Презентація до уроку розвитку зв'язного мовлення з української літератури "Казка кличе нас у мандри. Конкурс на кращого оповідача української народної казки"

Про матеріал

Презентація до уроку позакласного читання «Казка кличе нас у мандри». Урок розроблено на основі досвіду роботи з учнями 5 класу на уроках української літератури.

У розробці уроку чітко зазначено триєдину мету, досягнути яку можливо при виконанні запропонованих практичних вправ та завдань.

Усі завдання уроку спрямовані на розвиток творчої особистості учня.

Відповідно до потреб сучасного життя, зумовленого пошуками нових форм організації навчально-виховного процесу, урок побудовано з використанням ІКТ. Підготовлена презентація до уроку, аудіозапис мелодії, фрагмент мультфільму (включений до презентації), барвисті додатки до уроку розроблено спеціально для підвищення пізнавального інтересу учнів до вивчення предмета, ефективності його опанування.

Використання ІКТ на різних етапах уроку забезпечує умови для розвитку творчої особистості дитини, сприяє позитивній мотивації учнів до пізнавальної діяльності, потребі в самопізнанні, самореалізації та самовдосконаленні, робить можливим оригінальний підхід до побудови структури сучасного уроку української літератури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок позакласного читання. Тема:“Казка кличе нас у мандри”

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна – розширювати знання про народні казки, їхні особливості, різновиди та побудову; ознайомитися з якомога більшою кількістю народних казок; розвивальна – розвивати комунікативні навички, творчу уяву, логічне мислення, прагнення фантазувати; вміння виступати перед аудиторією та висловлювати власні думки; виховна – виховувати любов та повагу до української народної творчості, прагнення творити добро.

Номер слайду 3

Епіграф уроку: Казки, казки… У світі їх багато. В них мрія людства, мудрість поколінь. Тож розгорніть сторінку в будень чи у святоІ почерпніть наснагу і глибінь. Казок народних, щоб душа прозрілаІ повернулась у дитячий вік. Щоб засвітилась радо, заясніла…І по мудрішає дорослий чоловік. Надія Красоткіна

Номер слайду 4

Казка— один із основних жанрів народної творчості, епічний, розповідний, сюжетний художній твір усного походження про вигадані та фантастичні події.

Номер слайду 5

Казка. Народна. Літературна-Про тварин-Чарівні(фантастичні)-Побутові

Номер слайду 6

Будова казки. Зачин. Основна частина. Кінцівка

Номер слайду 7

Народні казки мають усталений початок:“ Жили-були собі дід та баба…”“ Жив-був собі чоловік…”“В одному царстві, в одному государстві…”“ Дам тобі бубликів в’язочку та розкажу свою казочку…”

Номер слайду 8

Народні казки мають традиційне завершення:“Стали вони собі жить-поживать та добра наживать…”“І я там був, мед-пиво пив, по вусах текло, а в рот не попало…”“І жили вони собі довго та щасливо…”“Ось і казочці кінець, а хто слухав – молодець!”

Номер слайду 9

Літературна гра“Відгадай казку”

Номер слайду 10

Гуси, гуси, гусенята! Візьміть мене на крилята Та понесіть до батенька, А в батенька – Їсти й пити, Ще й хороше походити

Номер слайду 11

“ІВАСИКТЕЛЕСИК”

Номер слайду 12

Котику-братику! Несе мене лиска По каменю-мосту. На своєму хвосту. Порятуй мене!

Номер слайду 13

“КОТИК І ПІВНИК”

Номер слайду 14

Я по коробу метений. Я на яйцях спечений. Я од баби втік і од діда втік, Так і од тебе втечу.

Номер слайду 15

“КОЛОБОК”

Номер слайду 16

В одного чоловіка був кіт, старий такий, що вже не здужав і мишей ловити. От хазяїн його взяв і вивіз у ліс. Покинув його, а сам поїхав додому. Сидить кіт, коли це підходить до нього Лисичка.

Номер слайду 17

“ПАНКОЦЬКИЙ”

Номер слайду 18

Ішов дід лісом, а за ним бігла собачка. Та й загубив дід ...

Номер слайду 19

“РУКАВИЧКА”

Номер слайду 20

Перегляньте фрагментмультфільму. Відгадайте, що це за казка.?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

А тепер перекажіть продовження цієї казки. Відгадали?

Номер слайду 23

Учнівськіілюстраціїдо українськихнароднихказок

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Гра «Складіть тавідгадайте”

Номер слайду 26

“РІПКА”

Номер слайду 27

“КОТИГОРОШКО”

Номер слайду 28

“КОБИЛЯЧА ГОЛОВА”

Номер слайду 29

“КОЗА ДЕРЕЗА”

Номер слайду 30

“ЛИСИЦЯ І ЖУРАВЕЛЬ”

Номер слайду 31

“КРИВЕНЬКА КАЧЕЧКА”

Номер слайду 32

“КУРОЧКА РЯБА”

Номер слайду 33

“СОЛОМ`ЯНИЙ БИЧОК”

Номер слайду 34

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1. Підготувати переказ казки, яку розказував на уроці ваш товариш. (Для всіх учнів.)2. Написати міні-твір «Що мене захоплює у чарівному світі казок». (За бажанням.)

Номер слайду 35

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА1. gorodenok.com/урок-№14-моя-улюблена-казка-українська/.2. https://wwn.google.com.ua/.3. https://www.youtube.com/watch?v=6b. HYDOvel3sliteratyrna- skarbnica.blogspot.com./2013/11/5_28.html.5. pidruchnik.in.ua/node/827/6. svippt.com.ua/ukrainska-literatyra/ukrainska-narodna-kazka.html.

pptx
Додано
18 червня 2018
Переглядів
3613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку