Презентація до уроку української мови для 8 класу "Односкладні речення як частини складного речення"

Про матеріал
Презентація до особистісно зорієнтованого уроку-сподівання для учнів 8 класу, яка допоможе поглибити знання учнів про односкладні речення як частини складних речень та сприятиме розвиватку вмінь аналізувати складні речення, до складу яких входять односкладні речення, моделювати й конструювати складні речення з різними частинами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Сподівання. Як твій учитель, що піклується про тебе, я сподіваюсь, що… … ти завжди робитимеш свої завдання якнайкраще; … я можу довіряти твоїм діям і твоїм вчинкам, бо ти людина слова; … ти будеш завжди поважати інших і все, що їм належить; … ти ніколи не будеш перешкоджати іншим навчатись, відволікаючи їх; … не лише я вчитиму тебе, а й ти вчитимеш мене, бо усі ми учні! … ти працюватимеш з усіма учнями класу, і це означатиме, що всі ми зробимо якнайбільше на цьому уроці!

Номер слайду 4

Як Ваш учень, що піклується про Вас, я сподіваюсь, що…

Номер слайду 5

Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. І. Франко. Односкладні речення як частини складного речення

Номер слайду 6

Знати:види односкладних речень;особливості вживання односкладних речень як частин складного речення;схему синтаксичного розбору односкладного речення. Вміти:визначати види односкладних речень;робити висновки після пошуково – вибіркової роботи;аргументовано відповідати на запитання вчителя;самостійно складати зв’язне висловлювання на обговорювану тему;оцінювати результати роботи (своєї й однокласників). Цінувати:

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Графічний диктант. Проаналізувати будову складних речень: виділити граматичні основи. Після складного речення записати його схему – модель (1+1; 1+2; 2+1; 2+2), де 1 – односкладне речення, 2 – двоскладне речення. Зразок: Тараса викликали до пана у світлицю, він ішов спокійно. (1+2)

Номер слайду 9

Ключ: 1. 2+1; 2. 1+1; 3. 2+2; 4. 1+2; 5. 2+1; 6. 1+1; 7. 1+2.

Номер слайду 10

Лінгвістична гра “Третє зайве”Варіант 1. Змалку нас привчають, як звертатися до мами, тата, дідуся, бабусі, сестри, брата. 2. Тактовність, кажуть у народі, починається з уміння знайти правильну лінію поведінки з кожною людиною, залежно від її душевного стану. 3. Здавна вважали, що треба бути дуже обережним. Варіант 2. Донедавна вважали, що слово «товариш» як звертання використовується для вираження взаємоповаги переважно в робітничому середовищі. 2. У давнину вірили, що все живе має свій дух. 3. Як розповідають, до Кирилівки Тарас Григорович Шевченко прибув у жнива, у липні місяці, до брата Йосипа.

Номер слайду 11

Творче конструювання. За поданими початками скласти складні речення так, щоб друга частина була: а ) двоскладним реченням; б) односкладним реченням. Виділити граматичні основи. і сонце світить високо. Зразок: Лежу на городі, а навколо немає ні душі. 1. Починає дніти… 2. Уявляється мені степ… 3. Тихо в лісі…

Номер слайду 12

Автопортрет Т. Г. Шевченка, 1840 р.

Номер слайду 13

Автопортрет. Т. Г. Шевченка, 1847 р.

Номер слайду 14

Автопортрет. Т. Г. Шевченка, 1857 р.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Самооцінювання за шкалою Цукерман. Самооцінка Урок 12 12 1 1

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Обов’язкове: вивчити параграф 20, виконати вправу 236. На вибір: виписати з віршів Т. Г. Шевченка 5 – 7 односкладних речень, позначивши в них граматичні основи.

Номер слайду 18

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку