Презентація до уроку: "Артур Конан Дойл. Детективний цикл оповідань про Шерлока Холмса"

Про матеріал
Шерлок Холмс - це людина, яка ніколи не жила, але ніколи й не помре. Герберт Веллс Детектив (англ. detect- розкривати) - один з різновидів пригодницької літератури, в якому описуються події, пов’язані з процесом розслідування і розкриття якогось злочину. Цикл (грецьк. kyklos – коло)- низка пов’язаних між собою явищ, які творять певну замкнуту цілість. У літературі - сукупність художніх творів одного жанру, які обєднуються задумом автора в естетичну цілість. В основі детективного жанру лежить інтрига. Інтрига (лат. intricare- заплутувати): 1) таємні зловмисні дії, підступи, наклепи. 2) у літературних творах- конфлікт, основна ситуація, навколо якої розгортається дія. Артур Конан Дойл запропонував нову літературну форму: серію закінчених, самодостатніх оповідань, об’єднаних двома головними героями. Легендарний детектив Шерлок Холмс та його друг і помічник доктор Вотсон. Основні особливості детективного циклу оповідань про Шерлока Холмса: Єдність жанру (детектив). Головні герої циклу Шерлок Холмс і доктор Вотсон. Схожість у побудові оповідань: розповідь про злочин або таємницю, процес розслідування, розкриття секретів. Внутрішній зв’язок між оповіданнями (характери героїв розвиваються, згадуються колишні розслідування). Форма оповіді- записки Вотсона про Холмса. Дедуктивний метод Шерлока Холмса. Дедукція (від лат. deduco-виводжу) - метод дослідження, за яким окреме (деталь, факт) пізнається на основі загального (кінцевого) результату. Що допомагає Холмсу у розслідуванні? Залізна логіка. Спостережливість. Розум. Новітні наукові відкриття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Артур Конан Дойл. Детективний цикл оповідань про Шерлока Холмса. Шерлок Холмс - це людина, яка ніколи не жила, але ніколи й не помре. Герберт Веллс

Номер слайду 2

Детектив (англ. detect- розкривати) - один з різновидів пригодницької літератури, в якому описуються події, пов’язані з процесом розслідування і розкриття якогось злочину.

Номер слайду 3

Цикл (грецьк. kyklos – коло)- низка пов’язаних між собою явищ, які творять певну замкнуту цілість. У літературі - сукупність художніх творів одного жанру, які обєднуються задумом автора в естетичну цілість.

Номер слайду 4

В основі детективного жанру лежить інтрига. Інтрига (лат. intricare- заплутувати): 1) таємні зловмисні дії, підступи, наклепи. 2) у літературних творах- конфлікт, основна ситуація, навколо якої розгортається дія.

Номер слайду 5

Артур Конан Дойл запропонував нову літературну форму: серію закінчених, самодостатніх оповідань, об’єднаних двома головними героями. Легендарний детектив Шерлок Холмс та його друг і помічник доктор Вотсон.

Номер слайду 6

Основні особливості детективного циклу оповідань про Шерлока Холмса. Єдність жанру (детектив). Головні герої циклу Шерлок Холмс і доктор Вотсон. Схожість у побудові оповідань: розповідь про злочин або таємницю, процес розслідування, розкриття секретів. Внутрішній зв’язок між оповіданнями (характери героїв розвиваються, згадуються колишні розслідування). Форма оповіді- записки Вотсона про Холмса.

Номер слайду 7

Дедуктивний метод Шерлока Холмса. Дедукція (від лат. deduco-виводжу) - метод дослідження, за яким окреме (деталь, факт) пізнається на основі загального (кінцевого) результату.

Номер слайду 8

Що допомагає Холмсу у розслідуванні? Залізна логіка. Спостережливість. Розум. Новітні наукові відкриття.

Номер слайду 9

“ Собака Баскервилів “- детективна повість. У центрі детективного твору- опис певної загадкової події та епізод переслідування злочинця. У творі, як правило, діють три основні персонажі: детектив, злочинець, жертва.

Номер слайду 10

Здогадки Шерлока Холмса. Срібний кавник Залізний наконечник Напис на ціпкові Сліди від зубів Вказівний палець

Номер слайду 11

Що таке детектив? Знайдіть ознаки детективного жанру в творі. Розкрийте сутність дедуктивного методу Шерлока Холмса. Наведіть приклади застосування дедуктивного методу у І розділі повісті.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Прочитати розділи І - ІІІ. Підготуватися переказувати легенду про собаку Баскервилів.

ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
23 березня 2020
Переглядів
4549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку