Крохмаль - це високомолекулярна сполука, суміш полісахаридів амілози та амілопектину Поширення та будова полісахаридів. Амілоза утворена лінійними ланцюжками залишків α - глюкози, з'єднаних глікозидними зв'язками Амілопектин утворений розгалуженими ланцюжками Кількість залишків молекул α-глюкози коливається від кількох сотень до кількох тисяч і залежить від походження
Поширення та будова полісахаридів. Целюлоза є полімером, що складається з багатьох нерозгалужених залишків β - глюкози (від 3000 до 12000)Клітинна стінкалігнінгеміцелюлоза. Клітина рослини. Мікроволокна целюлози. Глюкоза Це основний компонент клітинної стінки рослин, який забезпечує довговічність і гнучкість рослин
Підіб’ємо підсумки!Крохмаль зернистий, є запасним полісахаридом і міститься в основному в картоплі, зернових злаках, рисі та кукурудзі. Целюлоза є основним будівельним матеріалом рослин, має волокнисту структуру. Крохмаль і целюлоза є білими твердими речовинами. У холодній воді крохмаль розчиняється погано, а в гарячій утворює крохмальний клейстер. Целюлоза нерозчинна у воді, легкозаймиста. Для виявлення крохмалю в харчових продуктах використовують йодно-крохмальний тест Крохмаль і целюлоза піддаються гідролізу. Крохмаль гідролізується в організмі людини. Людина не перетравлює целюлозу.