"Презентація до уроку позакласного читання для 7-го класу на тему: "Л. М. Монтгомері. «Енн із Зелених дахів»

Про матеріал

Презентація буде корисною для проведення уроку позакласного читання в 7 класі, в якій подана інформація про Люсі-Мод Монтгомері — канадську письменницю з Острова Принца Едварда ( біографічна довідка про життєвий і творчий шлях).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок позакласного читання Л. М. Монтгомері. «Енн із Зелених дахів» Підготувала: вчитель зарубіжної літератури Дейкалівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Зіньківської районної ради Полтавської області Захарова Ольга Василівна

Номер слайду 2

Події цієї чудової книжки відбуваються в далекій Канаді, на острові Принца Едварда. На фермі Зелені Дахи живуть немолоді вже брат із сестрою, Метью й Марілла Катберти. Якось вони вирішили взяти із сирітського притулку хлопця, котрий міг би допомагати їм у господарстві. Проте їхньому здивуванню не було меж, коли виявилося, що замість хлопця до них прибула руденька худорлява дівчина, Енн Ширлі. І в цієї незвичайної істоти виявилася напрочуд химерна вдача!

Номер слайду 3

Книжки канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері (1874-1942) вже понад століття користуються величезним успіхом у всьому світі. Щороку вони видаються мільйонними накладами у США, Канаді, Австралії та країнах Європи, за ними знято популярні кінофільми, створено театральні постановки. «Енн із Зелених Дахів» - початок циклу, що складається з восьми книжок.

Номер слайду 4

Люсі-Мод Монтгомері — канадська письменниця з Острова Принца Едварда. Друзі звали її просто Мод — з англ. Maud.

Номер слайду 5

Острів Принца Едварда, де народилася майбутня письменниця 30 листопада 1874 року.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Її мати, Клара Вульнер Макнейл-Монтгомері , померла від туберкульозу, коли Мод було всього 21 місяць від роду. Коли дівчинці було 7 років, її батько, Х'ю Джон Монтгомері, переїхав до провінції Саскачеван. З тих пір вона жила зі своїми родичами по материнській лінії - з дідусем Олександром Марквісом і І бабусею Люсі Вулнер Макнейл , редалеко від Кавендіша. Вони ростили дівчинку в строгості. Будинок, в якому народилася Люсі Монтгомері в Нью-Лондоні (кол.Кліфтон).

Номер слайду 8

Люсі Монтгомері в 10 років. В 1890 Мод відправили в Саскачеван до батька і мачухи, але через рік вона повернулася до бабусі і дідуся. З шести років вона відвідувала звичайну сільську школу, а з дев'яти почала вести щоденник і пробувала писати вірші та оповідання. Вперше її вірш було опубліковано в газеті Патріот в 1891 р., коли вона один рік жила в Саскачевані у батька і мачухи.

Номер слайду 9

Вчилася в Коледжі Принца Вельського у Шарлоттауні, а відтак в Університеті Далхаузі в Галіфаксі, Нова Шотландія.

Номер слайду 10

Після закінчення університету працює вчителькою, займається журналістикою. У 1908 році публікує свою першу і найвідомішу книжку «Енн із Зелених Дахів» — роман про пригоди дівчинки Енн Ширлі (англ. Anne Shirley), яка зали-шилася без батьків і яку згодом удочери-ла селянська родина, що мешкала на хуторі «Зелені Дахи». Доля дівчинки Енн багато в чому збігається із долею самої Монтгомері. Прототипом для створення персонажу була американська натурниця і актор-ка Несбіт Евелін, фотокартку якої Люсі-Мод Монтгомері повісила на стіну у своїй кімнаті.

Номер слайду 11

Повість «Енн з Зелених Дахів», в основу якої лягли дитячі враження письменниці, була написана в 1905 р., однак кілька канадських видавців, яким Монтгомері запропонувала свій рукопис, відкинули її. Лише у 1908 р. книга виййшла друком у США. Успіх книги був негайним і нечуваним. Марк Твен назвав рудоволосу героїню Монтгомері «найзворушливішою та найчарівнішою дитиною художньої літератури з часів безсмертної Аліси».

Номер слайду 12

Після виходу в світ першої книги письменниця отримала тисячі листів з проханням продовжити історію Енн. І тоді з'явилися такі твори, що оповідають про долю Енн-підлітка, дівчини і, нарешті, дорослої жінки («Енн з Авонлеи», «Енн з острова Принца Едуарда», «Енн з Шумляча Тополь», «Еннін Будинок Мрії», «Енн з Инглсайда» та ін.)

Номер слайду 13

Після смерті дідуся в 1898 р. вона повернулася Кавендіш, щоб взяти на себе турботу про бабусю. Там вона й провела наступні 14 років (з невеликою перервою в 10 місяців в 1901-02 рр., коли працювала в Галіфаксі репортером і коректором в одній з газет).

Номер слайду 14

А після смерті бабусі у 1911 р. вийшла заміж за пресвітеріанського священика Евана Макдональда, з яким була таємно заручена за п'ять років до цього. Сімейна пара переїхала в Онтаріо, де Івен отримав місце священика

Номер слайду 15

У Мод і Івена народилися три сини: Честер Кемерон Макдональд ( 1912 - 1964); Х'ю Олександр Макдональд - хлопчик народився мертвим 13 серпня 1914 і Івен Стюарт Макдональд ( 1915 - 1982).

Номер слайду 16

Будинок Люсі Монтгомері в Аксбрідж, де вона жила з 1911 р. по 1926 р. і написала 11 з 22 своїх творів

Номер слайду 17

Популярність авторки та персонажів її книг активно використовується туристичною індустрією канадської провінції Острів Принца Едварда. У туристичні маршрути включено відтворений хутір-музей Green Gables, «населений» персонажами роману. У театрах йдуть мюзикли за книгами Монтгомері. Туристам радять відвідати шоколадний магазин, де «колись купувала цукерки сама Люсі Мод» тощо.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

У 1923 р. Монтгомері першої з канадських жінок отримала членство в Королівському Спільноті Гуманітарних Наук у Великій Британії.

Номер слайду 23

У 1943 р. Монтгомері була оголошена в Канаді «особистістю національного історичного значення».

Номер слайду 24

У 1936 р. канадський уряд придбав велику ділянку землі в Кавендіші, вже став до того часу популярним місцем у всіх шанувальників книг Монтгомері, і відвів його під національний парк.

Номер слайду 25

Письменниця в 1935 р. була обрана в інститут мистецтв Франції і отримала орден Британської імперії.

Номер слайду 26

Померла Люсі Мод Монтгомері 24 квітня 1942 р. і похована на цвинтарі в Кавендіші, на пагорбі, звідки видно землю, і море, яке вона дуже любила. Чоловік пережив її ненадовго - він помер у листопаді 1943 р.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Dumitru Dmytro
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 січня 2018
Переглядів
5504
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку