Презентація до уроку на тему "Узагальнення і розширення уявлень про лексичне значення дієслів.Дієслова – синоніми, дієслова – антонімиВживання дієслів у прямому і переносному значе

Про матеріал

Презентація містить матеріали до проведення уроку української мови.

Тема: Узагальнення і розширення уявлень про лексичне значення дієслів.

Дієслова – синоніми, дієслова – антоніми.

Вживання дієслів у прямому і переносному значенні.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новини дієслова

Номер слайду 2

Редакція газети Відділ науки Відділ словниковий Віддділ лексики (синоніми, антоніми, переносне значення слів) Відділ фізкультури Відділ відпочинку

Номер слайду 3

Статус Дієслово — слово діє: Ходить, робить, носить, сіє, Слово плаче і радіє, Усміхається і мріє. Дієслово — слово діє: Вірить, любить і жаліє, Не злословить, не лукавить, Серця ближнього не ранить. Дієслово — слово діє: Народилось і зоріє, Розвивається і квітне, Слово любе, слово рідне!

Номер слайду 4

Дієслово — слово діє: Народилось і зоріє, Розвивається і квітне, Слово любе, слово рідне!

Номер слайду 5

Збір матеріалів в номер

Номер слайду 6

Нарада у головного редактора Звіт наукового відділу > Дієслово називає ... > Дієслово відповідає ... > Початкова форма дієслова ... > Дієслова змінюються за ... > Дієслово найчастіше зв’язане з ... > Неозначена форма дієслова відповідає ... > НЕ з дієсловами пишеться ... > Всі дієслова можна розділити на дві групи… > Дієслова змінюються за родами лише у ….

Номер слайду 7

Завдання від головного редактора Журналістське розслідування Я так керую вправно дієсловом: Воно від мене у небес блакить Метеликом з орнаментом казковим Ледь випорхне і сміло полетить.

Номер слайду 8

Звіт відділу “Сім’я дієслів” (синоніми) Розмовляти – мовити, лепетати, балакати, оповідати, казати, гомоніти, белькотати, бовкати, гаркати Іти – пересуватися, крокувати, плентатися, чимчикувати, човгати, сунути… Бити – гамселити, лупити, шмагати, гатити, дубасити

Номер слайду 9

Рубрика “Слово про слово” Творчість — діяльність людини, спрямована на створення якісно нових, невідомих раніше духовних або матеріальних цінностей (нові твори мистецтва, наукові відкриття тощо). Необхідними компонентами творчості є фантазія, уява. Синоніми- винахідливість, оригінальність, талант, креативність. Спільнокореневі – творити, творець, перетворювати, створення.

Номер слайду 10

Цікаво, що Згідно з «Коротким словником синонімів української мови», найбільшу кількість синонімів має слово «бити» - 45.

Номер слайду 11

Завдання від головного редактора Моя мова – одна з наймелодійніших мов у світі. Моєю мовою мовлять, речуть, …, …., …, оточуючі мене люди. У якій мові є ще така багата лексика?

Номер слайду 12

Перевір себе Моя Мова – одна з наймелодійніших мов у світі. Моєю мовою мовлять, речуть, розмовляють, говорять, балакають, оповідають, кажуть, гомонять, лепечуть, белькотять, бовкають, гаркають, гиркають оточуючі мене люди. У якій мові є ще така багата лексика?

Номер слайду 13

Цікаво, що Українська мова входить до трійки найкрасивіших мов у світі. На мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської). На мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою в світі (після французької та перської).

Номер слайду 14

Звіт відділу “Сім’я дієслів” (антоніми) Будує - руйнує Починає – кінчає Знайде – загубить Біжить – бреде Взяти – віддати

Номер слайду 15

Антоніми підсилюють виразність мови. Особливо широко антоніми використовуються у фольклорі. Наприклад, в прислів'ях і приказках:

Номер слайду 16

Завдання від головного редактора Згода дім _________, а незгода _________. Ластівка день _________, а соловей ________. Сміливий там ________, де боягуз ___________. Літо ________ підстрибуючи, а зима __________ похнюпившись. Краще __________ своє, ніж __________ чуже.

Номер слайду 17

Перевір себе Згода дім будує, а незгода руйнує. Ластівка день починає, а соловей кінчає. Смілий там знайде, де боягуз загубить. Літо біжить підстрибуючи, а зима бреде похнюпившись. Краще віддати своє, ніж взяти чуже.

Номер слайду 18

Відділ фізкультури і спорту

Номер слайду 19

Звіт відділу “Сім’я дієслів” (багатозначні слова, метафори) Іде – Пливе – Ударив –

Номер слайду 20

Це цікаво Метафора — перенесення назви з одного предмета, або явища на інший предмет, явище за їхньою схожістю. Метафора є не тільки одним із засобів посилення образності й виразності мови, а й могутнім джерелом збагачення лексики. Тим, що ми сьогодні кажемо сонце сходить, сонце заходить, вживаємо слова схід, захід, східний, західний, завдячуємо метафорі. Завдяки їй маємо слова правда, правдивий, правило, правильний (від правий, що колись мало значення «прямий»); хвилювання, схвильований, хвилина (від хвиля); струм (від струмувати, струмок). Ну а майстрами метафори поправу вважаються художники слова – письменники і поети.

Номер слайду 21

Звіт відділу “Сім’я дієслів” (слова з переносним значенням) Пливе – Дрімає – Плаче –

Номер слайду 22

Обличчя номера

Номер слайду 23

За сонцем хмаронька пливе, Червоні поли розстилає І сонце спатоньки зове У синє море: покриває Рожевою пеленою, Мов мати дитину.  Очам любо. Годиночку, Малую годину Ніби серце одпочине, З Богом заговорить...

Номер слайду 24

Сенкан Дієслово Яке? ( два прикметники) Що робить? (три дієслова) Вислів, що відображає ставлення до дієслова. Метафора

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Новини дієслова Знайомтесь - дієслово Слово про дієслово Сім’я дієслів Синоніми Антоніми Метафори Слово про слово Обличчя номера Цікаво про мову Новини спорту Відпочинемо з користю

Номер слайду 27

1. Мені було цікаво… 2. Ми сьогодні розібралися в… 3. Я сьогодні зрозумів… 4. Мені було важко… 5. Завтра на уроці я хочу…

ppt
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
3324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку