Презентація до уроку у 8 класі "ОДНОСКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ ЯК ЧАСТИНА СКЛАДНОГО РЕЧЕННЯ"

Про матеріал

І. Організаційний момент

1. Вступне слово вчителя ( Відео, музика)

Грудень... Цей місяць рік кінчає, а зиму починає. Зиму називають біловолосою, білосніжною, білогрудкою. Шкода, коли на календарі вже зима, а довгоочікуваного гостя - першого снігу — ще нема. І яка то радість для дітей, коли нарешті дочекаються вони першого снігу, коли почнуть виблискувати проти сонечка малесенькі сніжинки, коли на віконцях мороз-чарівник намалює свої дивовижні малюнки, чого тільки не побачиш: і диво-квітку казкову, і листя широке, і чарівні сніжинки. Вибігаєш надвір - чисто, біло і пахне сніг своїм тонким, ніжним, морозним запахом. А незабаром прийде і справжня зима, з колючим вітром, із хуртовинами, тріскучим морозом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Односкладне речення як частина складного речення. Урок у 8 класі

Номер слайду 2

Односкладне речення як частина складного речення. Двадцяте грудня. Класна робота

Номер слайду 3

«Новорічна гірлянда».1) В означено-особових реченнях головний член речення вказує на те, що дія виконується кожною особою. 2) У неозначено-особових реченнях головний член речення може бути виражений дієсловом у формі множини минулого часу.3) Безособовим називається речення, в якому головний член виражений іменником у будь-якому відмінку. 4) Називним називається речення, в якому головний член виражений іменником у будь-якому відмінку. 5) Речення «Згаяного часу і конем не здоженеш» — узагальнено-особове. 6) Дієслово, що виступає головним членом означено-особового речення- СИДЯТЬ.

Номер слайду 4

Самостійна роботаІ ряд –свято МиколаяІІ ряд – Новий рікІІІ ряд - Різдво

Номер слайду 5

Робота з текстом. Сніжинки летіли на Повза зі всіх сторін, сідали на лапи і на живіт, лоскотали ніс і вуха. На диво, приємно і зовсім не страшно. Стало так радісно, що захотілося бігти їм назустріч. – Мартіно, це сніг! – кричав він і бігав довкола зайченятка. Він підстрибував, падав, котився, перевертався, вставав і біг знову. Повзове щастя було таке справжнє і сильне, що Мартіна, дивлячись на нього, сама почала реготати. Мар`яна Прохасько і Тарас Прохасько, «Хто зробить сніг»

Номер слайду 6

«Хто зробить сніг» стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС – 2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС – 2013», а також отримала премію «Літ. Акцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей», посіла перше місце рейтингу «Книжка року‘2013» у номінації «Дитяче свято», потрапила до світового каталогу «The White Ravens» у 2014 році.

Номер слайду 7

Рухавка «Лінгвістична естафета»

Номер слайду 8

Дослідження-реконструкція.1. Тато завжди говорить, що якщо ти влітку працюєш, то взимку ти не голодуєш. 2. З почуттям тривоги та радості ми чекаємо Нового року, а я люблю це свято найбільше. 3. Я дивлюсь на вкриті білосніжним килимом поля, адже вони такі чарівні взимку.

Номер слайду 9

. Вправа «Знайди відповідність» 1 Над лиманом білять синім,білять білим над лиманом (М. Вінграновський). 2. Ученими зібрано колекцію з 5 000 мікросвітлин сніжинок. ( з «Народного календаря») 3. Оглянімось у минулий час (В. Берко) 4. Сніг і вітер, ніч зимова. (В. Сосюра) 5. Дарованому коневі в зуби не дивляться ( Народна творчість) 1. Означено-особове речення 2. Неозначено-особове речення3. Узагальнено-особове речення4. Безособове речення5. Називне речення

Номер слайду 10

Культура мовлення

Номер слайду 11

Незавершене речення. На сьогоднішньому уроці я навчився…. На сьогоднішньому уроці я дізнався….

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Повторити правила, виконати вправу 285 на с.166 Написати листівку - привітання з Новим роком, використавши односкладні речення.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
2287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку