа

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Інеса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2018
Переглядів
1219
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку