Презентація до уроку фізики з теми: "Відбивання світла. Закон відбивання світла. Плоске дзеркало"

Про матеріал
Презентація до уроку фізики з теми: "Відбивання світла. Закон відбивання світла. Плоске дзеркало". Мета та завдання уроку:формування уявлень про відбивання світла та закони відбивання, про утворення зображень у плоскому дзеркалі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Закони відбивання. Плоске дзеркало. Розділ ІІ: Світлові явища Урок № 2 Автор: вчитель фізики Троянської ЗШ Шевченко С.В. Мета та завдання уроку: формування уявлень про відбивання світла та закони відбивання, про утворення зображень у плоскому дзеркалі.

Номер слайду 2

Ключові питання:

Номер слайду 3

Фронтальне опитування: 4. На малюнку показано(без дотримання масштабу) взаємне розташування Сонця, Землі і місяці в деякий момент. Виберіть правильне твердження. а) місяць у вказаний момент знаходиться в тіні Землі; б) на Землі у вказаний момент спостерігається сонячне затемнення; в) з поверхні місяця у вказаний момент можна побачити Сонце; г) з поверхні місяця у вказаний момент видно " денна" частина поверхні Землі. 5. Впродовж усього дня небо безхмарне. Виберіть правильне твердження. а) чим вище сонце над горизонтом, тим довше тіні предметів; б) сонячні промені дзеркально відбиваються від бетонної плити; в) менше всього нагріваються ті поверхні, на які сонячні промені падають перпендикулярно; г) сонце - природне джерело світла. 1. Що таке світло? Наведіть приклади природних та штучних джерел світла. 2. За якої умови непрозорий предмет дає тінь без півтіні? 3. Чи може людина бігти швидше за свою тінь?

Номер слайду 4

Від пітьми до світла… Ми бачимо предмети тільки тоді, коли світло падає на них і, відбиваючись, досягає наших очей. На межі двох середовищ, наприклад, «повітря-вода», відбуваються такі оптичні явища, як відбивання та заломлення світла

Номер слайду 5

Спеціальні позначення: Кут падіння α – це кут між променем, що падає, і перпендикуляром до межі розділу двох середовищ в точці падіння. Кут відбивання β – це кут між відбитим променем і перпендикуляром до межі розділу двох середовищ. S C В О N М   Перпендикуляр Лінія розділу двох середовищ Відбитий промінь Падаючий промінь Кут падіння Кут відбивання

Номер слайду 6

Закони відбивання світла: 1-й закон: падаючий та відбитий промені лежать в одній площині з перпендикуляром до відбиваючої поверхні, поставленим у точці падіння світлового променя. 2-й закон: кут відбивання дорівнює куту падіння променя. (=)

Номер слайду 7

Оборотність світлового променя: Промінь, що падає і відбитий, можуть мінятися місцями. Ця властивість променів називається оборотністю світлових променів.

Номер слайду 8

Види відбивання: Дзеркальне відбивання – відбивання паралельних променів, що падають, від плоскої поверхні, при якому усі відбиті промені паралельні. Дифузне відбивання – відбивання паралельних променів, що падають, від плоскої поверхні, при якому усі відбиті промені не залишаються паралельними.

Номер слайду 9

Плоске дзеркало: Зображення предмета в плоскому дзеркалі утворюється за дзеркалом, тобто там, де предмета насправді немає. Як це виходить? Нехай з точки, що світиться, S падають на дзеркало MN промені SО1 і SО2, що розходяться. Відбиті дзеркалом, вони залишаться такими, що розходяться. У око, розташоване як показано на малюнку, потрапляє пучок світла, що розходиться, виходить нібито з точки S1. Ця точка є точкою перетину відбитих променів, продовжених за дзеркало. Точка S1 називається уявним зображенням точки S тому, що з точки S1 світло не виходить. Точки S і S1 симетричні відносно дзеркала: SО = ОS'. Їх зображення в плоскому дзеркалі уявне, пряме(не зворотне), однакове по розмірах з предметом і розташовано на такій же відстані від дзеркала, що і сам предмет.

Номер слайду 10

Розв’яжемо задачу: Задача №1: плоске дзеркало АВ може обертатися навколо горизонтальної осі О. Промінь світла падає на дзеркало під кутом α. На який кут обернеться промінь, якщо дзеркало обернеться на кут β? Задача №2: кут падіння променя дорівнює 25. Чому дорівнює кут між тим, що падає і відбитим променями? Задача №3: Світловий промінь падає на гладку плоску пластину АВ. Оберіть правильне твердження: а) відбитий промінь пройде вище за точку D; б) відбитий промінь лежить в площині малюнка; в) кут падіння променя на пластину менше 30 градусів; г) відбитий промінь пройде нижче точки С.

Номер слайду 11

Це цікаво: Плоским дзеркалом широко користуються і в побуті, і при облаштуванні різних приладів. Відомо, що точність відліку за якою-небудь шкалою залежить від правильного розташування ока. Щоб зменшити помилку відліку, точні вимірювальні прилади забезпечуються дзеркальною шкалою. Працюючий з таким приладом бачить ділення шкали, вузьку стрілку і її зображення в дзеркалі. Правильним буде такий відлік за шкалою, при якому око розташоване так, що стрілка закриває своє зображення в дзеркалі. Відбитий від дзеркала " зайчик" помітно зміщується при повороті дзеркала навіть на невеликий кут. Це явище використовується у вимірювальних приладах, відлік свідчень яких робиться на віддаленій від приладу шкалі по зміщенню світлового " зайчика" на цій шкалі. "Зайчик" виходить від маленького люстерка, пов'язаного з рухливою частиною приладу і освітлюваного від спеціального джерела світла. Вимірювальні прилади з такимход променів в перископі пристроєм для відліку свідчень зазвичай дуже чутливі. Плоскі дзеркала дуже широко використовуються в побуті, а також в приладах, в яких треба змінити напрям ходу променів, наприклад в перископі(малюнок справа).

Номер слайду 12

Домашній експеримент: Для проведення досліду необхідно: - міцний картон; - звичайне прямокутне дзеркало; - ліхтарик; - ножиці; - темна кімната. Хід досліду: 1. Зігни картон під прямим кутом і ножицями на вертикальній частині зроби три прорізи. 2. У темній кімнаті на столі встанови картон і ззаду поклади включений ліхтарик. 3. З протилежного боку картону постав дзеркало, як показано на малюнку. Увага!!! Запишіть результат спостереження в зошит. Зробіть висновок.

Номер слайду 13

Висновки: - ми бачимо предмети тільки тоді,коли світло падає на них і, відбиваючись, досягає наших очей; - промінь падаючий, відбитий і перпендикуляр, поставленний у точку падіння промення, лежать в одній площині; - кут відбивання дорівнює куту падіння промення; - промінь, що падає і відбитий, можуть мінятися місцями. Ця властивість променів називається оборотністю світлових променів. - плоскі поверхні здатні відбивати світло дзеркально і дифузно; - завдяки відбиванню світла ми бачимо навколишній світ.

Номер слайду 14

Домашнє завдання: §… Впр. №… Зад.№… Виконати експеримент

Номер слайду 15

Інформаційні джерела Фізика : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. / [В. Г. Бар’яхтар С. О. Довгий, Ф. Я. Божинова, О. О. Кірюхіна] ; за ред. В. Г. Бар’яхтара С. О. Довгого. — Харків : Вид-во «Ранок», 2017. — 272 с. : іл., фот. Інтернет - ресурси

ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
29 березня 2020
Переглядів
4999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку