Презентація до уроку у 5 класі "Групи слів за значенням"

Про матеріал

Мета уроку: поглибити знання учнів про синоніми, антоніми, омоніми; збагачувати словниковий запас учнів; виробляти вміння й навички використання синонімів, антонімів та омонімів у власному мовленні; навчити відрізняти омоніми від багатозначних слів; виховувати естетичні смаки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА. ГРУПИ СЛІВ ЗА ЗНАЧЕННЯМ: СИНОНІМИ, АНТОНІМИ, ОМОНІМИ

Номер слайду 2

М Е Т А : поглибити знання учнів про синоніми, антоніми, омоніми; збагачувати словниковий запас учнів; виробляти вміння й навички використання синонімів, антонімів та омонімів у власному мовленні; навчити відрізняти омоніми від багатозначних слів; виховувати естетичні смаки.

Номер слайду 3

Перший брат Розрізнити нас не кожен може – Звуки всі і наголос в нас той же, А приглянься, як поміж братами, Є відмінність і між нами. (Омоніми)

Номер слайду 4

Другий брат Вписати у клітинки слова, протилежні за змістом Мало Раніше Всерйоз Дешево Увечері Вірно Влітку

Номер слайду 5

Третій брат Слова, що пишуться по-різному, але мають одне, близьке, лексичне значення.

Номер слайду 6

М А М А Відгадати ребус Н=Л Р=К В=К О ІЯ ’

Номер слайду 7

ОМОНІМИ Слова, які мають однаковий звуковий склад, але різні за лексичним значенням (від гр.homos - однаковий і onyma - ім’я).

Номер слайду 8

ОМОФОНИ Слова, що мають однакове звучання, але різні за значенням і графічним зображенням: вжиті (форма дієслова); в житі (прийменник + іменник); погас (дієслово) і по гас (прийменник +іменник).

Номер слайду 9

ОМОГРАФИ Слова, що збігаються в написанні, але різняться вимовою, зокрема наголосом (збмок – замỏк).

Номер слайду 10

ОМОФОРМИ Слова, які збігаються у вимові лише в деяких граматичних формах: поле (лан) – поле (дієслово у формі 3 особи однини).

Номер слайду 11

КАЛАМБУРИ Жук пішов у сад за дачу і розв’язував задачу. А комар години цілі лиш тиняється без цілі. Гуси я погнав на став і качок я там застав.

Номер слайду 12

Песик шишку з лісу ніс і подряпав нею ніс. Довелось Трезора звати, щоб наклав пов’язку з вати. Як тільки світанок настав, гусак чимчикує на став. Проводить він там цілі дні, поживи шукає на дні. Ну й бешкетник наш Андрійко. З поведінки в нього трійка. Він учора вранці в клас кота приніс в ранці.

Номер слайду 13

А Н Т О Н І М И Слова з протилежним лексичним значенням (від гр.anti - проти й onyma - ім’я): твердий – м’який, рано – пізно.

Номер слайду 14

Виписати парами антоніми Два брати жили на світі, був один з них працьовитий, а другий – ледачий дуже. Слухай казку про них, друже. Той хоробрий і правдивий, той брехливий, полохливий, той розумний, той дурний, той великий, той малий.

Номер слайду 15

День і ніч брати сварились і ніколи не мирились. Все, що перший будував, другий миттю руйнував. Кожен рать повів свою, стрілись вороги в бою. Із високим стрівсь низький, на товстого йшов тонкий, стрів білявого чорнявий, огрядного – худорлявий, на сумного йшов веселий, на тендітного – дебелий.

Номер слайду 16

Ця кривавая війна – нині сива давнина. Хоч брати вже й помирились, після них слова лишились, дуже горді, незалежні, абсолютно протилежні, в мові ці слова живуть, їх антонімами звуть. А.Свашенко

Номер слайду 17

Відгадати загадки. Визначити в них антоніми Взимку горою, а влітку водою. (Сніг) Вдень з ногами, а вночі без ніг. (Чоботи) * Несеш – бряжчить, покладеш – мовчить. (Ланцюг)

Номер слайду 18

Біла рілля, чорне насіння; лиш той посіє, хто розуміє. (Папір, писання) Голодна – мукає, сита – жує, всім дітям молоко дає. (Корова) День і ніч ходить, а з місця не сходить. (Годинник)

Номер слайду 19

Замість крапок вставте потрібні слова-антоніми. Занедбаєш науку в …,пожалкуєш в старості. Руки білі, а сумління …. Радість красить, а … палить. Де багато слів, там …діла. Літо збирає, а …з’їдає.

Номер слайду 20

С И Н О Н І М И Слова, що мають близьке чи однакове лексичне значення і різний звуковий склад (від гр.sinonymos - однойменний): сміливий, відважний, безстрашний, доблесний, героїчний.

Номер слайду 21

ПАРОНІМИ Слова, які відрізняються у написанні і мають різне лексичне значення: адрес – адреса, адресат - адресант, громадський – громадянський, абонент – абонемент.

Номер слайду 22

Переробити подані речення так, щоб виділені слова не мали двох значень. Ось і став. Віз хлопців. Йому показали ручку. У лісі мало лисичок. Марія мила.

Номер слайду 23

Загадки-жарти Якою голкою нічого не пошиєш? Яке місто ширяє над головами? Яку державу влітку можна носити на голові? Яка земля ніколи не постаріє? З якої чашки не нап’єшся? З якого крана не набереш води?

Номер слайду 24

Вставити потрібні за змістом синоніми. Вигріваються на сонці осокори у (тузі, смутку, журбі), а дуби, мов полководці, вийшли з вітром на (дуель, двобій, поєдинок).

Номер слайду 25

Мені в далекому Парижі приснилась рідна (земля, сторона, країна): серед любисткової тиші дрімає хата (ошатна, чепурна, охайна).

Номер слайду 26

Сховавши (барви, кольори, фарби) в зелен-(вітах, гілках, гіллі), підкралась осінь, наче рись. І в (організм, плоть, тіло) (вистиглого, дозрілого, доспілого) літа вже (пазурі, кігті, нігті) її вп’ялись.

Номер слайду 27

Знайдіть помилки у роботі Надійки Надійка, яка недавно приїхала з Вірменії, виконала завдання так: “гніздо ведмедя”, “барліг білки”; “потворний крик”, “несамовитий вигляд”; “небо зарум’янилось”, “обличчя зажевріло”; “зачинити повіки”, “стулити двері”; “громіздкий клас”, “просторий стіл”.

Номер слайду 28

Відгадати загадки. Підкреслити в них слова-синоніми Наскакався, назвивався, під припічком заховався. (Віник) Плавала, купалася, сухенькою зосталася. (Качка) Горить, палає і втоми не знає. (Домна)

Номер слайду 29

Вертиться, крутиться, ніколи не стане, на ній живуть люди, є гори і ями. (Земля) Шумить, гуде і все горою йде. (Вітер).

Номер слайду 30

Дібрати синоніми до фразеологізмів Кіт наплакав – мало; пекти раків п’ятами накивати ахіллесова п’ята ґав ловити байдики бити розбити глека заварити кашу.

ppt
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
4158
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку