Презентація до уроку "Арифметична прогресія та її застосування"

Про матеріал
Презентація. Дану презентацію пропоную використовувати на уроці "Арифметична прогресія та її застосування". Завдяки презентації урок буде більш ефективним, цікавим і насиченим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арифметична прогресія та її застосування. Девіз: « …Математика безмежно різноманітна, як світ, і присутня, міститься в усьому». М. П.Єругін

Номер слайду 2

Теорія – фундамент знань 1. Сформулювати означення арифметичної прогресії. 2. Як знайти різницю арифметичної прогресії? 3. Яка характерна властивість арифметичної прогресії? 4. Записати формулу n -го члена арифметичної прогресії. 5. Записати формули суми n перших членів арифметичної прогресії.

Номер слайду 3

« Тисячі шляхів ведуть до помилки, до істини – тільки один». Ж. Ж. Руссо Розв’язуємо усно 1. Назвати три наступні члени арифметичної прогресії: 1; 5; 9; … 2. Чи буде дана послідовність арифметичною прогресією? 0,5; 1; 1,5; 2; 3; … 3. Знайти різницю арифметичної прогресії: -2; -4; -6; -8; -10…4. Знайти невідомий член арифметичної прогресії : 2,4; х; 2,8; … 5.  𝒂𝟏= 5, d=2. Знайти 11-й член арифметичної прогресії. 6. Знайти суму перших двадцяти п’яти натуральних чисел. 

Номер слайду 4

Історична довідка «Прогресія», « прогрес», « прогресивний» - слова одного кореня. Прогресія – це послідовність, побудована за таким законом, який дає змогу продовжувати її необмежено, тобто рухатися вперед. (від лат. Progressio– це рух уперед). Прогресія – явище унікальне. Історія виникнення прогресії сягає глибини віків. Перші задачі на прогресії пов’язані із запитами господарського життя і суспільної практики ( розподіл спадщини, одержання винагороди та ін.), із спостережень над явищами природи, з досліджень суспільно – економічних явищ.

Номер слайду 5

Математики, які зробили внесок у розвиток вчення про послідовності Абель Нільс. Хенрик 1802 – 1829, Норвегія. Гаусс Карл Фрідріх 1777 – 1855, Німеччина. Фур’є Жан Батист Жозеф 1768 – 1830, Франція

Номер слайду 6

Виступ перший Історична задача Хтось продавав коня. Просив за нього 20 рублів. Покупець, який забажав купити коня, обурився, що дорого. «Добре, -відповів продавець. Бери коня даром , а мені заплати тільки за цвяхи , на його підковах. А цвяхів у всякій підкові6. І будеш ти мені платити за них у такий спосіб: за перший цвях – 10 коп., за другий – 20 коп., за третій цвях - 30 коп. і т.д.» Покупець, подумавши, що заплатить набагато менше, чим 20 рублів, погодився. Чи проторгувався покупець?

Номер слайду 7

Виступ другий Історична задача про поділ хліба  Задачу про поділ хліба було знайдено у знаменитому єгипетському папірусі Рінда. Цей папірус був знайдений Ріндом наприкінці минулого століття. Складений близько 2000 років до н.е. і списаний з іншого , ще давнішого математичного твору, який належить, можливо , до третього тисячоліття до н.е. Задача Сто мір хліба слід розділити між п’ятьма людьми так, щоб другий одержав на стільки само більше хліба від першого , на скільки третій більше від другого, четвертий більше від третього , п’ятий від четвертого. Крім того двоє перших повинні одержати хліба у 7 раз менше від трьох інших. Скільки мір хліба треба дати кожному?

Номер слайду 8

Виступ третій Задача   Гальмуючи, автомобіль за першу секунду проїхав 15 м, а за кожну наступну – на 3 м менше, ніж за попередню. Знайдіть гальмівний шлях автомобіля.

Номер слайду 9

Задача Феофана Прокоповича Якась людина має багато коней і усім їм різна ціна. Найгірший кінь коштує 4 золотих, а найкращий 55 золотих, і ціна від одного до другого коня весь час піднімається на 3 золотих. Питаємо, скільки ж усього було коней ? Задача про криницю Людям, які копають криницю, обіцяно за перший її метр заплатити 300 грн., а за кожний інший на 200 грн. більше, ніж за попередній метр. Скільки вони одержать за копання 12-метрової криниці?

Номер слайду 10

Домашнє завдання§3, п.17; № 17.33; 17.37. Дякую за співпрацю !!!

pptx
До підручника
Алгебра 9 клас (Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С)
Додано
14 квітня 2021
Переглядів
1072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку