Поширення і використання з комерційною метою заборонено автором
Номер слайду 3
Поширення та будова полісахаридів. Полісахариди - складні хімічні сполуки, що складаються з багатьох залишків моносахаридів Загальна формула: (С6 Н10 О5) n,де n є натуральним числом, що вказує на ступінь полімеризації в залежності від типу полісахариду та його походження
Номер слайду 4
Крохмаль - це високомолекулярна сполука, суміш полісахаридів амілози та амілопектину Поширення та будова полісахаридів. Амілоза утворена лінійними ланцюжками залишків α - глюкози, з'єднаних глікозидними зв'язками Амілопектин утворений розгалуженими ланцюжками Кількість залишків молекул α-глюкози коливається від кількох сотень до кількох тисяч і залежить від походження
Номер слайду 5
Поширення та будова полісахаридів. Крохмаль - це високомолекулярна сполука, суміш полісахаридів амілози та амілопектину. При стисканні порошку крохмалю він видає характерний скрип, спричинений тертям частинок
Номер слайду 6
Поширення та будова полісахаридів. Целюлоза є полімером, що складається з багатьох нерозгалужених залишків β - глюкози (від 3000 до 12000)Клітинна стінкалігнінгеміцелюлоза. Клітина рослини. Мікроволокна целюлози. Глюкоза Це основний компонент клітинної стінки рослин, який забезпечує довговічність і гнучкість рослин
Номер слайду 7
Фізичні властивості крохмалю та целюлози1. Крохмаль і целюлоза є білими твердими речовинами, не мають солодкого смаку і запаху
Номер слайду 8
Номер слайду 9
Номер слайду 10
Номер слайду 11
Хімічні властивості полісахаридів1. Горіння
Номер слайду 12
1. Горіння Хімічні властивості полісахаридів https://www.youtube.com/watch?v=y. Foiz. GU7r. PM
Номер слайду 13
Хімічні властивості полісахаридів2. Гідроліз
Номер слайду 14
Хімічні властивості полісахаридів2. Гідроліз https://www.youtube.com/watch?v=Gojebc. Gu. R3 M
Номер слайду 15
Хімічні властивості полісахаридів2. Гідроліз https://www.youtube.com/watch?v=Gojebc. Gu. R3 M
Номер слайду 16
Номер слайду 17
Хімічні властивості полісахаридів
Номер слайду 18
Використання полісахаридів. Використання крохмалю. Харчова промисловість. Фармацевтична промисловість. Косметична промисловість. Виробництво клею. Виробництво глюкози
Номер слайду 19
Використання полісахаридів. Використання целюлози. Виробництво паперу. Виробництво вибухових речовин. Виробництво штучного шовку. Виробництво клею і лаків
Номер слайду 20
Підіб’ємо підсумки!Крохмаль зернистий, є запасним полісахаридом і міститься в основному в картоплі, зернових злаках, рисі та кукурудзі. Целюлоза є основним будівельним матеріалом рослин, має волокнисту структуру. Крохмаль і целюлоза є білими твердими речовинами. У холодній воді крохмаль розчиняється погано, а в гарячій утворює крохмальний клейстер. Целюлоза нерозчинна у воді, легкозаймиста. Для виявлення крохмалю в харчових продуктах використовують йодно-крохмальний тест Крохмаль і целюлоза піддаються гідролізу. Крохмаль гідролізується в організмі людини. Людина не перетравлює целюлозу.