Презентація до уроку у 5 класі "Словосполучення"

Про матеріал

Мета уроку: ознайомити учнів з предметом вивчення синтаксису та пунктуації, розширити знання про словосполучення, його структуру,засоби зв'язку; поглибити знання про головне й залежне слово; навчити відрізняти словосполучення від слова, форми слова й речення; розвивати вміння побудови словосполучень, збагачувати словниковий запас учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Синтаксис (від грец. syntaxis – побудова, поєднання) – це розділ мовознавства, що вивчає словосполучення і речення. Пунктуація (від лат. punctum – крапка) – це розділ мовознавства, що вивчає правила вживання розділових знаків.

Номер слайду 3

СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ. ВІДМІННІСТЬ СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ ВІД СЛОВА, ЙОГО ФОРМИ ТА РЕЧЕННЯ. ГОЛОВНЕ Й ЗАЛЕЖНЕ СЛОВО В СЛОВОСПОЛУЧЕННІСЛОВОСПОЛУЧЕННЯ. ВІДМІННІСТЬ СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ ВІД СЛОВА, ЙОГО ФОРМИ ТА РЕЧЕННЯ. ГОЛОВНЕ Й ЗАЛЕЖНЕ СЛОВО В СЛОВОСПОЛУЧЕННІ

Номер слайду 4

ознайомити учнів з предметом вивчення синтаксису та пунктуації, розширити знання про словосполучення, його структуру,засоби зв’язку;поглибити знання про головне й залежне слово;навчити відрізняти словосполучення від слова, форми слова й речення;розвивати вміння побудови словосполучень, збагачувати словниковий запас учнів. Мета:

Номер слайду 5

Епіграф:

Номер слайду 6

Прочитайте й порівняйте сполучення слів трьох колонок. У якій з них подано словосполучення?

Номер слайду 7

Схема словосполучення підручник, с.32

Номер слайду 8

З якими словами можна поєднати слово «мова»?

Номер слайду 9

Тихого вечора. До осіннього лісу. Білосніжна зима. Заспівай мені колискову. Світає. Відгадати загадку. Прийшла весна. Ніч чудова. Побачити затемнення. Гасне світло. Вщухла буря. На зеленому лужку зайченя сховалось. Мамина любов. Які з поданих сполучень слів є словосполученнями? Свою думку обґрунтувати.

Номер слайду 10

Осінній вітер одгуляв, затих. Стоїть берізонька як в іскрах золотих. Красива осінь вишиває клени червоним, жовтим, срібним, золотим. Шипшина важко віддає плоди. Вона людей хапає за рукава (З тв. Ліни Костенко) . Випишіть з речень усі можливі словосполучення.

Номер слайду 11

Варто розрізняти!С.33-34 Усно: вправа 64

Номер слайду 12

До малюнка дібрати словосполучення. Скласти 2 речення.

Номер слайду 13

Широкий степ, говорити наперекір, зошит і пенал, чарівна музика, птахи відлітають, біля ялин, пташиний спів, голосно й дзвінко, збирати ягоди. Запишіть словосполучення у першу колонку, а сполучення слів - у другу.

Номер слайду 14

Вивчити § 8, написати вправу 65. Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ivanyshyn Myroslava
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
8130
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку