Презентація . "Укр мова-мова нашого народу"

Про матеріал
Презентація містить яскравий матеріал про нашу рідну неньку Україну. Василь Симоненко Я ЗАКОХАНИЙ ПАЛКО, БЕЗ МІРИ Я закоханий палко, без міри У небачену вроду твою. Все, що в серці натхненне і щире, Я тобі віддаю. Ти дала мені радісну вдачу, Кров гарячу пустила до жил. Я без тебе нічого не значу, Ніби птиця без крил. Кожну хвилю у кожну днину Гріє душу твоє ім’я, Ненаглядна, горда, єдина, Україно моя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова-мова нашого народу. Українська мова на тліінших мов світу. Вчитель початкових класів. Степанович Катерина Вікторівна

Номер слайду 2

Мета: систематизувати і поглибити знання про мови світу, розвивати культуру мови і спілкування, виховувати любов до мови. Завдання: Поглибити знання про різні мови світу. Визначити основні відмінності від слов'янських мов. Повідомити про цікави факти із життя української мови.

Номер слайду 3

Мова – це великий дар природи, розвинутий i вдосконалений за тисячолiття з того часу, як людина стала людиною. Кiндрат Крапива

Номер слайду 4

Украї́нська мо́ва, історичні назви — ру́ська, руси́нська— національна мова українців. Належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної сім'ї. Число мовців — близько 45 млн., більшість яких живе в Україні. Є державною мовою в Україні, офіційною мовою Придністров'я. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де мешкають українці. Українською мовою в світі послуговуються від 41 до 45 млн. осіб, вона є другою чи третьою слов'янською мовою за кількістю мовців (після російської та, можливо, польської) та входить до третього десятка найпоширеніших мов світу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

5%4%3%2%

Номер слайду 7

Відмінності від інших слов'янських мов

Номер слайду 8

На морфологічному рівні в українській мові:

Номер слайду 9

Цікаві факти! Вплив на інші мови. До багатьох мов світу увійшли українські слова «гопак», «козак», «степ», «бандура», «борщ».до польської було запозичено українські слова:«hreczka» — гречка, «chory» — хворий, російської :«вареники» — вареники; «пасека» — пасека; «бублик» — бублик, «подполковник» — підполковник румунської :«ştiucă» — щука, «holub» — голуб, білоруської :«вагітная» - вагітна тощо.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Статус української мови. До 1990-х років українська мова близько 376 років перебувала під забороною чи під утисками, піддавалася репресіям або не мала повноправного державного статусу в тих країнах, до складу яких входили українські землі.

Номер слайду 12

Цікаві факти про українську мову

Номер слайду 13

Згідно з «Коротким словником синонімів української мови» найбільшу кількість синонімів має слово «бити» – 45. Найбільш уживаною літерою в українському алфавіті є літера «п». Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Найбільш уживаною літерою є літера «ф». Слова, які починаються на цю літеру є більш запозичені з інших мов. Цікаві факти про українську мову

Номер слайду 14

Поки жива мова в устах народу, до того часу живий і народ. І нема насильства нестерпнішого, як те, що хоче відірвати в народу спадщину, створену незчисленними поколiннями його вiджилих предкiв. Костянтин Ушинський

Номер слайду 15

Список інформаційних джерел: Антонович Є. А., Проців В.І. Згадки про Україну. - К.: ІЗМН, 1997. - 110 с. Матяш І. Б. Діяльність української мови. –К.: Києво-Могилян.акад., 2001.-157с. Журенко О. М. Українська мова без помилок. –Харків: КК, 2015. -5с.

pptx
Додано
16 січня 2019
Переглядів
2117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку