презентація до уроку Тема: Втілення в образі Тараса Бульби кращих рис запорозького козака.

Про матеріал

. ІІ. Оголошення теми, мети, завдання уроку.

1.Щоб нам легше було досягти мети, давайте створимо асоціативний ряд до слова Тарас Бульба

.

Слайд4 .Робота з епіграфом.

- Які головні риси вдачі виділяє критик в образі Тараса Бульби(любов до вітчизни, вірність бойовому товариству)

ІІІ. Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу.

1.Усне словесне малювання

–Опишіть, яким ви побачили Тараса Бульбу.

2. Слайд 5 . Робота з текстом. Інтерактивна вправа «Навігатор». \ Як відомо, М.Гоголь не дає окремого портрета головного героя. Користуючись текстом повісті знайдіть цитати із твору ,які дадуть нам уявлення про героя.

Портрет Тараса Бульби


Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Втілення в образі Тараса Бульби кращих рис запорозького козака “ (7 клас)

Номер слайду 2

Кросворд 1.Назвіть жанр твору «Тарас Бульба». 2.Про що Тарас Бульба говорить: «Оце ваша мати! А все решта сміття»? 3.Продовжіть слова: «Нема кращої науки для молодого козака як...» 4.Провина, за яку Тарас покарав свого сина Андрія? 5.Продовжіть слова Тараса Бульби: «Нічого святішого нема від...» 6.Де вчилися сини Тараса Бульби? 7.Як бився Тарас Бульба зі своїм сином? 8.Звання Тараса Бульби. 9.Про що Тарас Бульба сказав: «Не хочу щоб і ... дісталась вражим ляхам»? 10.Місто , яке козаки взяли в облогу? 11.Кого із синів Тарас охарактеризував такими словами: «Добрий буде козак»?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Асоціативний кущ Тарас Бульба

Номер слайду 5

Тарас Бульба …любив свою батьківщину Україну і нічого не знав вищого і прекраснішого за бойове козацтво , тому що відчував те й інше в кожній краплі крові своєї… В.Г Белінський, російський критик Які головні риси вдачі виділяє критик в образі Тараса Бульби?

Номер слайду 6

Усне словесне малювання ?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Микола Віталійович Лисенко – засновник української класичної музики . Творчість композитора нараховує більше 600 обробок народних пісень, 83 музичні твори різних жанрів. Серед них – 5 опер. Лисенко в 1878 році разом з археологічною експедицією, якою керував Дмитро Яворницький, директор Музею Запорозької старовини, побував на місті Січі. 1890 року опера була завершена, але поставлена вперше тільки в 30-х роках ХХ століття.

Номер слайду 10

М. Дерегус — автор серії ілюстрацій до поеми І. Котляревського «Енеїда», повісті М. Гоголя «Тарас Бульба», поем Т. Шевченка «Катерина» та «Наймичка» та ін.. МИХАЙЛО ДЕРЕГУС — живописець і графік, учасник багатьох всеукраїнських і міжнародних виставок. Народний художник СРСР . Нагороджений орденами, відзначений Державною премією УРСР ім. Т. Шевченка. Україна, її героїчне минуле, сучасне життя народу — головні теми творчості М. Дерегуса в повоєнний час. Серед творів — серія «Хмельниччина», картина «Тарас Бульба на чолі війська», триптих «Дума про козака Голоту», «Мавка».

Номер слайду 11

1. Яким зображено героя на картині? 2. Яку рису вдачі підкреслює художник? 3. Чим пояснюється суворість погляду Тараса?

Номер слайду 12

Порівняйте репродукцію М.Дерегуса та арію Тараса із опери М.Лисенка. Які чесноти Тараса Бульби виділяє і композитор, і художник?

Номер слайду 13

1. Тарас Бульба – втілення кращих рис запорозького козака. 2. Тарас Бульба – вбивця власного сина. «Займи позицію»

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ПРО ЩО ДУМАВ ТАРАС БУЛЬБА В ОСТАННІ ХВИЛИНИ СВОГО ЖИТТЯ?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Таблиця характеристики образу Тараса Бульби Ставлення до рідної землі, віри Був відданий і вірний вітчизні; вважав себе патріотом, законним охоронцем православ’я. Цитати з тексту Портрет Дебелий старий козак; важкий і товстий; білі брови були схожі на кущі; хмурі очі з сивою головою та сріблястим вусом. Ставлення до синів -бурсаків Гордився своїми синами-красенями; любив їх обох, але помічав, що з Остапа вийшов кращий козак Ставлення до синів-козаків З гордістю спостерігав за їхнім становленням; помічав різні риси їхньої натури, надавав перевагу поміркованості Остапа Ставлення до побратимів У важку хвилину щирим словом він підтримував своїх товаришів, навіть під час страти намагався порадами допомогти козакам; за бойового друга здатен був віддати життя.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Зінченко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
23 січня 2018
Переглядів
10901
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку