Урок української мови у 8 класі за темою "Відокремлене означення"

Про матеріал
Розробка спрямована на допомогу учителям української мови, які проводять дистанційні (онлайн) уроки за розділом "Відокремлені члени речення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок рідної мови. З  Лідія Іванівна Калюжна

Номер слайду 2

Пригадаємо з попереднього уроку, що в українській мові називається відокремленням?Привіт!Дистанційне навчанняВідокремлені означення. Відокремлення – це виділення членів речення у вимові (за допомогою інтонації) та на письмі (за допомогою розділових знаків, найчастіше ком, рідше – тире) для підсилення їхньої смислової ролі або значення. Важливо пам'ятати!Відокремлюються тільки другорядні члени речення. Пригадайте, які саме?

Номер слайду 3

Пригадаємо, який член речення називається означенням?Означення – це другорядний член речення, що…вказує на ознаку предмета (якість, властивість, належність, порядок при лічбі);відповідає на питання: який? чий? котрий?;виражається прикметником, дієприкметником (зокрема дієприкметниковим зворотом), іменником, займенником, порядковим числівником, прислівником, інфінітивом.підкреслюється в реченні хвилястою лінією. Повторіть, будь ласка, у вашому підручнику § 10. Також можете переглянути друковану розробку, яку я вам подавала на факультативі.

Номер слайду 4

1. Якщо поширене означення (виражене прикметниковим чи дієприкметниковим зворотом) стоїть після означуваного слова (тобто у постпозиції), то воно відокремлюється: Хліба, змиті дощем, яскраво зеленіли. (Олесь Гончар)Лірична пісня – це душа народу, це безмежне поле, засіяне зернами історії і заквітчане людськими надіями. (М. Стельмах)В яких випадках означення відокремлюється?Відокремлене означення виділяється на письмі зазвичай комами, рідше – тире; в усному мовленні – паузами. Це залежатиме від будови означення (поширене чи непошрене) та позиції у реченні відносно означуваного слова.

Номер слайду 5

2. Якщо поширене означення (виражене прикметниковим чи дієприкметниковим зворотом) та непоширене означення стоїть на дистанції від означуваного слова (дистанційна позиція), то воно відокремлюється: Осяяний сонцем, перед нами розкрився зовсім новий світ. (О. Довженко)Село ще спало, намокле, змерзле, ховалося під білу ковдру квітучих садків і ждало сонця, щоб обігрітися. (М. Карплюк)3. Якщо поширене означення (виражене прикметниковим чи дієприкметниковим зворотом) стоїть перед означуваним словом (тобто у препозиції), то зазвичай НЕ відокремлюється:І дощами вмиті журавлі в блакиті одлітають у тривожний дальній шлях. (А. Малишко)Омиті росами квітки розтулюють повіки. (В. Сосюра)

Номер слайду 6

4. Якщо поширене означення (виражене прикметниковим чи дієприкметниковим зворотом) стоїть перед означуваним словом (тобто у препозиції) і має додатковий обставинний відтінок (причини, умови), то воно відокремлюється: Заглиблена в спогади, Ніна не почула, як розчинилися двері і мати переступила через хатній поріг. (А. Шиян)Чому «Ніна не почула, як розчинилися двері і мати переступила через хатній поріг» ?Покинута людьми на довгі дні, дорога помирає в бур’яні. (Д. Павличко)Зверніть увагу!Тому що була «Заглиблена в спогади». Але!

Номер слайду 7

5. Якщо поширене означення стосується особового займенника незалежно від позиції, то воно відокремлюється: Утомлені своїм довічним рабством, вони жадають розірвати пута і скинути ярмо з своєї шиї. (Леся Українка)6. Якщо непоширене (одиничне) означення стосується особового займенника незалежно від позиції, то воно відокремлюється: Сильна і вправна, вона працювала завзято і самовіддано. (В. Сосюра)

Номер слайду 8

7. Якщо два і більше непоширених (одиничних) означень стоять після означуваного слова (у постпозиції), перед яким (тобто перед означуваним словом) уже є залежне від нього означення, то означення у постпозиції відокремлюються: Досвітні вогні, переможні, урочі, прорізали темряву ночі. (Леся Українка)Порівняймо:І даль небес холодних, синіх дарує знов життя мені. (Л. Первомайський)Міська публіка стіною стояла на тротуарах і, приголомшена, дивилась, як з гуркотом проносились вулицею незнайомі війська – шумливі, нестримні, повні енергії. (Олесь Гончар)

Номер слайду 9

8. Якщо ж одне непоширене (одиничне) означення стоїть, після означуваного слова (у постпозиції), то воно НЕ відокремлюється: Тиху задуму вечірню напрасна буря розвіяла. (Леся Українка)

Номер слайду 10

Опрацюйте, будь ласка,§ 32. Виконайте письмововправу 329. Не слід плутати означення та іменну частину складеного іменного присудка, яка виражена прикметником або дієприкметником: А навкруги вся ніч переповнена (складений іменний присудок) розміряним шумом хлібів. (Олесь Гончар)Тільки один Варчук стояв біля вікна спокійний (складений іменний присудок). (М. Стельмах)Увага!

Номер слайду 11

Я пригадав / пригадала …Я навчився / навчилася …Найбільші труднощі виникли …На наступному уроці я знатиму …Дякую за урок!Будьте здорові!Вивчайте рідну мову…З  Лідія Іванівна. Рефлексія (самоаналіз)

pptx
Додано
22 лютого 2023
Переглядів
1018
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку