Презентація до уроку позакласного читання для 3 класу на тему:" Знайомтеся, діти: повітря і вітер".

Про матеріал
Презентація до уроку позакласного читання для 3 класу на тему: "Знайомтеся, діти: повітря і вітер". Читання літературних творів, розучування віршів, загадок, пісень про вітер, повітря та речі, пов'язані з ними. Урок проведено в рамках тематичного дня "Повітря - велике ніщо".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІТЕРАТУРНЕ ЧИТАННЯ

Номер слайду 2

Читання літературних творів, розучування віршів, загадок, пісень про вітер, повітря та речі, які з ними пов’язані Знайомтеся, діти: повітря і вітер

Номер слайду 3

ВІДГАДАЙТЕ ЗАГАДКИ

Номер слайду 4

НА ГОСТИНІ У ВІТРІВ

Номер слайду 5

— Я — володар повітряних просторів! Запрошую тебе, невтомний мандрівнику, та твоїх друзів до своєї оселі. Погостюєте у моїх палацах й розповісте всім дітям України про мою силу та могутність.

Номер слайду 6

— Я — Вітрище, володар повітряних просторів!

Номер слайду 7

— Я — Вітрило, працюю вміло. Це я допомагаю людям: раніше вітрякам крила обертав, а тепер вітрогенераторам. Можу й білизну посушити й яблука потрусити.

Номер слайду 8

— Я — Вітрюган, здіймаю в небо і літак, і дельтаплан. А ще допомагаю парашутистам м’яко приземлитися, напинаю вітрила кораблів, і вашим паперовим літачкам також я дарую політ.

Номер слайду 9

— Я — Вітерець, натхненний митець. Я допомагаю створювати музику та співати, приношу приємні аромати, а ще граюся гілками дерев та волоссям дівчаток.

Номер слайду 10

— А ми — вітриська, веселі дітиська. Любимо гратися: повітряним зміям хвости крутити, мильні бульбашки лускати, повітряні кульки надувати. Кличте нас до себе, коли сумно!

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Визначення характеристики вітру за описами у літературних творах

Номер слайду 13

Тихо, тихо вітер віє,Із травою гомонить. Олександр Олесь(Слабкий)Ох, яка лиха година: Вітер виє, завиває, Розходилась хуртовина,Снігом вікна укриває. Олена Пчілка(Дуже сильний) По діброві вітер віє, Гуляє по полю. Край дороги гне тополю До самого долу. Тарас Шевченко(Сильний)Тепляк дмухнув, Крилом махнув,По бороді лоскочеться. Леонід Глібов (Помірний) Плине білий човник, вітер ледве дише, ледве повіває. Леся Українка (Слабкий)Легенький вітерець подихає з теплого краю, перебігає з нивки на нивку, живить, освіжає кожну билинку... І ведуть вони між собою тиху-таємну розмову: чутно тільки шелест жита, травиці Панас Мирний (Слабкий)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ОСІННІ ТАНЦІКатерина Перелісна (с.7)

Номер слайду 16

Вітрисько. Чом, вітриську, розходився, Хазяйнуєш у саду?- Це я в листі заблудився І дороги не знайду.- А навіщо трусиш сливи У некошену траву?- Бо удався нелінивим,Без роботи не живу!- Ой вітриську, робиш шкоду! Угамуйся хоч на мить!- Краще геть піду з городу,В чистім полі буду жить! — Звісив з тину босі ноги, Свиснув — листя полягло.І за мить уздовж дороги Покурівся за село. Тамара Коломієць

Номер слайду 17

© Хто розмовляв з вітриськом у саду? Яке зауваження він зробив бешкетникові?© Який характер у вітриська? Уявіть, який у нього вигляд, на кого він схожий. © Як він відреагував на те, що співрозмовник критикував його поведінку? © А як ви сприймаєте зауваження дорослих або друзів? Ображаєтеся чи намагаєтеся змінитися?© Чому, струшуючи сливи, вітер робить шкоду?© Чи буває потрібна дітям така вітрова допомога? Коли?

Номер слайду 18

Вірші про вітер

Номер слайду 19

З народного джерела….18 квітня по народним календарем - Федул вітрогон (вітродуй) і Федора Анемона. Де є повітря – там є життя. Сонце, повітря, вода – найкращі друзі. Люди ідуть працювати, а він повітрям торгувати. Сонце зігріває повітря, а друг душу.. У березні посилення вітру віщує потепління й рясні опади: вітер вночі – вода вдень. Квіти пахнуть здалека – на вітер. Сильний північно-східний вітер у листопаді – бути дощу або мокрому снігу Ясної днини високо летять проти вітру ворони — за добу-дві буде вітер із снігом. Взимку ліс без вітру шумить — бути хуртовині.

Номер слайду 20

Береза і вітер. Українська народна казка. На лісовій галявині стояла стара, але досить гарна білокора,пишноволоса береза.

Номер слайду 21

Сонце вже сховалось за обрій, потемніло небо, засіяли одна за одною зірки, із-за хмар виглянув місяць. Заснули ліс, річка, трава. Довкола тиша, і тільки стара береза все про щось думала. Але раптом, де не візьмись прилетів до неї вітер і запитав:

Номер слайду 22

Сонце вже сховалось за обрій, потемніло небо, засіяли одна за одною зірки, із-за хмар виглянув місяць. Заснули ліс, річка, трава. Довкола тиша, і тільки стара береза все про щось думала. Але раптом, де не візьмись прилетів до неї вітер і запитав:— Чому не спиш, красуне?— Не спиться чогось. А ти звідки?

Номер слайду 23

— Я? З річки. Рибалка додому поспішав, я допоміг йому підігнати хвилями човен до берега.— А чим ти ще займався?— Жінка білизну прала, розвісила її, а я, пролітаючи, висушив.— А потім?— Дорогу замів, сміття у купу зібрав.— І сюди прилетів?

Номер слайду 24

— Почув я, що в будинку дитина плаче, просить маму, щоб заспівала пісеньку, а ненька заснула. Тоді я залетів у комин, заспівав пісню, дитя заснуло, а я полетів далі.— І все?— Ні! Мельнику із сивою бородою допоміг намолоти багато борошна.— Добрий ти, багато хороших справ зробив. А чим займався вчора?

Номер слайду 25

Вітер задумався, зніяковів.— То давно було, не пам’ятаю.— То, може, тобі нагадати?— Ні, спасибі, не потрібно.— Чому не потрібно? Про вчорашнє не можна забувати. Бачиш молоду осику? Висока була, струнка, а тепер зігнулася, як старенька бабуся, верхівка зламана. А он біля крайнього будинку, покрівля зірвана. Далі, в полі, пшениця, овес, гречка зім’яті. Розкажи, як сердився, бушував, спокою не давав молодим деревцям, крутив, гнув у різні боки так, що весь ліс прокинувся, застогнав, заплакав.

Номер слайду 26

Слухав вітер, слухав, соромно йому стало. Зовсім замовк, тихо прошепотів до берези:— Пробач, пробач мені, старенька. Полечу звідси тихо і спокійно, нікого зачіпати не буду.І полетів.... Заспокоївся і заснув.

Номер слайду 27

Пісня АТМОСФЕРАhttps://www.youtube.com/watch?v=t15qjq. Uyg6 U

Номер слайду 28

Сенкан про вітер1. ЩО?2. ЯКИЙ? ЯКИЙ?3. ЩО РОБИТЬ? ЩО РОБИТЬ? ЩО РОБИТЬ?4. РЕЧЕННЯ З ЧОТИРЬОХ СЛІВ.5. ЩО? (СИНОНІМ ДО 1)1. ВІТЕР2. ПОМІРНИЙ, СИЛЬНИЙ.3. ВІЄ, ПОВІВАЄ, ОСВІЖАЄ.4. КРАЙ ДОРОГИ ГНЕ ТОПОЛЮ.5. ВІТРИЩЕ.

pptx
Додано
29 січня 2019
Переглядів
2046
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку