Презентація до уроку на тему: "Бойове товариство, побут і звичаї запорожців у повісті М.В.Гоголя "Тарас Бульба"

Про матеріал

Дана презентація дає можливість наочно познайомити учнів з епохою козацтва та її відображенням в повісті відомого письменника, Миколи Васильовича Гоголя, а також його родинним козацьким корінням; почути козацький марш, побачити картину І.Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султану" і багато іншого.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Колажі із старовинною картою

Номер слайду 2

Урок на тему: “Бойове товариство, побут і звичаї запорожців в повісті М. В. Гоголя “Тарас Бульба” Мета: Мета . Розкрити майстерність письменника у зображенні Запорозької Січі, на основі тексту повісті ознайомити учнів з побутом та звичаями запорожців, порівняти художній матеріал з історичними фактами; розвивати вміння порівнювати відомості отримані на уроках з різних предметів, навички роботи з текстом, переказу, виразного читання, усного зв’язного мовлення, словесного малювання; виховувати пошану до іcторичного минулого. Обладнання: комп'ютер, мультимедійна дошка, програма “Power Point”

Номер слайду 3

Так ось вона, Січ! Ось те гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви! Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну! М.В. Гоголь

Номер слайду 4

О, мати, Запорозька Січ! Бо вільне небо й степ широкий Плекала, ти, таких героїв, Уміли браття захищати Що голови летіли з пліч, Прямий нащадок цих героїв Коли впивались вони боєм. Черпав історію з джерел. Татари, турки, ляхи кляті – І про Тараса Бульбу повість Ніхто не міг тебе здолати. Читають учні й дотепер .   .

Номер слайду 5

Запорожці пишуть листа турецькому султанові І.Ю. Рєпін

Номер слайду 6

Гетьман козацький. Невідомий художник. XVII ст. Портрет Євстафія Гоголя (? - 1679), наказного гетьмана Правобережної України (1671-1674)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Тарас Бульба Є.А. Кібрік Андрій Є.А. Кібрік Остап Є.А. Кібрік

Номер слайду 9

Тарас з синами Є.А. Кібрік Танець Є.А. Кібрік

Номер слайду 10

Вибори кошового отамана Ю. Кутилов

Номер слайду 11

ікона Покрова Пресвятої Богородиці – козацька Покрова

Номер слайду 12

Тарас Бульба Є.А. Кібрік Полонений Остап Є.А. Кібрік Страта Остапа М.Г. Дерегус

Номер слайду 13

Тарас М.Г.Дерегус Смерть Андрія Ю.В. Киянченко

Номер слайду 14

Страта Тараса Є.А. Кібрік

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Остання рада на Січі. Середина ХІХ ст. Художник В. Ковальов

Номер слайду 17

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська земля – колиска козацтва Козацький громадський рух в Українi набув великого поширення. Сьогоднi ми вiдчуваємо нагальну потребу у визначеннi нацiональної iдеї нашого народу, провiдником якої з давнiх часiв вважається козацтво. Основною метою діяльності Українського Реєстрового Козацтва є сприяння розбудові України як суверенної, самостійної та незалежної, демократичної і правової держави, з козацькою моделлю демократії, яка гармонійно поєднує вольності й свободи з дисципліною та порядком у державі. Девізом колишніх реєстровців було: “ Збережемо честь - збудуємо славу! ”, а девізом сучасних козаків реєстровців є: ” До міцної держави та добробуту народу України через духовність і патріотизм кожної людини ”. Гетьман Українського Реєстрового Козацтва Анатолій Шевченко . Колажі із старовинною картою

Номер слайду 2

Урок на тему: “Бойове товариство, побут і звичаї запорожців в повісті М. В. Гоголя “Тарас Бульба”Мета: Мета . Розкрити майстерність письменника у зображенні Запорозької Січі, на основі тексту повісті ознайомити учнів з побутом та звичаями запорожців, порівняти художній матеріал з історичними фактами; розвивати вміння порівнювати відомості отримані на уроках з різних предметів, навички роботи з текстом, переказу, виразного читання, усного зв’язного мовлення, словесного малювання; виховувати пошану до іcторичного минулого. Обладнання: комп'ютер, мультимедійна дошка, програма “Power Point”

Номер слайду 3

Так ось вона, Січ! Ось те гніздо, звідки вилітають усі ті горді й дужі, як леви! Ось звідки розливається воля й козацтво на всю Україну! М. В. Гогольstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 4

О, мати, Запорозька Січ! Бо вільне небо й степ широкий. Плекала, ти, таких героїв, Уміли браття захищати. Що голови летіли з пліч, Прямий нащадок цих героїв. Коли впивались вони боєм. Черпав історію з джерел. Татари, турки, ляхи кляті – І про Тараса Бульбу повість. Ніхто не міг тебе здолати. Читають учні й дотепер . .

Номер слайду 5

Запорожці пишуть листа турецькому султанові І. Ю. Рєпін

Номер слайду 6

Гетьман козацький. Невідомий художник. XVII ст. Портрет Євстафія Гоголя (? - 1679), наказного гетьмана Правобережної України (1671-1674)

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Тарас Бульба Є. А. Кібрік. Андрій Є. А. Кібрік Остап Є. А. Кібрік

Номер слайду 9

Тарас з синами Є. А. Кібрік. Танець Є. А. Кібрік

Номер слайду 10

Вибори кошового отамана Ю. Кутилов

Номер слайду 11

ікона Покрова Пресвятої Богородиці – козацька Покрова

Номер слайду 12

Тарас Бульба Є. А. Кібрік. Полонений Остап Є. А. Кібрік. Страта Остапа. М. Г. Дерегус

Номер слайду 13

Тарас. М. Г. Дерегус. Смерть Андрія Ю. В. Киянченко

Номер слайду 14

Страта ТарасаЄ. А. Кібрік. Славні козаченьки – браття - запорожці,Слава не померкне, житиме в віках. Бо свою рідненьку – Україну - неньку. Кров’ю захищаливи в усіх боях.  І ворожа сила вас та й не зломила. Добрий слід Тарасів – то хороший знак. Погляд свій останній в полум’ї багрянім. Залишив в безкраїх він її полях. Гей, вперед, козаки,Кулі свист снаги додає. Гей, біжать вороги. Сила в братстві є!

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Остання рада на Січі. Середина ХІХ ст. Художник В. Ковальов

Номер слайду 17

zip
Додано
25 липня 2018
Переглядів
1390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку