Презентація до уроку "Причини, привід до Першої світової війни. Початок війни".

Про матеріал
Презентація до уроку з історії України (10 клас) до теми: Причини, привід до Першої світової війни. Початок війни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини, привід до Першої світової війни. Початок війни.

Номер слайду 2

розкрити причини Першої світової війни, охарактеризувати стратегічні цілі й плани держав-супротивниць, схарактеризувати діяльність Головної української ради та Союзу визволення України; визначити особливості формування легіону Українських січових стрільців; сприяти формуванню предметних компетентностей учнів; вміння працювати з історичною таблицею, роботи в групах, простежувати причинно-наслідкові зв’язки, удосконалювати навички роботи з історичною картою та історичними документами; виховувати почуття патріотизму і взаєморозуміння між народами на основі особистісного усвідомлення досвіду історії.

Номер слайду 3

Україна в геополітичних планах країн Антанти і Центральних держав. Війна та українські політичні сили. Участь Українських січових стрільців у воєнних діях 1914—1915 рр.

Номер слайду 4

«геополітика», «воєнно-політичний блок», «Антанта», «Троїстий Союз», «Головна українська рада», «Союз визволення України», «легіон Українських січових стрільців»

Номер слайду 5

28 червня 1914 р. – убивство в м.Сараєво спадкоємця австрійського престолу; 1 серпня 1914 р. — початок Першої світової війни; 1 серпня 1914 р. — створення Головної української ради (ГУР); 14 серпня 1914 р. — заснування Союзу визволення України (СВУ); 3 вересня 1914 р. — створення легіону Українських січових стрільців; кінець серпня 1914 – дозвіл австрійського уряду на формування загонів Українських січових стрільців (УСС)

Номер слайду 6

«Ми знаходимо в природі людини три основні причини війни: по-перше, суперництво; по-друге, недовіра, в третьому, жага слави» Томас Гоббс, англійський філософ XVII ст.

Номер слайду 7

ГРА «МІКРОФОН» Які воєнно-політичні блоки сформувалися напередодні першої світової війни? Коли і чому вони утворилися? З курсу всесвітньої історії пригадайте, якими були причини Першої світової війни? Який характер мала Перша світова війна?

Номер слайду 8

ГЕОПОЛІТИЧНІ ПЛАНИ ДЕРЖАВ НАПЕРЕДОДНІ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Росія: контроль над Східною Галичиною, Північною Буковиною і Закарпаттям. Австро-Угорщина: панування на Волині та Поділлі. Німеччина: захоплення всієї України та поділ її між союзниками. Для України – це братовбивча війна. Українці у складі російської та австро-угорської армій мусили воювати по обидва боки фронту. Плани країн-учасниць щодо України:

Номер слайду 11

ГОЛОВНА УКРАЇНСЬКА РАДА Робота з документом   «Зі звернення Головної української ради від 3 серпня 1914 р.» Історичний ворог України не може спокійно дивитися, що не вся Україна в його руках, що не весь український народ стогне поневолений під його пануванням, що існує частина української землі, де український народ… може жити своїм національним життям… Перемога Росії мала би принести українському народові Австро-Угорської монархії те саме ярмо, в якім стогне 30 мільйонів українського народу в Російській імперії. Теперішня хвиля кличе український народ стати однодушно проти царської імперії, при тій державі, в якій українське національне життя найшло свободу розвитку. Перевага Австро-Угорської монархії буде нашою перемогою. І чим більше буде поразка Росії, тим швидше виб’є година визволення України…Тільки той народ має права, що вміє їх здобути. Тільки той народ має історію, що вміє її творити рішучими ділами. Головна українська рада кличе Тебе до діла, яким Ти здобудеш нові права, утвориш новий період в своїй історії, займеш належне місце в ряді народів Європи… До бою - за здійснення ідеалу, який в теперішню хвилю з’єднує ціле українське громадянство! Нехай на руїнах царської імперії - зійде сонце вільної України! Питання для міркування: 1. Як ГУР ставилася до перебування українців під австро-угорською та російською владою? 2. Яку позицію, на думку авторів документа, мають зайняти українці у війні?

Номер слайду 12

СОЮЗ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ   Робота з документом   Із платформи Союзу визволення України («Наша платформа») Українські землі по обидва боки австро-російського кордону є не тільки одним з головних теренів сучасної європейської війни, а також одною з причин і предметом війни. Українці добре розуміють, що у війні сій ходить головно о їх долю, ходить о те, чи в результаті війни український П’ємонт в Австрії буде знищений, чи українське житіє розцвіте також по той бік Збруча, аж за Дніпро і над Чорне море, і тому не можуть зоставити ся німими свідками теперішніх подій, а голосно і рішучо підносять свої неспорими права на національну самостійність. Об’єктивна історична конечність вимагає, аби між західною Європою і Московщиною повстала самостійна українська держава. Потрібне се для осягнення і утре валення європейської рівноваги, є се в інтересі народів австро-угорської держави, а передовсім в інтересі німецького народу в обох цісарство, а для українського народу було б се здійсненням вікових його мрій і зусиль… Національно-політичною платформою Союзу є державна самостійність України. Формою правління самостійної української держави має бути конституційна монархія, з демократичним внутрішнім устроєм політичним, однопалатною системою законодавства, гражданськими, язиковими і релігійними свободами для всіх національностей і віросповідань, з самостійною українською церквою. На випадок прилучення до Австрії більшої чи меншої українсько-російської території буде Союз обстоювати за створенням з усіх земель, заселеним українським народом в Австрії, осібного автономного краю. Одночасно зі збудуванням самостійної української держави має бути переведена радикальна аграрна реформа на користь селянства. Є се основний економічний постулат Союзу визволення України.   Питання для міркування: 1. Як ви розумієте твердження, що українські землі є «одною з причин і предметом війни»? Наведіть факти, що підтверджують цю думку. 2. Яку головну мету проголошено в документі та якими засобами її планувалося досягти?

Номер слайду 13

ЕКСПЕРТИ

Номер слайду 14

НАЗВА ГУР (Головна Українська Рада) СВУ (Союз визволення України) ДАТА СТВОРЕННЯ 1 серпня 1914 р. 4 серпня 1914 р. ЛІДЕРИ К. Левицький, М. Павлик, М. Ганкевич А. Жук, Д. Донцов, В. Дорошенко, М. Меленевський та ін. ПРОГРАМА Підтримка австрійського уряду у війні. Активне формування легіону Українських січових стрільців. Співпраця з Німеччиною та Австро-Угорщиною з метою визволення України. Утворення самостійної української держави у формі Конституційної Монархії. Заснування демократичного суспільства. Самостійність української церкви. Політично активні українці в Західній Україні

Номер слайду 15

Суспільний рух в Наддніпрянщині НАЗВА ПРОГРАМА ТУП (Товариство українських поступовців) Підтримка Росії, сподівання на автономію (самоврядування), але пізніше перейшли до нейтральної позиції. УСДРП (Українська соціал-демократична робітнича партія) Не було єдиного погляду на війну. Група на чолі з С. Петлюрою була на боці Росії. Група на чолі з В. Винниченко засудила війну та відстоювала ідею автономії. Карпато-руський визвольний комітет Створений у Києві емігрантами з Галиччини. Підтримка Росії та обєднання всіх українських земель під ії владою. Комітет Південно-Західного фронту Всеросійського союзу міст Підтримка Росії.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Політичні емігранти зі Східної України заснували у Львові 4 серпня 1914 р. Союз визволення України (СВУ), проголосивши його безпартійною громадською організацією. Засновниками були Д.Донцов, В. Дорошенко, А. Жук та ін. У жовтні 1914 р. СВУ видав програму «Наша платформа», згідно з якою головна мета Союзу полягала у створенні самостійної Української держави з конституційно-монархічною формою правління. Головну ставку він робив на Австро-Угорщину, німецьку армію, передбачаючи поразку Росії у війні. СВУ мав своїх повноважних представників у Берліні, Софії, Стамбулі, Римі, Стокгольмі, Осло.  1915 р. члени СВУ почали видавати українською мовою у столиці Болгарії газету «Робітничий прапор», розгорнули агітаційно-пропагандистську роботу в таборах військовополонених.  Союз Визволення України припинив свою діяльність у червні 1918 р. Історичною заслугою СВУ було насамперед те, що він першим серед українських організацій проголосив своєю метою утворення самостійної української держави. Союз визволення України (СВУ)

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Легіон Українських січових стрільців «Легіон Українських січових стрільців» 1914 р.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

ТЕСТОВА РОБОТА 1. Перша світова війна розпочалася: а) 28 червня 1914 р.; б) 28 липня 1914 р.; в) 1 серпня 1914 р.; 2. Глобальне збройне протистояння країн, у якому питання розв'язується збройними засобами – це: а) локальний конфлікт; б) світова війна; в) громадянська війна;

Номер слайду 23

3. Установіть послідовність: а) утворення Антанти; б) утворення Троїстого союзу; в) початок Першої світової війни; г) убивство ерг-герцога Франца Фердинанда 4. СВУ очолював: а) Д. Донцов; б) В. Дорошенко; в) К. Левицький; 5. Легіон УСС нараховував у своїх лавах: а) близько 30 тис. добровольців; б) 28 тис.; в) 2,5 тис.

Номер слайду 24

6. «Формою правління самостійної української держави має бути конституційна монархія…» - головна мета : а) СВУ; б) ГУР; в) ТУП; г) УСДРП; 7. Змістити кордони до Карпат, прикриваючись гаслом об’єднання «братів- русинів», тобто українців Східної Галичини і Північної Буковини- Українські землі в геополітичних планах: а) Румунії; б) Росії; в) Австро-Угорщини;

Номер слайду 25

8. «…Нехай на руїнах царської імперії зійде сонце визволеної України!...» -із «Маніфесту…» : а) ГУР; б) січових стрільців; в) «Карпато-руського визвольного комітету». 9. Укажіть назви держав — учасниць Антанти (виберіть три правильні відповіді). 1)Османська імперія 2) Велика Британія 3) Російська імперія 4) Австро-Угорщина 5) Болгарія 6) Франція

Номер слайду 26

10.Які положення характеризують технічний прогрес першої половини ХХ ст. (виберіть три правильні відповіді)? 1) мілітаризація економіки 2) поява та розквіт мануфактур 3) початок промислового перевороту 4) широке застосування парової енергії 5) розвиток машинобудування 6) розвиток електроенергетики

Номер слайду 27

КЛЮЧ ДО ТЕСТІВ 1.) В 9.) 2 3 6 2.) Б 10.) 1 5 6 3.) БАГВ 4.) А 5.) В 6.) А 7.) Б 8.) А

Номер слайду 28

«Ми знаходимо в природі людини три основні причини війни: по-перше, суперництво; по-друге, недовіра, в третьому, жага слави» Томас Гоббс, англійський філософ XVII ст.

Номер слайду 29

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Обов’язкова частина: 1. Опрацювати матеріал §1 2. Дати відповідь на питання с.15(усно) Додаткові (творчі) завдання для допитливих: 1. Ознайомтесь в Інтернеті або в історичній літературі із Бойовим шляхом Українських Січових Стрільців. Опишіть його та підготуйте повідомлення. 2. Учні–експерти підготуйте інформаційний бюлетень: « Хто ж вони, січові стрільці?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
6696
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку