Презентація з української літератури у 9 класі - "Родинно-побутові пісні"

Про матеріал

У презентації "Родинно-побутові пісні" до уроку української літератури у 9 класі викладено відеозаписи пісень, що вивчаються за програмою з літератури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Родинно-побутові пісні. «Сонце низенько, вечір , близенько», «В кінці греблі шумлять верби», «За городом качки пливуть», «Світи, світи, місяченьку», «Лугом іду,коня веду»

Номер слайду 2

М Е Т А:ознайомити учнів з родинно-побутовими піснями, проаналізувати їх;розвивати культуру зв’язного мовлення, пам’ять, увагу, вміння грамотно висловлювати власні думки, наводячи переконливі аргументи, приклади з життя;виховувати почуття поваги до давньої культурної спадщини свого народу.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

«Сонце низенько, вечір близенько»Тема: присягання у вірній любові одне до одного двох закоханих.Ідея: уславлення почуття , яке є смислом життя двох люблячих сердець. Основна думка: вірність у коханні – основа родинного затишку. Жанр: пісня, інтимна лірика. Римування: паралельне.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

«В кінці греблі шумлять верби, що я посадила»Тема: відтворення страждань дівчини за коханим козаком.Ідея: возвеличення почуття кохання, що змушує страждати і сумувати. Основна думка: «Не бачу я миленького – і діла не маю!»Жанр: пісня, інтимна лірика. Римування: паралельне.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«За городом качки пливуть»Тема: зображення різної долі під час сватання бідних і багатих дівчат.Ідея: засудження соціальної нерівності, яка є перешкодою до щасливого подружнього життя, возвеличення справжньої дівочої краси. Основна думка: любов – почуття, на яке не повинні впливати гроші, матеріальний стан закоханих. Жанр: соціальна, родинно-побутова пісня, інтимна лірика.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Світи, світи, місяченьку…»Тема: зображення страждань дівчини через те, що її залишив коханий заради іншої, висловлення проклять з приводу цього.Ідея: засудження тієї, яка розлучила коханих. Основна думка: Щоб ті трави повсихали, що так рано цвіли, / Щоб ті люди щастя не мали, що нас розлучили. Жанр: родинно-побутова пісня, інтимна лірика. Римування: паралельне.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

«Лугом іду, коня веду»Тема: розповідь про примхливого козака, який за велінням батьків хотів обрати для одруження виключно багату дівчину.Ідея: засудження тих, хто в людині цінує не зовнішню і внутрішню красу, а багатство; висміювання примхливості, жаги до збагачення, жадності. Основна думка: Не журися, дівчинонько, рута зелененька, / Цей покинув, другий буде – ще ж ти молоденька!Жанр: родинно-побутова пісня, інтимна лірика. Римування: паралельне.

Номер слайду 14

Вивчити напам’ять одну з пісень. Домашнє завдання

pptx
Додано
30 березня 2018
Переглядів
8690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку