Презентація до уроку "Правила вживання апострофа. Тренувальні вправи на основі місцевих топонімів"

Про матеріал
Правила вживання апострофа. Тренувальні вправи на основі місцевих топонімів" Мета: • навчальна:повторити правила вживання апострофа, поглибити знання учнів про вживання апострофа; формувати загальнопізнавальні вміння знаходити слова з цією орфограмою в реченнях, текстах; удосконалювати орфоепічні вміння; • розвивальна: розвивати мовленнєві навички, пам'ять, увагу, розвивати аналітичні вміння, орфографічну пильність; • виховна: виховувати любов до природи. Внутрішньопредметні зв'язки: лексикологія, морфологія, синтаксис, пунктуація. Міжпредметні зв'язки: література, природознавство. Тип уроку: урок поглиблення знань, формування вмінь і навичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правила вживання апострофа. Тренувальні вправи. Підготувала Новіцька Т. С.

Номер слайду 2

Епіграф до уроку Краса природи- справжнє диво. Все неповторне і живе. Н. Красоткіна

Номер слайду 3

Поетична хвилинка- Прослухайте поезію В шумі каштанів і кленів. Вгадую миле ім’я,Добре, що ти є у мене,Знам’янко люба моя. Радо вертаю додомуз дальніх чи ближніх доріг,Бо без провулків знайомих. Й жити б на світі не міг. Тут я світився від щастя,Знав і хвилини журби,Де на підхмарнім причастіКількастолітні дуби.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

На думку дослідника історії рідного краю В.Є. Шкоди, походження назви «Знам’янка» треба шукати у сакральній сфері, тобто у релігійних традиціях. Як свідчать документи, на початку ХVІІІ століття, група росіян-розкольників, рятуючись від переслідування канонічної церкви часів царювання Петра І, емігрувала не на північ (це було традиційно), а на південь, до північного кордону Дикого поля. Вони зупинилися біля південної окраїни Чорного лісу, у верхів’ї річки Рудки (Рудої) і заснували поселення-скит. Люди прийшли з центральних губерній Росії, де були монастирі з популярною назвою – знам’янські (на честь Дня Знаменія Богородиці). Перша церква у центрі села збудована у 1776 році; вірні традиціям знам’янчани освятили її у день Знаменія Богородиці. Ця назва збереглася і до нашого часу. Сучасне місто Знам’янка почало свою історію з 1869 року, коли на південній галявині Чорного лісу було збудовано залізничну станцію на дільниці Єлисаветград – Крюків. Ця дата фіксується в усіх статистичних довідниках. Станція отримала назву традиційно на той час – від назви сусіднього на захід села Знам’янки, отже дублює її.

Номер слайду 7

Тестове завдання Виберіть варіант, у якому всі назви населених пунктів пишуться з апострофом:а) Верхн()інгул()с()ке, Кам()яний Брід, Вершино-Кам()янка, Семигір()я, Солов()ївка; б) В()юнки, Дар()ївка, Кам()янече, Мар()ївка, Знам()янка; в) П()ятихатки, Вороб()ївка, П()ятомиколаївка, Плос()ко-Забуз()ке, Кам()янка; г) Володимиро-Ул()яновка, Мар()янопіль, Інгуло-Кам()янка, Полум()яне, Петрозагір()я.

Номер слайду 8

Завдання 4 Спишіть. Вставте, де потрібно, апостроф чи м’який знак: Вершино-Кам()янка, Віл()ховец()ке, Вороб()ївка, Братерс()ке, Верхн()оінгул()с()ке, Знам()янка, Мар()ївка, Октябр()с()ке, Коритно-Забуз()ке, Інгул()с()ке, Кам()яна Криниця, Буховец()ке, Мал()чевс()ке, П()ятомиколаївка, Леніно-Ул()яновка, Ул()янівка, Кам()януватка, Семигір()я, Солов()ївка, Микіл()с()ке.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Табачук Лариса Сафатівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2019
Переглядів
1591
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку