Презентація до уроку "Дієслово: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль".

Про матеріал

Презентація до уроку з теми "Дієслово: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль".

Клас: 7

Мета: поглибити знання учнів про дієслово як частину мови; сформувати вміння школярів відрізняти дієслово від інших частин мови; правильно визначати морфологічні ознаки, синтаксичну роль; уміти знаходити дієслова в тексті, розвивати пам'ять, увагу, логічне мислення, культуру усного та писемного мовлення, розвивати творчі вміння використовувати дієслова у власних висловлюваннях; виховувати у дітей любов до рідної мови, бажання вчитися, прищеплювати високі моральні якості, за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу привернути увагу дітей до проблеми добра у світі.

Тип: урок вивчення нового матеріалу.

Форма: урок-детектив.

Методи й прийоми: бесіда, тестування, гра «Дешифрувальник», випереджувальне завдання, робота з підручником, таблицею, фізкультхвилинка, вибірковий диктант, робота за варіантами, дослідження-характеристика, лінгвістичний експеримент, міні-твір.

Соціокультурна змістова лінія: я як особистість. Покликання людини: пізнавати істину, творити добро, примножувати красу.

Обладнання: технічні засоби (комп'ютер, мультимедійний проектор, екран), мультимедійна презентація, аудіозапис, наочність (світлини відомих детективів, назва агентства «З'ясуймо все», схема «Дієслово», таблиця «Синтаксична роль дієслів», особова справа дієслова, світлофор), роздатковий матеріал (роздрукований тест, посвідчення детективів, тексти про добро, картки для індивідуальної роботи, конверти з тестами «Так-Ні», свідоцтва про успішну роботу).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Продзвенів уже дзвінок,Починається урок. Будемо старанно працювати,Щоб мову рідну добре знати!

Номер слайду 2

Номер слайду 3

агент таємної служби розшуку; співробітник поліції, який розслідує якусь справу. Детектив –

Номер слайду 4

Детективнеагентство. З'ясуємо все!

Номер слайду 5

Тест на професійну придатність

Номер слайду 6

Увага!Правильні відповіді: 1 - Б, 2-А, 3-В, 4-В, 5-Б,6-А

Номер слайду 7

ДЕТЕКТИВ

Номер слайду 8

Доброго дня! Шановні детективи, нещодавно у нас викрали одного з братів. Без нього наша країна не може існувати. Допоможіть нам його віднайти. З повагою, мешканці країни Морфологія. P. S. 34375626.

Номер слайду 9

Дешифрувальник. Правильна відповідь - Дієслово

Номер слайду 10

Тема уроку Дієслово: загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксична роль

Номер слайду 11

Голосове повідомлення

Номер слайду 12

Мета уроку: поглибити знання учнів про дієслово як частину мови; сформувати вміння школярів відрізняти дієслово від інших частин мови; правильно визначати морфологічні ознаки, синтаксичну роль; уміти знаходити дієслова в тексті,розвивати пам’ять, увагу, логічне мислення, культуру усного та писемного мовлення, розвивати творчі вміння використовувати дієслова у власних висловлюваннях; виховувати у дітей любов до рідної мови, бажання вчитися, прищеплювати високі моральні якості, за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу привернути увагу дітей до проблеми добра у світі.

Номер слайду 13

Експертна група

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Особова справа № ____ПІБМісце проживання. Лексичне значення. На які питання відповідаєМорфологічні ознаки. Форми дієслова. Синтаксична роль

Номер слайду 16

Фізкультхвилинка «Світлофор»

Номер слайду 17

Добро – це духовна категорія, її не можна торкнутися, понюхати, посмакувати. Добро можна тільки відчути: це ласкаве, добре, ніжне ставлення, це готовність допомогти в скрутну хвилину, це любов до оточуючого світу. Милосердя, доброта ще з давніх часів були в традиціях нашого народу. Цілком природним і закономірним вважалося допомагати нещасному, знедоленому, поділитися шматком хліба, дати притулок бездомному, захистити старість, врятувати хворого і каліку, захистити скривдженого. Доброта і милосердя – багатоликі. Потреба в них повсякчасна. Милосердя і доброта - це два крила, на яких тримається людство. Вибірковийдиктант

Номер слайду 18

Дослідження-характеристика

Номер слайду 19

Слідчий експеримент

Номер слайду 20

Робота за варіантами Побажав, захоплюється, читає, замерзала, їжджу, переконуюсь, розпитаєш, будеш допомагати, боролася, смієшся, побажав, переймаєшся, бадьоришся.ІІІ

Номер слайду 21

1) Без діла сидіти — можна одубіти. 2) Багато спати — мало жити.3) Батько просить поорати — гості просять танцювати. 4) Лінуватися та гуляти — достатку не мати .(Нар. творчість)Синтаксична розминка

Номер слайду 22

Творча робота. ТОЛОКА - одноразова праця гуртом для виконання великої за обсягом роботи

Номер слайду 23

Експертиза«Ви справжні детективи, так тому й бути, якщо впораєтесь із останнім завданням, то поверну я Дієслово до країни Морфологія. Пані Безграмотність».

Номер слайду 24

Детектор брехніТест “Так – Ні”Дієслово – це самостійна частина мови, що позначає дію, стан або процес. Дієслова змінюються за родами, числами й відмінками. Дієслова відповідають на питання що робити? що зробити? Дієприкметник – це неозначена форма дієслова. Незмінною дієслівною формою є дієприслівник. Будь-яким членом речення може виступати інфінітив.

Номер слайду 25

Увага!Правильні відповіді: 1 – так, 2 – ні, 3 – так, 4 – ні, 5 – так, 6 – так.

Номер слайду 26

Справа відправляється до архіву

Номер слайду 27

Свідоцтво про успішну роботув детективному агентстві

Номер слайду 28

Інтерв'ю для ЗМІЧим вам запам’яталась ця справа?Що корисного ви взяли для себе з роботи в детективному агентстві?Чи будете продовжувати вдосконалювати свої знання, уміння, навички?

Номер слайду 29

Домашнє завдання6 б. - опрацювати теоретичний матеріал підручника, вивчити правила, виконати вправу__.9 б. - опрацювати теоретичний матеріал підручника, вивчити правила, виконати вправу__, записати 5-6 правил доброти (гасел, закликів), уживаючи дієслова, визначити морфолог. ознаки дієслова, синтаксичну роль.12 б. - опрацювати теоретичний матеріал підручника, вивчити правила, виконати вправу__., написати міні-твір на тему «Щоб сталося з мовою, якби Безграмотність не повернула Дієслово?» або скласти вірш про дієслово.

Номер слайду 30

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сіганова Тетяна
    Дякую Вам за цікаву презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Азарова Наталія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Київський приватний ліцей українства КПЛУ
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Іванько Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ярошук Олена Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
20 липня 2018
Переглядів
11069
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку