Презентація до уроку "Послідовність синтаксичного розбору складного речення"

Про матеріал
"Послідовність синтаксичного розбору складного речення" (2 урок). Мета уроку: закріпити, поглибити й систематизувати знання учнів, набуті на попередніх уроках; сформувати практичні вміння та навички; розвивати творчі вміння моделювати складні речення й речення з однорідними членами і пунктуаційні навички; виховувати потребу в навчанні, любов до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова 5 клас

Номер слайду 2

Десяте травня. Класна робота. Послідовність синтаксичного розбору складного речення

Номер слайду 3

Мета уроку:закріпити, поглибити й систематизувати знання учнів, набуті на попередніх уроках; сформувати практичні вміння та навички; розвивати творчі вміння моделювати складні речення й речення з однорідними членами і пунктуаційні навички; виховувати потребу в навчанні, любов до рідної мови.

Номер слайду 4

Хочу і можу! Знаю і відповідаю!Які речення називають складними? Наведіть приклади. Як об’єднуються між собою прості речення у складному?Як інтонуються складні речення?Якими сполучниками (сполучними словами) можуть з’єднуватися прості речення у складному?Які розділові знаки ставлять між частинами складного речення?

Номер слайду 5

Повторення

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вправа 1 Завдання: з двох простих речень побудуйте складні за допомогою сполучників що, який, бо. Поясніть вживання розділових знаків. У найдавніших звичаях українців збереглося повір’я. Можна викликати дощ, виконавши магічні дії з криничною водою.2. Особливою пошаною в народі користувалися люди – майстри. Ці люди вміли за допомогою вербової лози знаходити підземні джерела.

Номер слайду 8

Вправа 2 Завдання: складне сполучникове речення утвориться, якщо до частини У парку гуляла осінь… обрати продовження. А і створювала справжні шедеври з листя. Б і дарувала всім чудовий настрій. В і радувала всіх її неперевершена краса. Г і без жалю зривала з дерев останнє листя.

Номер слайду 9

Вправа 3 Завдання: пунктуаційну помилку допущено в реченні. А Лелеки, мальви і жоржини були його єдині глядачі. Б Гойдалися причали і привози. В Дзвенять світів обледенілі дзбани, і виє вовк. Г Над нами ключ летить і щось у небі квилить.

Номер слайду 10

Вправа 4 Завдання: складними із сполучниковим зв’язком є всі речення, ОКРІМ А Усе блищить, і люди, як нові. Б Сміються гори, доли, і вершини, і всі підкови у полях. В Уранці джміль розмружить квітку, і літо гратиме в лото. Г Скляніють очі неба і води, і тихо минає осінь.

Номер слайду 11

Вправа 5 Завдання: перепиши, підкресли усі члени речення. Цвіли у нас під вікнами акації, а повінь прибувала по інерції і заливала всі комунікації.

Номер слайду 12

Вправа 505 У вказаній послідовності зробіть письмовий синтаксичний розбір поданих речень.1. Зоре моя вечірняя, зійди над горою! (Т. Шевченко). 2. Скоро, може, побачу я степ той широкий (Б. Грін-ченко). 3. В Україні ростуть широколисті дерева: дуб, липа, в’яз, береза (3 підручника). 4. Дрімучі ліси, птахи, змії, комахи — усе милувалося сонцем (3 журналу).

Номер слайду 13

Підсумки. Рефлексія. Метод «Незакінчене речення». Я розумію…Найбільше труднощів я відчув (-ла)…Я не вмів (-ла), а тепер умію…

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Повторити правила, скласти 5 складних речень на тему «Моє захоплення».

pptx
Додано
9 травня 2022
Переглядів
2168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку