Презентація до уроку літературного читання "Краса села. Наталка Поклад «Гарно жити у селі…» Порівняння. Микола Вінграновський «Сама собою річечка тече». "

Про матеріал
Презентація розроблена до уроку літературного читання в 3 класі за підручником Українська мова та читання (частина 2) О. Савченко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краса села. Наталка Поклад «Гарно жити у селі…» Порівняння. Микола Вінграновський «Сама собою річечка тече». Підготувала вчитель початкових класів. Аксьонова Марина Олексіївна

Номер слайду 2

Красивий, щедрий рідний крайІ мова наша солов’їна. Люби, шануй, оберігай. Усе, що зветься Україна..

Номер слайду 3

На ріднім полі шепчуть колоски, Я рад би знати тихі їх думки. Я слухав, чув, як кожна колосина Шептала тихо слово:…

Номер слайду 4

Сьогодні на уроці ми продовжимо знайомитися з українськими письменниками та поетами.

Номер слайду 5

Наталка Поклад — літературне ім’я Наталії Іванівни Поклад — знаної української поетеси, публіциста, педагога, фольклориста й етнографа та громадської діячки.

Номер слайду 6

Гарно жити у селі, що зоветься Василі, чи в Богданівці, Петрівці, у Юрківці, Григорівці... Я живу в селі Насташки, де ростуть густі ромашки, ген там, де річка-змійка, — мов букет, село Марійка. Потім є дві балки й хутірець Наталки. Мчить дорога між полями, відчиняє срібні брами: там — Єлизаветівка, а тоді — Оленівка... В іменах моя земля, промовляє звіддаля: тут жили сини і дочки — їхні це слідочки.

Номер слайду 7

1. Чим схожі назви сіл, про які йдеться у вірші? Як вони утворилися?2. Знайди у вірші порівняння. Які ознаки річки й села вони передають? Поміркуйте разом! Які слідочки має на увазі поетеса?Будьте дослідниками! Наведіть приклади назв міст і сіл у нашій країні, які походять від імен, прізвищ людей.

Номер слайду 8

Класик української літератури, видатний український поет, письменник, кінорежисер, сценарист, кіноактор

Номер слайду 9

Сама собою річка ця тече,Маленька річечка, вузенька, як долоня. Ця річечка Дніпра тихенька синя доня,Маленька донечка без імені іще. Вона тече в городі в нас під кленом,І наша хата пахне їй борщем. Цвіте над нею небо здоровенно. Солодкими хмаринами з дощем. Ця річечка тече для клена і для мене,Її й тоді я бачу, коли сплю. Я річечку оцю в городі в нас під кленом. Як тата й маму і як мед люблю.

Номер слайду 10

1. З яким почуттям поет описує свій рідний куточок?2. З чим він порівнює річечку, а з чим –свою любов до неї?3. Знайди слова з переносним значенням.4. Чи є в тебе улюблена річка, стежка, ставок? Розкажи.

Номер слайду 11

Продовж речення. Я почув(ла)…Я побачив(ла)…Я дізнався(лась)…Я отримав(ла)…

pptx
Пов’язані теми
Літературне читання, 3 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
2 березня
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку