Презентація до уроку позакласного читання "Моє рідне місто - моя мала батьківщина"

Про матеріал
Презентація містить матеріал до всіх етапів уроку позакласного читання "Моє рідне місто - моя мала батьківщина"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моє рідне місто - моя мала батьківщина(урок позакласного читання) Підготувалавчителька початкових класів. Харківської гімназії № 144 Яковець Світлана Андріївна

Номер слайду 2

Мета уроку : Активізувати інтерес учнів до вивчення історії та сьогодення рідного міста. Удосконалювати навички правильного, свідомого, виразного читання. Розвивати і поповнювати активний словник. Вчити орієнтуватися у тексті, переказувати прочитане, відтворювати опис предмета..

Номер слайду 3

Розвивати пам’ять, увагу, мислення, усне мовлення, кмітливість, уяву, слухову , зорову та інтелектуальну пам ’ять. Закріплювати уміння працювати з картою України. Виховувати особистість успішного учня, патріотизм, любов і шанобливе ставлення до малоїбатьківщини.

Номер слайду 4

Організаційний етап Пролунав шкільний дзвінок. Починаємо урок. Працюватимем старанно, щоб почути у кінці,Що у нашім дружнім класі діти просто молодці !

Номер слайду 5

Етап мотивації навчальної діяльності . Звучить аудіозапис «Пісні про Україну» сл. Ю. Рибчинського муз . Ніколо) - Про що нам розповіла пісня? - Про що, на вашу думку, ми будемо говорити на сьогоднішньому уроці? - Чого очікуєте від цього уроку ?

Номер слайду 6

Лист від Центаврика

Номер слайду 7

ЛЮБІ ХЛОПЧИКИ ТА ДІВЧАТКА! Мандруючи просторами вашої країни, я дізнався, що у кожної людини є дві Батьківщини – велика і мала. Великою Батьківщиною називають державу, в якій народилася людина. Ваша Батьківщина - Україна. Вона має славну і давню історію, прекрасну мову і високу культуру. Розташована ця прекрасна країна на найбільшому материку - Євразія. Малою батьківщиною називають місто чи село, де людина народилася. Я б хотів більше дізнатися про вашу малу батьківщину. Розкажіть мені, будь ласка, про неї.

Номер слайду 8

. Гра «Хвостики» - Моя велика Батьківщина зветься гордо … - Вона розташована на найбільшому материку … - Я народився і живу у місті … - Місто Харків – це моя мала … - А що цікавого ви могли б розповісти Центаврикові про наше рідне місто?

Номер слайду 9

Вправа “ “Мікрофон “

Номер слайду 10

. Підготовка до читання довідки. Вправа «Повітряні кульки) на землях з неї розпочалося поблизу річок місто Харків Харків та Лопань наша прекрасна побудували фортецю мала батьківщина

Номер слайду 11

Вправа «Черепаха - сорока» Багато років тому на землі поблизу річок Харків та Лопань прийшли козаки. Вони побудували фортецю. З неї розпочалося місто Харків.

Номер слайду 12

Читання довідки від Адаптера за диктором Багато років тому на землі поблизу річок Харків та Лопань прийшли козаки. Вони побудували фортецю. З неї розпочалося місто Харків. Місту загрожували небезпечні вороги. Вони грабували городян, забирали людей у полон. Харківська фортеця була укріпленням, у якому під час нападу ворога переховувались мирні жителі, жінки та діти.

Номер слайду 13

Існує декілька версій про походження назви міста. За однією з них, вона проходить від імені козака Харка, який нібито заснував місто. Та більшість вчених вважають, що назва міста походить від назви річки Харків. Датою заснування Харкова вважають 1654 рік.

Номер слайду 14

Має наше місто і власний герб . На зеленому тлі зображений ріг достатку з плодами і квітами. Навхрест нього розміщено жезл Меркурія. Це казковий бог, який на думку стародавніх людей, захищав торгівлю та ремесла . Жезл – чарівна паличка Меркурія. Автори герба мріяли бачити Харків містом , де розквітають торгівля і промисловість, а мешканці живуть в достатку.

Номер слайду 15

Харків’яни шанують історію рідного міста. Про давні часи заснування Харкова нагадує чудовий пам’ятник на початку проспекту Науки : козак на коні з бойовим списом у руці. Сучасний Харків – це обласний адміністративний центр, одне із найбільших і наймогутніших міст нашої держави.

Номер слайду 16

Фізкультхвилинка (танцювальні рухи під мелодію «Пісні про Україну »)

Номер слайду 17

Тлумачний словничок Жезл – особливої форми паличка, що служить символом влади..

Номер слайду 18

Укріплення – стійкі споруди ( будівлі) для захисту від ворога

Номер слайду 19

Ремесла – дрібне ручне виробництво промислових товарів.

Номер слайду 20

Промисловість – найважливіша галузь суспільного матеріального виробництва

Номер слайду 21

Достаток – міра матеріального благополуччя.

Номер слайду 22

Прочитай, поступово прискорюючи темп. Відтвори з пам’яті ( робота в парах) Зараз Харків – це обласний адміністративний центр, одне із найбільших і наймогутніших міст нашої держави.

Номер слайду 23

. Завдання Питайлика: Обведи варіант закінчення наведеного речення. Про давні часи засування Харкова нагадує…а) Дзеркальний струмінь; б) Будинок зі шпилем; в) пам’ятник козакові, що сидить на коні з бойовим списом у руці .

Номер слайду 24

Знайти і підкреслити у тексті речення, де говориться про походження назви міста. Прочитати. Переказати прочитане. ( Робота в парах)

Номер слайду 25

Серед запропонованих знайти герб Харкова. Описати його.

Номер слайду 26

. Хвилинка Знайка. Найбільшою гордістю нашого міста завжди були талановиті і працелюбні харків’яни. Їх згадують і шанують. Славетні люди жили у Харкові в різні часи:

Номер слайду 27

Великий мислитель , поет – мандрівник Григорій Сковорода. Василь Каразін - засновник Харківського університету

Номер слайду 28

Вчен і Лев ЛандауІлля Мечников. Микола Барабашов. Дмитро Багалій

Номер слайду 29

Великий український композитор Микола Лисенко Педагог, письменник. Антон Макаренко. Акторка, співачка. Людмила Гурченко Акторка, співачка Клавдія Шульженко

Номер слайду 30

Завдання Питайлика : Закінчити речення: Харків – це… а)столиця України; б) країна; в) обласний адміністративний центр.

Номер слайду 31

Вправа «Фотоапарат» Харків – обласний центр Харківської області – був заснований 1654 року.

Номер слайду 32

Фізкультхвилинка (імітаційні рухи відповідно змісту тексту)

Номер слайду 33

Ой, яке чудове рідне місто ,Сяє над ним сонечко іскристо,Вулиці в нім – ось які широкі,А будівлі – ось які високі,Зелені алеї тут зростають,Нам привітно листячком кивають. Мчиться транспорт вулицями всюди,Поспішають на роботу люди,Серед них і я іду – крокую,Рідне місто від душі люблю я

Номер слайду 34

Прочитай, прискорюючи темп МІЙ ХАРКІВ Люблю твої , Харкове , сквери і парки,Люблю я бувати в твоїм зоопарку,І вулиці довгі , проспекти широкі,Споруди великі , будинки високі. Заводи і фабрики – гордість країни. Ти – перша столиця моєї Вкраїни.

Номер слайду 35

Вивчення напам’ ять вірша “Мій Харків” Прослуховування аудіозапису.- Читання «ланцюжком» по одному рядочку. Читання групами ( (сила (хлопчики) – краса (дівчатка))Читання мовчки- Відтворення з пам’яті

Номер слайду 36

Робота з контурною картою України. Розглянь карту України ( адміністративний поділ)

Номер слайду 37

. Знайди і зафарбуй на контурній карті область, у якій ти живеш. Підкресли назву адміністративного центру. Підкресли назви сусідніх областей

Номер слайду 38

Підсумок. Поєднай відповідні сполучення слів. Прочитай утворений текст. Відтвори з пам’яті. Велика Батьківщина – це Харків. Малою батьківщиною вважаютьталановиті і працелюбні харків’яни , які зробили багато корисного для інших. Наша мала батьківщина – містовід назви річки Харків. Назва нашого міста походить держава, в якій народилася людина. Найбільшою гордістю міста завжди булимісто чи село, в якому народилася людина.

Номер слайду 39

Які враження від сьогоднішнього уроку?Чи справдились ваші очікування ?Що нового дізналися ?- А як мрієте ви прославити наше рідне місто ?

Номер слайду 40

Гра «Скажи словечко, передай сердечко»: Я мрію прославити своє рідне місто так : …Я мрію прославити своє рідне місто так : ….- Я мрію прославити своє рідне місто так : ….

Номер слайду 41

Ви – маленькі харків’яни , а це почесно і відповідально. Я вірю, що у майбутньому ви обов’язково прославите наш рідний край. Старанно вчіться, будьте наполегливими , впевнено крокуйте до своєї мети. Адже наші великі і славетні земляки стали такими лише тому, що старанно і наполегливо вчились, робили корисні справи і дуже любили своє рідне місто Харків - найкраще місто нашої планети.

Номер слайду 42

Оцінка діяльності класу

Номер слайду 43

Дякую всім за активну роботу. Сьогодні ми з вами дізналися про історію виникнення нашого міста. Згадали славетних людей, що жили в у Харкові в різні часи. Працювали з картою. Працювали з текстами. Кожен із вас був уважним, активним і старанним. Скажімо разом: «Ми – молодці!»

Номер слайду 44

В нагороду за ваші старання отримуєте від мене сюрприз – відео «Впізнай куточок рідного міста» . Увага на екран. Сигналізуємо оплесками, якщо побачимо знайоме місце.

Номер слайду 45

Впізнай куточок рідного міста

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Використані ресурси :https://intellect-ukraine.orghttps://naurok.com.uahttps://lib.pedpresa.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шинкевич Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 січня 2020
Переглядів
2440
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку