Презентація до уроку: "Обклеювання поверхонь шпалерами"

Про матеріал
Презентація: "Обклеювання поверхонь шпалерами" може використовуватися на уроках професійно-теоретичного навчання та уроках виробничого навчання професії : "Опоряджувальник будівельний".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України Державний навчальний заклад “Новоград-Волинське вище професійне училище” Презентація до уроку: «Обклеювання поверхонь шпалерами” Майстер в/н, викладач: Хмельова Г.М

Номер слайду 2

1. Вступ. 2. Інструменти та матеріали для наклеювання шпалер. 3. Наклеювання та припасування шпалер. 4. Наклеювання шпалер у кутах. 5. Подвійні кути. 6.Наклеювання шпалер в арці. 7.Обклеювання стіни навколо лицьової накладки. 8.Наклеювання шпалер навколо дверей і вікон. 9. Контроль якості. 10. Безпека праці. План

Номер слайду 3

Вступ Попри те, що з’явилося безліч облицювальних покриттів, шпалери, як і раніше, – найпопулярніше покриття для стін. У сучасних шпалер необмежені можливості. Вони імітують будь-яку поверхню. Якість та асортимент шпалер вражають уяву навіть найвибагливішого покупця. Тих, хто прагне прикрасити житло, зробити його затишним, комфортним, важливо правильно оформити стіни. Заздалегідь варто продумати майбутній інтер’єр і скласти чітке уявлення, які саме шпалери нам потрібні. У декорі шпалер зверніть увагу на фактуру, колір і малюнок, адже вони здатні впливати на життєдіяльність та настрій людини.

Номер слайду 4

Інструменти та матеріали для наклеювання шпалер Інструменти: Рулетка Ножиці Ніж малярний Щітка Шпатель, валик Матеріали: клей для шпалер, який потрібно обирати згідно виду шпалер

Номер слайду 5

Наклеювання та припасування шпалер Якщо ми розпочинаємо роботу в кутку, по виску наносимо першу вертикальну лінію на відстані від кута приблизно на 25 мм менше ширини полотнища. Це дозволить загнути шпалери у внутрішній кут. Притисніть шнур виску до стіни і зробіть кілька вертикальних позначок. Відносимо складене полотнище до стіни і відгинаємо верхній край так, щоб його можна було притиснути до стіни. Посуваємо шпалери спочатку вверх, щоб приблизно 50 мм по довжині заходило на стелю. Потім посуваємо полотнище убік, поєднавши його край з вертикальною напрямною.

Номер слайду 6

Наклеювання та припасування шпалер Щіткою розгладжуємо верхню половину полотнища на стіні. Рухаючи щіткою зверху вниз і від центру до країв, розгладжуємо всі пухирі. Потім розгорнуті уздовж стіни решту полотнища і розгладжуємо його. Ретельно розпрямлюємо зігнуті в кутку шпалери Зворотним боком леза ножиць проводимо між стіною і стелею, намітивши на шпалерах лінію відрізу. Відокремлюємо шпалери від стіни і обрізаємо по наміченій лінії. Прикладаємо кінець шпалер на місце. Аналогічним чином підрізаємо шпалери біля плінтуса

Номер слайду 7

Наклеювання та припасування шпалер Намащуємо клеєм, складаємо і відносимо до стіни наступне полотнище. Відгинаємо верх, притискаємо полотнище до стіни і поєднуємо малюнок з малюнком на першому полотнищі. Розгладжуємо і обрізаємо смугу. Клей, що видавився витираємо вологою ганчіркою. Якщо ми використовуємо шпалери без тиснення, слід прокатати стики валиком для притискання стику шпалер. Це поліпшує зчеплення шпалер зі стіною. Якщо клей підсохнув і край шпалер відстає, щіткою змащуємо свіжим клеєм зворотний бік шпалер і стіну. Потім треба притиснути стик валиком і стерти клей, що виступив.

Номер слайду 8

Наклеювання шпалер у кутах Наклеївши останнє повне полотнище шпалер перед внутрішнім кутом, виміряємо відстань від краю полотнища до кута по верху, в центрі та по низу стіни. Додаємо 25 мм до найбільшої з цих величин і відрізаємо смугу шпалер за цим розміром. Перевіряємо точність стикування «фабричного» краю цього полотнища з полотнищем на стіні. Намащуємо відрізане полотнище клеєм і накладаємо його, з'єднуючи «фабричні» краї двох полотнищ в стик. Щіткою притискаємо обрізаний край полотнища у внутрішній кут.

Номер слайду 9

Наклеювання шпалер у кутах Через невідповідність кута вертикалі частина полотнища, що загнулася, може лягти складками. В цьому випадку робимо у вінілових шпалерах розрізи, а в паперових надриви, що дозволяють розгладити шпалери. Виміряємо ширину частини полотнища, що залишилася. За виском наносимо на наступну стіну вертикальну лінію на цій відстані від внутрішнього кута. Намащуємо клеєм і прикладаємо полотнище, вирівнявши його «фабричний» край по вертикальній лінії. Розгладжуємо обрізаний край у кутку, перекриваючи їм загнуту частину.

Номер слайду 10

Подвійні кути Відрізаємо полотнище шпалер на 25 мм ширше наступної частини стіни, що веде до першого зовнішнього кута. Вирівнюємо візерунок у зовнішньому куті. Загинаємо 25 мм полотнища на сусідню стіну і обрізаємо її вздовж краю. Аналогічним чином наклеюємо наступні смуги.

Номер слайду 11

Наклеювання шпалер в арці Якщо ми хочемо обклеїти шпалерами арку між двома кімнатами, спочатку обклеюємо стіни по обидва боки прорізу. Обрізаємо полотнище так, щоб усередину арки можна було загнути 25 мм шпалер. На частинах, що загинаємо, прорізаємо маленькі V-подібні вирізи і притискаємо язички до поверхні. Вирізаємо два полотнища шпалер шириною на 3 мм менше товщини арки. Наклеюємо їх усередині арки знизу вверх так, щоб вони перекривалися на склепінні арки. Візерунок на двох вертикальних ділянках можна поєднати. У верхній точці склепіння робимо розріз через напуск і знімаємо обрізки.

Номер слайду 12

Обклеювання стіни навколо лицьової накладки Вимкнувши живлення, звільняємо шурупи, що кріплять лицьову накладку вимикача або розетки до корпусу. Наклеюємо шпалери над накладкою і притисніть їх до накладки, щоб намітити кути. Ножицями прорізаємо шпалери по центру накладки. Виконуємо розрізи в напрямку кожного з кутів накладки, утворивши чотири трикутних клапана. Підрізаємо клапани до розміру приблизно в 6 мм. У подібних випадках легше працювати маленькими ножицями.

Номер слайду 13

Наклеювання шпалер навколо дверей і вікон Якщо двері знаходяться в кутку, розбіжність малюнка в цьому кутку не буде помітно. Коли двері знаходиться в стороні від кута, візерунок має продовжуватися над прорізом і після нього. В будь-якому випадку наклеюємо останнє повне полотнище перед дверним прорізом, наступне полотнище наклеюємо так, щоб воно перекривало лиштви. Притискаємо шпалери до лиштви так, щоб через них можна було побачити кут профілю. Ножицями робимо діагональний розріз від краю полотнища до кута профілю.

Номер слайду 14

Ножицями притискаємо шпалери в кутах між стіною та лиштвою. Відрізаємо зайві шпалери, далі щіткою розгладжуємо шпалери в кутах стиків між стіною і наличником. Відрізаємо і наклеюємо коротке полотнище шпалер над дверима. Далі слід регулювати наступне полотнище. Якщо полотнище має заходити в кут, обрізаємо полотнище на величину відстані між дверима і кутом, додавши ще 25 мм, щоб шпалери можна було загнути на примикаючу стіну.

Номер слайду 15

Біля вікна наклеюємо полотнище шпалер так, щоб воно перекривало укіс. Біля краю полотнища робимо горизонтальні розрізи, що дозволяють загнути шпалери на бічну стіну укосу. Підрізаємо край полотнища по рамі. Перед наклеюванням полотнища на бічну стіну обклеюємо шпалерами нижній бік верхньої частини віконного прорізу. Відрізаємо і наклеюємо полотнище на нижній бік верху укосу. Загинаємо передній край полотнища приблизно на 25 мм на лицьову стіну над прорізом. Підгинають краї полотнища під шпалери на лицьовій стіні та бічній стороні укосу. Для обрізання шпалер в незручних місцях краще користуватися маленькими ножицями.

Номер слайду 16

Обрізаємо зворотній бік верхнього полотнища. Потім відрізаємо і наклеюємо полотнище на бічну стіну укосу. Продовжуємо наклеювати короткі полотнища над вікном, загинаючи їх на нижній бік верху укосу, поки не перекриється весь проріз, дійшовши до наступного полотнища повної довжини З іншого боку вікна наносимо за виском вертикальну лінію для наклеювання полотнища повної довжини. Наклеюємо полотнище за лінією, між лінією та вікном. Наклеюємо під вікном короткі полотнища шпалер, по можливості поєднуючи малюнок

Номер слайду 17

Контроль якості Для якісного наклеювання шпалер на поверхні потрібно: - перед початком роботи закрити вікна і двері в приміщенні для зберігання постійної температури; - якщо стіни і стелі пофарбовані водними фарбами, то поверхні потрібно очистити і поґрунтувати; - при наклеюванні першого полотна потрібно відбити вертикальну лінію для запобігання перекошення полотнищ; в процесі наклеювання слідкувати, щоб полотна шпалер не напускалися одне на одне та не було просвітів між сусідніми полотнищами; - шпалерного клей готувати згідно інструкції на упаковці; - при приготуванні клею не допускати утворення грудочок.

Номер слайду 18

Безпека праці В зв’язку з тим, що леза малярних ножів гострі вони можуть бути причиною травмування і тому працювати з цими інструментами потрібно в рукавицях; При наклеюванні шпалер біля розеток та вимикачів потрібно вимикати електроенергію на електричному щитку для запобігання враженню працівника електричним струмом; При наклеюванні шпалер на поверхні використовують засоби підмощування і тому перед початком роботи потрібно перевіряти їх на справність.

Номер слайду 19

Використана література та електронні носії https://www.youtube.com/watch?v=ZY0rtQNs8R8

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крикуненко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
24 березня 2023
Переглядів
689
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку